Sport

2019.01.22. 10:39

Tetszetős a fiatal kézilabdázók teljesítménye

Debrecen - Bíró Imre szerint az ifjabb generáció produkciója biztató a jövőre nézve.

Debrecen - Bíró Imre szerint az ifjabb generáció produkciója biztató a jövőre nézve.

Már csak egy mérkőzés vár a magyar férfi kézilabda-válogatottra a dán–német közös rendezésű világbajnokságon a középdöntőben, szerdán 18 órától Norvégia legjobbjaival csapnak össze Lékai Mátéék. Az azt követő folytatást illetően pedig még számos forgatókönyv elképzelhető.

A mieink vasárnap 26–21-re verték Tunéziát, előtte pedig nagy csatában 25–22-re kaptak ki Dániától. A csoportmeccsek után a D jelű hatos második helyén zárt Magyarország, mely két-két győzelem és döntetlen mellett egyszer alulmaradt.

Nem fáklyás menet

Lapunk Bíró Imrét, a korábbi 125-szörös válogatott, világbajnoki ezüstérmes kézilabdakapust kérte fel, értékelje az eddig látottakat. – A sorsolás ismeretében a honi média kissé túlkapta a dolgokat, úgy harangozták be a torna csoportkörét, mintha az fáklyás menet lenne a magyarok számára. Az ilyen kijelentésektől még akkor is óvakodni kell, ha van is alapja. A kézilabda olyan fejlődésen ment keresztül az évek folyamán, hogy tutira szinte már senki sem tud menni. Ráadásul nem is gyenge együttesekkel kerültünk össze a csoportban: Argentína csapatát olyan játékosok alkotják, akik visszatérve klubcsapatukba meghatározóak tudnak lenni. Katar vb-döntőt játszott nem is olyan rég, Egyiptom pedig mindig meg tudja nehezíteni ellenfelei dolgát, emellett edzőjük immár a Veszprém mestere is, így ismeri a magyar ligát. Nem is ment olyan egyszerűen a játék a mieink számára, akik azért továbbjutottak a középdöntőbe, és sok pozitív dolgot mutattak be – kezdte Bíró Imre, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet ügyvivő-szakértője, akinek tetszik, hogy a fiatalok is szépen teljesítenek.

– A fiatalabb generáció tagjai is odateszik magukat, szép és eredményes játékkal rukkolnak elő, Máthé vagányan kézizik, jókat lő, de mellette Szitát, Juhászt, Székelyt, Hornyákot, Bókát, Bodót és Bánhidit is ki lehet emelni, ez a névsor biztató a jövőre nézve. Ezzel együtt persze szükség van az idősebbek támogatására is – vélekedett az egykori klasszis, majd megjegyezte, a kapusokkal nincs maximálisan megelégedve, mert bár sok szép védést mutatnak be, több aggasztó dolog is felfedezhető a játékukban.

Bíró Imre szerint a norvégok ellen is nehéz dolguk lesz a magyaroknak. – Megnéztem Norvégia meccsét Egyiptom ellen, meggyőzőek voltak, komoly ellenfelei lesznek majd a mieinknek. Ennek ellenére bízom a sikerben, képesnek tartom a srácokat a győzelemre – fogalmazott a DVSC korábbi mestere.

Miként vélekedik

Azt is megosztotta, miként vélekedik a Csoknyai István és Vladan Matics edzőpáros tevékenységéről. – Nem vagyok ott, így nem tudom teljes egészében megítélni a munkájukat. Azt viszont elmondhatom, hogy egyértelműen jól gazdálkodtak az erőforrásokkal, illetve Tunéziával szemben olyan védekezést találtak ki, amely célravezető volt – summázta röviden Bíró Imre.

Többször is lehetett hallani, hogy az edzők, játékosok nincsenek megelégedve a vb lebonyolításával, mondván, rövid időn belül túl sok mérkőzést játszanak, nincs lehetőség a regenerálódásra. – Ez egy róka fogta csuka helyzet: egyrészt érthető az elégedetlenség, mert óriási a nyomás, a terhelés, nagyobb a sérülésveszély, és a többi. Másrészt pedig a kézilabda népszerűsítése a cél, próbálják eladni a sportágat, ehhez pedig küzdelem kell, jó meccsekre van szükség, pörgésre, kiélezett küzdelemre. Szóval ez egy ördögi kör, de valamit valamiért.

SZADÓ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!