Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.12. 11:38

Ledöntötték a májfát Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Népi játékolimpián dőlt el, ki viseli egy esztendeig a pünkösdi kiskirály koronáját. <dia width="900" height="700" alt="Ledöntötték a májfát Nyíregyházán 2008.05.12."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Led_nt_tt_k_a_m_jf_t_Ny_regyh_z_n_2008_05_1/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Ledöntötték a májfát Nyíregyházán 2008.05.12." /></a></dia></p>

A pünkösdi népszokások elevenedtek meg hétfőn a Sóstói Múzeumfaluban a Margaréta tánccsoport jóvoltából, kezdve a „csíp a bolhával” a „mavagyonoláson” (Ma vagyon, ma vagyon piros pünkösd napja), a királyné és királyválasztáson és összeházasításukon át a „májfakitáncolásig” majd kidöntésig.

Persze az egész napos pünkösdölésnek nem ez volt az egyetlen látványos eleme, délután ugyanis a Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulással karöltve a környező települések gyerekeiből verbuválódott csapatok mérték össze erejüket és ügyességüket, közülük került ki az, aki egy éven keresztül büszkén viselheti a „pünkösdi kiskirály” címet.

Közben pedig a szép számú vendégsereg tapsolhatott a Burattinó, majd a Katica bábcsoportnak, a Flexi Team aerobik táncosainak, Re-Flex Moderntánc Stúdió tagjainak és a Sényői Ifjúsági Tánccsoportnak.

A népi játékolimpia is számos mulatságos „versenyszámmal” (vízhordás pónilovon, patkódobás, pünkösdirózsa-hordás, gólyalábon járás, kosárdobás lóról, medvetalpon járás, lovas akadályverseny) szórakoztatta a nagyérdeműt, majd megkoronázták a pünkösdi kiskirályt.

Pünkösd a Sóstói Múzeumfaluban
A Sóstói Múzeumfalu kiemelt céljai között szerepel, hogy a magyar népszokások közül mindazokat felelevenítse, bemutassa a közönségnek, amelyek hajdan nagy kedveltségnek örvendtek a falusi lakosság körében.

Ma vagyon piros pünkösd napja
„Ma vagyon, ma vagyon piros pünkösd napja” – így kezdik a leányok az éneket, miközben végigvonulnak az utcán.

Pünkösd, mint munkaszüneti nap?
A képviselőház mai ülésén végső szavazással jóváhagyta azt a törvénytervezetet, melynek társkezdeményezője Sógor Csaba volt szenátor, és amely a hivatalos ünnepnapok közé beemelte a Pünkösdöt is.

- Györke László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!