Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.03. 09:41

A megszorítások ellenére fejlődik

<p>Nyíregyháza - Május 17-én egy rendkívüli szűrőnapra hívják be a központba azokat akik a Kelet-Magyarország december 19-ei - az ünnepélyes avatásra kiadott - mellékletében megjelent adatlapot visszaküldték.</p>

Az egészségügyben rég nem látott súlyos reformok közepette is töretlenül fejlődni tud a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház. A fejlesztések közül is kiemelkedik egy olyan részben Uniós forrásból, részben hosszúlejárati banki hitelből finanszírozott projekt, melynek eredményeként az intézmény egy Európában is egyedülállónak mondható Szív és Érrendszeri Központtal bővül.
A létesítményről dr. Pikó Károly főigazgatót kérdeztük..

- A Térségi Diagnosztikai és Szűrőközpont épületének ünnepélyes avatását december 19-én tartottuk. A régi sebészeti-szülészeti tömb átalakítása után egy épületben történik majd minden szív- érbetegséggel kapcsolatos korai diagnosztika, szűrés és gyógykezelés. A terápia egy helyre való koncentrálása javítja a betegek életkilátásait. Fontos szempont az is, hogy a dolgozóink modernebb, komfortosabb körülmények között végezhetik gyógyító munkájukat - mondta a főigazgató.

Ebben a tekintetben - szűrés, gyógyítás egy helyen - a Térségi Diagnosztikai és Szűrőközpont példanélküli egész Európában. A projekthez kapcsolódóan szűrőbusz is útjára indult a megyében, ahol a már megszokott tüdőszűrés mellett, érbetegek szűrését végzik majd az együttműködő társszakmák a rizikócsoportba tartozó, ám tüneteket még nem észlelők számára.

Már történelem

A Jósa András Oktató Kórház a Humánerőforrás Fejlesztési Operatív programtól nyert uniós támogatást a Térségi Diagnosztikai és Szűrőközpont létrehozására. Az uniós forrásból az épület földszintjén 1900 négyzetméteren a járóbeteg szakrendelés, a szív-katéterező labor, az izotóp diagnosztikai részleg kap helyet. Az eszközbeszerzés jelenleg is folyamatban van.

A támogatási szerződést 2005. novemberében írták alá, 2006. decemberében pont került a kivitelezői szerződésre, 2007. januárjában megkezdődött az építkezés. Az építési költség 467 millió 382 ezer forint, uniós támogatás 1 milliárd 221 millió 500 ezer forint, melyből eszközbeszerzésre 722 millió 450 ezer forintot fordítanak.

Figyelik a lakosságot

A Térségi Diagnosztikai és Szűrőközponton belül működik egy Módszertani Központ, amely folyamatosan követi a lakosság megbetegedési és halálozási mutatóit, értékeli a lakosság egészségi állapotát, az egészségügyi ellátórendszer minőségét. Ezen központ egyik fontos feladata a szűrések szervezése. A nyíregyházi Térségi Diagnosztikai és Szűrőközpont a mobil szűrések megszervezésével új lehetőséget teremt az érbetegségek korai felismerésére. Május 17-én egy rendkívüli szűrőnapra hívják be a központba azokat akik a Kelet-Magyarország december 19-ei - az ünnepélyes avatásra kiadott - mellékletében megjelent adatlapot visszaküldték. Az érintetteket postai úton értesítik a részletekről.

 

- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!