Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.10. 19:28

Elítélik a barbár nagykállói cselekedetet

<p>Nagykálló - A szobornál emlékezett meg rendszeresen a fejedelem hazaszeretetéről, emberi nagyságáról Nagykálló önkormányzata és hagyományőrző lakossága.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/Megk%C3%A9rdezt%C3%BCk%20-%20Sz%C3%ADnesf%C3%A9mtolvajok.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasóink mondták&#160;<IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

17:45: Sorozatos akciók

Soha nem látott társadalmi összefogással szenteli ezt az évet a színesfémlopások elleni küzdelemnek a Zöldkommandó Akciósorozat. Ebben részt vesznek nemzeti park igazgatóságok, környezetvédelmi felügyelőségek és vízügyi igazgatóságok, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szervei, önkormányzatok, érdekképviseletek és szövetségek, a rendőrség, a vám- és pénzügyőrség, az adóhivatal, a polgárőrség, karöltve a civil szervezetekkel és önkéntesekkel. Az akciócsoportok összetétele azért ilyen színes, hogy a helyszíni vizsgálatokat olyan szakértők végezzék el, akik a legapróbb részletekből is felismerik a gyanús eseteket.

A drasztikus méreteket öltő színesfémlopások miatt szükség van a begyűjtők fokozott ellenőrzésére, s még inkább az illegális átvevők leleplezésére. A tolvajok súlyos károkat okoznak, de lopásuk egyre nagyobb közlekedésbiztonsági illetve közbiztonsági veszélyt is jelent. Az akciósorozat egyik célja, hogy az ellenőrzések tapasztalatai alapján segítse a szükséges intézkedéseket, a hatékonyságfokozó jogszabályi változások kidolgozását.

14:56: A MÉH-telep nem veszi be

- Tapasztalatom szerint csatornafedelet, szobrot illetve egyéb, feltehetően lopásból eredő fémet, rezet nem mernek behozni a legálisan működő MÉH–telepre, mert ezt egyből jelentik a telep dolgozói a hatóságnak – mondta el Poór Ferenc, a Nyírség–Méh Kft. egyik tulajdonosa. – A fémhulladék átvételekor számlát adunk, valamint igazolnia kell a leadónak a személyazonosságát – tette hozzá.

A telep vezetője szerint az ellopott szobrot vagy helyben rejtegetik, de az is lehet, hogy a tolvajok jóval messzebb, egy távolibb fémtelepre szállították, bár ezt a gyakori közúti ellenőrzések eléggé megneheztik. – Elképzelhető, hogy még egyben van, de hangsúlyozom, a tolvajok biztosan nem próbálkoznak a leadással, hiszen még szétdarabolva is felismerhető a szobor, ezért inkább feketén értékesítik. Poór Ferenc szerint ritka, hogy valaki lopásból származó fémet próbál értékesíteni a telepen. – Egyszer történt egy ilyen eset nálunk, az illető egy KRESZ–táblát próbált eladni nekünk, amit természetesen nem vettünk át, hanem azonnal értesítettük a rendőrséget, akik elfogták a táblatolvajt. A lopások elkerülésére egyébként súlyosabb büntetés, nagyobb törvényi szigor kellene, hiszen a rézkábelek, csatornafedelek eltulajdonításával az okozott káron kívül balesetveszélyt is teremtenek a tolvajok.

10:27: Minden jóérzésű embert megdöbbentett a hétfőn közzétett hír: ismeretlen tettesek ellopták II. Rákóczi Ferenc bronzötvözetből készült mellszobrát Nagykálló főteréről.

– Mélységesen felháborodott a lakosság e lopás hallatán, mindenkit megdöbbentett a hír – mondta el lapunk érdeklődésére a városban uralkodó közhangulatról Juhász Zoltán, a város polgármestere. – Elítéljük ezt a barbár cselekedetet. A képzőművészeti alkotás 2003 óta szép színfoltja volt a település főterének. Ezzel az alkotással tisztelegtünk a fejedelem emlékének, s a szobornál emlékeztünk meg rendszeresen hazaszeretetéről, emberi nagyságáról, a magyar történelemben betöltött szerepéről.

