Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.13. 12:09

Egymás felé forduló régiók

<p>Nyíregyháza - A kiemelt feladatok között szerepelnek a turisztikai lehetőségek, a közös vállalkozások.</p>

Egymás felé forduló régiók” címmel rendezett konferenciát a határ menti térségek együttműködési lehetőségeiről pénteken a megyei könyvtárban a Miniszterelnöki Hivatal és Nyíregyháza városa.

Csabai Lászlóné polgármester a köszöntőjében utalt arra, hogy eddig is napi kapcsolatban voltak a Szlovákiában, Ukrajnában és Romániában élő szakemberekkel, s a mostani találkozó is jó alkalom arra, hogy e régiók közösen építsék a jövőt.

Dr. Törzsök Erika, a Miniszetrelnöki Hivatal nemzetpolitikai főosztályának főigazgatója írországi látogatására utalva elmondta, hogy Nyugat-Európában gyanakvással néznek kelet felé, mert az itteni régiók megmozdultak, egymás felé közelednek annak érdekében, hogy tudjanak együtt élni. A megnyitó gondolatok után számos tájékoztató hangzott el. Az észak-alföldi régió határvidéket érintő prioritásait emelte ki előadásában Gazda László, az Észak-Alföldi Régiófejlesztési Tanács elnöke.

Utalt a turisztikai lehetőségekre, a közös vállalkozásokra és befektetésekre, s az olyan infrastruktúrális fejlesztésekre, amelyek még közelebb hozzák az egyes régiókat, s ezáltal jobban elősegítik az együttműködést. Ezzel kapcsolatban elsősorban a közlekedés fejlesztésére kell gondolni, ez azonban egyaránt vonatkozik a vasúti, a közúti és a vízi közlekedésre is. Kiemelte az elnök a határvidékekhez kapcsolódó környezetvédelmi programokat is. Ilyen például a Túr-program, amelynek az I. üteme már elkészült.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!