Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.18. 17:00

Vasvári Pál korában Vasváriban

<p>Nyírvasvári - Emlékülés, gyerekrajz-kiállítás és megmérettetések sora színesítette a nyírvasvári egyesület és önkormányzat szervezte idei Vasvári Napokat.</p>

– Időutazásra invitálta a nyírvasvári önkormányzat és a településen működő Vasváriak Vasváriért Közéleti Egyesület tagsága az elmúlt hét végén az érdeklődőket. A község hagyományőrző rendezvénysorozatára, a Vasvári Napokra látogató az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idejébe csöppent, s nem mindennapi élményben lehetett része a kiváló szervezettséget mutató programok alatt.

– A tavalyi évben kezdeményeztünk megemlékezést, amelyet idén rangosabbá, Vasvári Pál emlékéhez méltóbbá igyekeztünk tenni – tájékoztatott Tóth Zoltán, polgármester, s elmondta: a megvalósításban jelentős segítséget nyújtott a Nyírbátori Közművelődési és Idegenforgalmi Kht.

A Nemzeti Kulturális Alap közművelődési kollégiuma és a Táncsics Mihály Alapítvány támogatásával rendezett ünnepségsorozat első napjának központi eseménye a Vasvári Pál életútját és hazaszeretetét bemutató emlékülés volt, amelyen dr. Szabó Géza és dr. Bene János történészek tartottak előadást a kistérség iskoláiból érkezett történelemtanároknak, intézményvezetőknek, valamint a helytörténeti kutatással foglalkozó civil szervezetek képviselőinek.

Az ülés részeként megnyitották az Előre katonák, előre magyarok című diákrajz kiállítást, majd az általános iskolások tavaszköszöntő műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek.

Látványos felvonulás

A program ideje alatt a gyerek kézművesműhelyben készítették a nemzetiszínű szalagos papírcsákót, papírkardot, kokárdát és fonták a tavaszkoszorút, valamint huszártoborzó ügyességi játékokban mérték össze rátermettségüket. Zárásként a Nyírbátori Kulturális Központ Lenszirom Színházának előadásában a Ludas Matyi című színművet láthatta a közönség.

A megemlékezés második napját a település híres szülöttjének, Vasvári Pál reliefjének koszorúzásával nyitották meg, majd a játéké és a megmérettetésé volt a főszerep. Történelmi vetélkedő, versmondó verseny és kispályás labdarúgás szerepelt a programban, amelyet a jó hangulatban telt 1848 méteres futás színesített tovább.

Délután a nyírgyulaji mazsorettek, a nyírbátori fúvószenekar, illetve a népviseletbe öltözött nyírvasvári és körösfői táncosok vezette menet vonult fel a településen, majd a főtéren lévő Vasvári Pál szobornál tartottak megemlékezést a Vasváriak Vasváriért Közéleti Egyesület táncosainak közreműködésével. Ünnepi beszédet Veres János pénzügyminiszter mondott, majd elhelyezték az emlékezés virágait.

A rendezvény az eredményhirdetés után a helyi iskolások és a körösfői Rákóczi Kultúregylet amatőr művészeti csoportjainak műsorával folytatódott, s ezt követően díszpolgári címet adományoztak Hudák Mihálynak, aki 1990-1998-ig irányította polgármesterként a települést. A Talán Teátrum ünnepi műsora után tűzijáték zárta az idei Vasvári Napokat.

- Koncz Nóra -



TÉNYBOX
A versenyek eredményei
Történelmi vetélkedő
I. helyezett: A Nyírlugosi Általános Iskola csapata
II. helyezett: A Báthory István Gimnázium csapata
III. helyezett: A Körösfői Általános Iskola csapata
Rajzpályázat első helyezettjei
1. korcsoport: Barna Miklós, Vasvári Pál Általános Iskola Nyírvasvári
2. korcsoport: Holp Márkó, Dr. Jósa István Általános Iskola Kisléta
3. korcsoport: Vonza Zsófia, Nyírgyulaji Általános Iskola
4. korcsoport: Merő Renáta, Dr Jósa István Általános Iskola Kisléta
Szavalóverseny első helyezettjei
1. korcsoport: Kepics Enikő Szent László Általános Iskola Nyírbéltek
2. korcsoport: Petrohán Petra Kölcsey Ferenc Általános Iskola Nyírgelse
3. korcsoport: Obriton Orsolya Ivett Kölcsey Ferenc Általános Iskola Nyírgelse
Az 1848 méteres futás első helyezettjei
1. korcsoport: Dán Attila Vasvári Pál Általános Iskola Nyírbátor
2. korcsoport: Serbán Richárd Vasvári Pál Általános Iskola Nyírvasvári
Felnőtt korosztály: Vaszlavik István
A Vasvári Kupa futballverseny
I. helyezett: Nyírbátori Általános Iskola
II. helyezett: Királyfalvi Miklós Általános Iskola Pócspetri
III. helyezett: Nyírlugosi Általános Iskola

LETÖLTHETŐ: Vasváriak Vasváriért Közéleti Egyesület. További információ. (PDF 98 kB)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!