Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.24. 05:59

Olvasónk írja: Füstmentesen az életért

<p>Nyíregyháza - Ha látom a sétáló főiskolás lányokat, elszomorodom, mert az egyik kezükben tartják a főiskolás jegyzeteket, mint egy ereklyét, de a másik kezükben ott lóg a cigaretta. Mintha hozzá tartozna a szűk farmernadrághoz.</p>

Az újságok egyre gyakrabban foglalkoznak azzal az élettani problémával, hogyan szabadulhatnak meg a „füstölgő” emberek a füst fogságából.

A Kelet-Magyarország április 17-i számában olvastam, hogy a népszerű színész-színigazgató, Alföldi Róbert is arról vall, hogyan sikerült leszokni a cigarettáról. „Saját érdekünkben, egészségünket szem előtt tartva tegyük le a füstölgő rudat!” Egyre több olyan gyógyszer van, ami csökkenti a nikotinvágyat. A „Lippaiban” egészségnapot tartottak. A dohányosok közül sokan alávetették magukat egy húszperces kezelésnek. A fény hatására a kísérletet egy elektromágneses biostimulációs készülékkel végezték. Mellékhatás nélkül szünteti meg a nikotinéhséget! Jó ezeket az írásokat olvasni. Figyelmezteti az embereket arra, hogyan lehet az életet szebbé, értelmesebbé tenni.

Édesapám nagy dohányos volt, mint általában a vasutasok. Állomásfőnökként sokszor éjszakai szolgálatot is teljesített. A család próbálta kedves szóval, ráhatással meggyőzni, hogy végre tegye le a bagót! Apám ezt sokszor megígérte, még az ezüst cigaretta-tárcáját is eldobta messze egy nagy kukoricatábla közepébe. Egyszer édesanyám arra lett figyelmes, hogy füstölög valami a kukoricásban. Mondanom sem kell, hogy édesapám megtalálta az „eldobott kincset” és persze, hogy rágyújtott. Hát így nem sikerült megszabadulnia a füst fogságából.

Soha nem felejtem el, amikor nagy betegen görnyedt az ágyban. A fiam megvizsgálta, és szomorúan mondta: „Nagyapa! Már régen le kellett volna szokni erről a gyilkos cigiről!” A válasz így hangzott: „Bárcsak rátok hallgattam volna!” Ha látom a sétáló főiskolás lányokat, elszomorodom, mert az egyik kezükben tartják a főiskolás jegyzeteket, mint egy ereklyét, de a másik kezükben ott lóg a cigaretta. Mintha hozzá tartozna a szűk farmernadrághoz és a „hiányos” öltözethez. Aggódom ezekért a fiatalokért! Bárcsak rájönnének, hogy még nem késő, még nem késő - írta Horváth Józsefné, nyugdíjas pedagógus, Nyíregyházáról.

Kapcsolódó cikkek:

  • Olvasónk írja-Az akaraterő a legfontosabb

    Ma vagyok 55 éves, és öt éve egy januári napon, mondtam ki azt a bizonyos szót: leszokom. Igaz az első 24 óra volt borzalmas, de...de ... ott volt az akaraterőm, mely erősebb volt a borzalomnál.

  • Szabadulás a füst fogságából
    Önnek mi segített, ha sikerült, hogyan tudott leszokni, ossza meg velünk, s olvasóinkkal tapasztalatait!

  • Halálos lépések:dohányzás,alkoholizmus,elhízás
    Az érbetegségek szűrése, a megelőzés lehetőségei címmel tartott előadást dr. Tokár Zsuzsanna, a Térségi Diagnosztikai és Szűrőközpont vezetője szombaton délután Nyíregyházán.

  • Harc a dohányzás ellen
    A Dohányzás Elleni Világnapot Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) ajánlása alapján minden év november hónap harmadik csütörtökén tartják, ami „Ne gyújts rá!” Világnapként került a köztudatban és most 15.-ére esik. Olvasók mondták

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!