Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.11. 17:42

Ellenőrző hadművelet a Korzó építésénél

<p>Nyíregyháza - Kedden Nyíregyházán a Korzó Üzletközpont építési területét lepték el a munkavédelmi felügyelőség ellenőrei, illetve a rendőrök és a vámosok. Noha itt gyakoriak az ellenőrzések, az akcióban 42 feketemunkás akadt fenn a szűrőn.</p>

Karácsony táján a Csillagszóró hadműveletben sikereket hozott a hét hatóság együttes fellépése. Ennek folytatásaként a húsvét körüli időszak ismét országos akcióba toborozta az immár nyolcra bővülő hatóság embereit. Kikelet hadművelet elnevezéssel nagyarányú fogyasztóvédelmi ellenőrzési akció indult az országban, így a régiónkban és megyénkben is. A február 21. és március 31. közötti „hadműveletben” részt vesz az Észak-alföldi Munkavédelmi Felügyelőség is – tudtuk meg Szemán Mihály igazgatótól.

Megyénkben március 9-ig 47 ellenőrzést tartott a munkavédelmi felügyelőség, amelynek során összesen 380 ezer forint bírságot szabtak ki a mulasztó munkáltatókra, illetve munkavállalókra. Kedden Nyíregyházán a Korzó Üzletközpont építési területét lepték el a munkavédelmi felügyelőség ellenőrei, illetve a rendőrök és a vámosok. Noha itt gyakoriak az ellenőrzések, a keddi akcióban is 42 feketemunkás akadt fenn a szűrőn.

Egy korábbi ellenőrzés alkalmából itt már súlyos szabálytalanságra bukkantak, egy szökőkút munkagödrének ásásakor két munkás úgy végzett kézi igazító munkát a függőleges falaknál közel három és fél méter mélységben, hogy az omlásvédelem nem volt kialakítva. A keddi „Kikelet” akcióban a munkavédelmi felügyelőség mellett a rendőrök és a vámosok is részt vettek. Ez utóbbiak a „menekülési útvonalakat” zárták le.

A jelenleg itt dolgozó 42 céget ellenőrizve összesen 42 feketemunkásra találtak, egy cég esetében 12 ilyen munkavállalóra. Öt esetben veszélyes foglalkoztatást állapítottak meg, kettőnél pedig helyszíni bírságot szabtak ki. Ennél az építkezésnél (sajnos) egyetlen szabolcsi cég sincs jelen – tudtuk meg Jenei Sándortól, a felügyelőség irodavezetőjétől.

Kapcsolódó cikkek:

Megnéztük a Korzót alulról
Akár receptként is kezdhetnénk a felsorolást: készíttess öt kilométernyi tervdokumentációt, majd végy harmincezer köbméter betont, kétezer tonna vasat, tízezer négyzetméter gipszkartont, négyszáz kilométernyi vezetéket...

Üveg és márvány Nyíregyházán, a Korzón

Idén tavasszal átadják Nyíregyházán a Korzó üzletházat, az épület lassan elnyeri végső formáját, a szürke betontömbök egyikére már felkerültek az üveg- és márványlapok.

Nyíregyháza belvárosa
A kamera segítségével körülnézhet Nyíregyháza belvárosában. Láthatja a Kossuth teret és a Dózsa György utca egyik legforgalmasabb részét.

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!