Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.23. 08:21

Új ízek az oktatás konyháján

<p>Nyíregyháza - Az új módszerek, technikák alkalmazásával a tanulók olyan képességei is fejlődnek, mint a kommunikációs képesség, vitakészség, együttműködés, a másság elfogadása. <A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/uj-izek-az-oktatas-konyhajan/cn/szon-news-km_01-20071219-122705"><IMG height="10" src="http://www.szon.hu/SysRes/Sites/SZON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Visszatekintés</B></A></p>

Az együttműködés és kompromisszumkeresés „tudománya” kincset ér a munka világában!

Az esélyegyenlőség és a kompetencia alapú oktatás köré tematizálódott a nyíregyházi Kazinczy Ferenc Általános Iskolában rendezett HEFOP zárókonferencia a napokban. Szó esett többek között a kompetenciafejlesztés jelenéről és jövőjéről, a pedagógiai gyakorlatokról és az egyenlő hozzáférés biztosításáról is.

Dr. Pála Károly közoktatási szakértő elmondta: fontos, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv szellemében olyan tankönyvcsaládok szülessenek, melyekben tetten érhető az új idők gyermekközpontú oktatásának hangja. Estók Gábor, a Megyei Pedagógiai, Közművelődési és Képzési Intézet igazgatóhelyettese a pedagógia gyakorlat oldaláról közelítette meg a kompetencia témakörét.

Puskás Aurél, az Educatio Kht. fejlesztési igazgatóhelyettese üdvözölte az „új korszakot”, amely beköszöntött a magyar oktató-nevelőmunkában. Rámutatott: a sok szakképzés, tantervi fejlesztés, technikai megújulás nem hiábavaló, ha az új, hatékony tanítási módszerek megjelennek a gyakorlatban, az iskola mindennapjaiban.

– A diákok gyakorlatias ismereteket és készségeket sajátítanak el a tanórákon, mindezt változatos munkaformákkal. A csoportmunkákon magukévá teszik például a sikeres együttműködés, kompromisszumkeresés „tudományát”, mindez kincset ér majd felnőttként a munkahelyen. Megelőzhetőek és felszámolhatóak a diákok közötti ellenségeskedések, a kirekesztés, a klikkesedés. Kulcsfontosságú tehát, hogy mi és hogyan történik a tanórán! – tette hozzá.

– A Kazinczy iskola időben felismerte: az oktató-nevelő munkában gyökeres változásra van szükség. Mind a pedagógusok, mind a diákok nyitottan álltak a kihívás elé, sikeres pályázatunkkal 18 millió forint uniós forrást nyertünk az „újjászületésre”. A támogatást tanfolyamokra, pedagógusaink képzésére, új tanulási módszerek elsajátítására és nem utolsó sorban infrastrukturális beruházásokra fordítottuk.

A diákok szeretik az új, „élet szagú” tankönyveket, a modern, interaktív táblát. Az órákon kooperatív módszerrel tanulnak, olyan kompetenciákat sajátítanak el, melyekkel felnőtt korban is sikeresen helyt állhatnak majd a munkahelyen, a családban, s valamennyi társadalmi kapcsolatban! – hangsúlyozta Nagy Györgyné projektmenedzser.

A gyermeket tanítsuk, ne a tantárgyat!

A nemzetközi és a hazai mérések rámutattak arra, hogy a magyar diákok

a megtanultakat nehezen tudják alkalmazni a gyakorlatban. A tanulók

nagy részének szövegértő, matematikailogikai képessége

kívánni valót hagy maga után. A kompetencia alapú oktatás

célja az, hogy a gyermekek a mindennapi életben hasznosítható tudással

rendelkezzenek – nem lemondva az ismeretek elsajátításáról, vagyis

„ismeretekbe ágyazott képességfejlesztés” megvalósítására törekszik. Kompetencia

alapú fejlesztésen a készségek, képességek fejlesztését, az alkalmazásképes

tudást középpontba helyező oktatást értjük

A kompetencia alapú fejlesztés előnye, hogy segíti a különböző

fejlettségi szinten lévő gyermekek közötti különbségek csökkentését,

a hátrányokkal rendelkezők felzárkózását. Az új módszerek, technikák

alkalmazásával (kooperatív, projekt stb.) a tanulók olyan képességei is

fejlődnek, mint a kommunikációs képesség, vitakészség, együttműködés,

a másság elfogadása. A kompetencia alapú oktatás során is

fontos szempont, hogy a gyermeket tanítsuk, ne a tantárgyat – írja

tanulmányában Baráth Lászlóné.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!