Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.17. 08:10

Összefogást eperfronton!

<p>Kati néni nem győzte csóválni a fejét, amikor a piacon háromszoros árért kínálták a hiperben szokatlanul olcsón kapható zamatos szamócát. Nem értette miért kerül a csarnokban minden sokkal többe, mint nemegyszer az üzletekben. - <STRONG>Pók Viktória</STRONG> jegyzete -&#160;</p>

A multik legyőzhetetlenek. Azért, mert mindig a szezonális termékekből hirdetnek rendkívüli akciókat, - megtehetik - hiszen (maradjunk az epres példánál) - a friss illatos, vitamindús primőrre vágyakozó vásárló a szamóca mellé a kosarába tesz például egy helyes harmónikaajtót is. Tiszta nyereség.

A piaci kofák áruinál keserves munka árán lesz mosolygósan piros az alma, sártól mentes a hajnali harmatban szedett szamóca, s nyílegyenes a hófehér krizantém. A fóliasátrat pedig fűteni kell, a szárazságban csak locsolástól lesz roppanós a paprika, ahhoz, hogy még februárban is ehessünk a szeptemberi jonatánból, megfelelő tárolóhelyiség szükséges.

Minden termelő érdeke, és vágya, hogy áruja minél előbb, lehetőleg jókora tételben vevőre találjon. Ehhez viszont összefogás kellene, hiszen a nagytételben vásárló üzletláncok többkamionnyi árut kérnek egyszerre. Képzeljék el, hogy szamócából mennyi palántáról szedhető egyidőben annyi eper, amennyivel műanyag tálkák százezrei megtölthetők. A megye elaprózott birtokairól ennyi az életben nem jönne össze.

A feladat tehát: összefogás a termelők között, majd megtalálni az adott terület környezeti viszonyokhoz leginkább megfelelő fajt és fajtát, szerződni a felvásárlóval, s szüret idején töltögetni a kamionokat igény szerint. A maradék tárolásához pedig hűtőház kell, amit a gazdák ugyancsak közösen építtetnének fel, s töltenének meg elsőosztályú, hibátlan áruikkal.

Kapcsolódó cikkek:

  • Hazai vagy külföldi, piac vagy multi?
  • Önök mondták: 
  • Lélektani határ felett a csirkehús

  • Alma, tej, krumpli – csapnivaló

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!