A képviselőkkel való gyors egyeztetés után felajánlottunk a nyomravezetőnek 50 ezer forintot, de meglehet, hogy az önkormányzati ülésen ezt az összeget tovább emeli a képviselő-testület. Nagyon reméljük, hogy a szobor épp állapotban megkerül. A visszaállítása természetesen újabb, előre be nem tervezett kiadást jelent az önkormányzati költségvetésnek, vagyis a városlakók pénzének.

Harsányi Gézáné helytörténész is elkeseredett amiatt, hogy egyes emberek nem ismerik fel az értéket, s nem is becsülik azt.

– Nyugdíjas koromra sok mindent megéltem, de nehezen fogadom el, hogy a Homo Sapiens a XXI. században nem becsüli az értéket. Jól tudom, hogy a pénz áll a háttérben, a színesfém-kereskedelem. Jól tudom azt is, hogy a felháborodás, a gyűlölet nem segít, másképp kellene nevelnünk az embereket. Ugyanakkor sok múlik a törvényhozókon, hogy olyan törvényeket hozzanak, amelyek nem teszik lehetővé a műkincsek beolvassztását.

Színesfém lopások

2006
Január: Nyíregyházán, a Toldi utcán több lépcsőházban loptak színesfémből készült szerelvényeket ismeretlen tettesek: a lépcsőházak ajtajának alumínium kilincsét, s a könnyen lefeszíthető tartóperemeket lopták el.
Augusztus: A bátorligeti templom udvaráról a haranglábon álló öntvényt tulajdonították el a tolvajok, majd néhány órával később érkezett a bejelentés, hogy a piricsei temetőből is elvitték a bronzból készült harangot.
Október: Egy nyírtassi telephelyről 630 ezer forint értékben loptak el alumínium csöveket és más tárgyakat. Egy hodászi, s egy nyírmeggyesi szeszfőzdéből ismeretlen tettesek rézből készül csöveket, edényeket és más tárgyakat tulajdonítottak el, összesen hatmillió forint értékben.
November: A mátészalkai köztemetőből 43 sírról tulajdonítottak el bronzból készült örökmécseseket. Körülbelül egy kilométer hosszan tulajdonítottak el telefon-légkábelt Ófehértó és Baktalórántháza között, a kár megközelíti az egymillió forintot.
2007
Március:
Az Agro-Halász Kft. területén lévő öntöző berendezésről ismeretlen tettesek 550 méter hosszú 30 mm átmérőjű réz kábelt tulajdonítottak el, az anyagi kár másfélmillió forint.
Július: A tiszavasvári köztemető több sírjáról színesfémből és saválló anyagból készült vázákat, koszorú tartókat loptak el, valamint több sírt és síremléket megrongáltak, a kár meghaladja az egymillió forintot. Nyíregyházán a református templomról ismeretlen tettesek lefeszítették a rézből készült eső elvezető csatorna mintegy 10-12 méter hosszú szakaszát, az evangélikus templom épületének északi és déli faláról mintegy nyolc méter hosszúságú, húsz centiméter átmérőjű réz ereszcsatornát, és kb. négy méter hosszúságban réz ablakpárkányt feszítettek le és kíséreltek meg ellopni a tolvajok. A két templom kára több mint egymillió forint.
Augusztus: A Mátészalkai Rendőrkapitányság eljárást indított három nagydobosi lakos ellen, akik a Nagydobos külterületén lévő pálinkafőzőből réz és vas tárgyakat, valamint villanymotorokat tulajdonítottak el. A lopással 400 ezer forint kárt okoztak.
2008
Február:
Ismeretlen tettes szerelte szét az áramszolgáltató egyik trafóját Kisvárdán, hogy a réz alkatrészeket tulajdonítsa el belőle. Az előzetes becslés szerint a helyreállítási költség 2-3 millió forint.

Kapcsolódó cikkek:

· Ellopták Rákóczit Nagykállóban
· Szórakozásból rongáltak a gyerekek
· Strandlopás- ismert tolvaj Nagykállón
· Katasztrofális lopás Nagykállóban
· Besurranások Nagykállóban

- Száraz Ancsa, M. Magyar László, Varró Zsolt, Nyéki Zsolt  -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!