Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.18. 16:26

Tiszta ágyba kerül a háztartási hulladék Kisvárdán

<p>Kisvárda - A program közel 220 ezer háztartásra és mintegy 600 ezer ember ellátására terjed ki. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 229 települése mellett 11 borsodi település vesz benne részt, míg a megyei önkormányzat a gesztor szerepét vállalta. <dia width="900" height="700" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Tiszta__gyba_ker_l_a_h_ztart_si_hullad_k_20/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Tiszta ágyba kerül a háztartási hulladék 2008.03.18." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/kisvarda-hulladek-hulladeklerako.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

16::00:Az első földgyaluk elindultak

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében évente hozzávetőlegesen 250 ezer tonna települési szilárd hulladék keletkezik. Ennek a hatalmas mennyiségnek 90 százalékát ugyan szervezett formában összegyűjtik, de utána javarészt elavult, az érvényes műszaki előírásoknak nem megfelelő lerakókban helyezik el.

– A gyűjtést, a szállítást és az ártalmatlanítást a jelenlegi általános magyarországi gyakorlathoz hasonlóan elavult, környezetszennyező hulladékgazdálkodási megoldások jellemzik. Ezzel szakít az Európai Unió támogatását elnyerő projekt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer – utal a kényszerítő háttérre Fülöp István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés és a programot végrehajtó társulás elnöke.

Az I. ütem költségvetése

Összérték: 35,8 M euró

Ebből EU-támogatási arány: 78 %

Nemzeti támogatási arány: 12 %

Önkormányzatok saját ereje: 10 %

Minimális kockázattal

Az önkormányzatok felismerték – tette hozzá –, egy hosszú távon működőképes, lehetőleg az egész megyében egyszerre használatba vehető, komplex települési hulladékkezelési rendszert kell kiépíteni.

Ennek révén a hulladék okozta környezetszennyezés és egészségkárosító kockázat minimálisra csökkenthető a térségben, s elérhetjük, hogy a hulladékot a lehető legnagyobb arányban tudjuk újrahasznosítani, s a maradékot biztonságosan, környezetet nem terhelő módon helyezzük el.

A kisvárdai hulladéklerakó munkakezdő ünnepségének zárásaként a megyei közgyűlés elnöke és Kisvárda polgármestere lánctalpas munkagépekbe ült és megtették az első, jelképes mozzanatokat az ambíciózus projekt végrehajtásában.

Kezdődhet a munka

Több évre visszanyúló előkészítés után 2006. március 29-kén kötöttek szerződést az I. ütem megvalósítására a EU Kohéziós Alap Közreműködő Szervezetével és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal.

A kisvárdai munkálatok során 165 ezer köbméteres depónia készül el, ehhez 260 ezer köbméter földet kell megmozgatni. Az I. ütem új létesítményeinek tervezésére és kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás nyertese a Vegyépszer Zrt.–Ke-Víz 21 Zrt.–Közgép Zrt. hármas konzorciuma lett.

15:00: Ha nem is az első kapavágás, de az első tolólapos terepmunka megtörtént kedden Kisvárdán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Program I. ütemének helyszínén. Egy csaknem 10 milliárd forint összértékű beruházás első mozzanata volt ez, melynek eredményeként korszerű regionális hulladékkezelő központ épülhet fel.

– A program közel 220 ezer háztartásra, mintegy 600 ezer ember ellátására terjed ki, három gyűjtőkörzetre alapozva, ezek: Nagyecsed, Nyíregyháza és Kisvárda. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 229 települése mellett 11 borsodi település vesz benne részt, míg a megyei önkormányzat a gesztor szerepét vállalta. Országos szinten is példaértékű összefogásról s egyedülálló környezetvédelmi beruházásról beszélhetünk – emelte ki köszöntőjében Fülöp István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés, egyben a társulás elnöke.

Kisvárda polgármestere, dr. Oláh Albert a térség 80 településének csatlakozását az életminőség várható javulásával indokolta.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!