Sport

2017.06.14. 17:53

A Debreceni Egyetemen kiderült, mi a jó kapusok titka

Debrecen - Sok érdeklődőt vonzott a Lovardába szerdán az az egyedülálló konferencia, melyet a Debreceni Egyetem (DE) szervezett: a magyar sport legendás, nemzetközileg is elismert kapusainak részvételével tartott gondolatébresztő eladás-sorozaton tulajdonképpen arra keresték a választ, mi a közös a különböző sportágak hálóőreiben, és hogyan tanulhatnak egymástól.

Debrecen - Sok érdeklődőt vonzott a Lovardába szerdán az az egyedülálló konferencia, melyet a Debreceni Egyetem (DE) szervezett: a magyar sport legendás, nemzetközileg is elismert kapusainak részvételével tartott gondolatébresztő eladás-sorozaton tulajdonképpen arra keresték a választ, mi a közös a különböző sportágak hálóőreiben, és hogyan tanulhatnak egymástól.

– 2010 óta, a TAO-nak hála szerencsére rengeteg pénz áramlik a magyar sportba, ugyanakkor sajnos ezzel nem egyenes arányban fejlődnek a különböző sportágak. A Debreceni Egyetemen is feltettük magunknak a kérdést, miként lehetne tenni a fejlődésért. Ennek nyomán olyan képzéseket indítottunk be, melyek Magyarországon egyedülállóak, illetve különböző konferenciákkal jelentkezünk. Tavaly ősszel már szerveztünk egy hasonló „összejövetelt”, melyen kifejezetten a kézilabda kapusokkal foglalkoztunk. Most ezt kitágítva, több sportág képviselőjével vitatjuk meg, milyen a jó „portás”. Általában elmondható, hogy rengeteg külföldi játékos van az élcsapatokban, és a válogatottjainkat jobbára szintén nem honi edzők irányítják – holott kiváló magyar szakembereink vannak.

Nem feltétlenül muszáj majmolnunk a külföldi módszereket, meg kell becsülnünk a saját erényeinket

– fogalmazott az esemény megnyitóján Balogh László, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója.

A konferencia ötletgazdája, egyben a DE Sporttudományi Koordinációs Intézetének munkatársa, Bíró Imre megjegyezte, bízik benne, olyan ismeretekkel gazdagodnak a résztvevők, melyek hasznosak lesznek a mindennapi munkájukban.

A korábbi vb-ezüstérmes kézilabdázó, később ismert menedzser és edző, majd üzletember, dr. Hoffmann László volt az első előadó, ő a kézilabda kapusok ismérveiről beszélt. Utána a sokszoros magyar válogatott Szuper Levente mondta el, szerinte milyen a jó jégkorong kapus. Délután a háromszoros olimpiai bajnok vízilabda kapus Szécsi Zoltán vette át a mikrofont, a napot pedig a csúcstartó, 108-szoros magyar válogatott Király Gábor gondolatai zárták.

Hit és önbizalom

Hoffmannt, aki anno a Dózsában is kézizett, és mindig szívesen jön Debrecenbe, prezentációja előtt arra kérték, röviden összegezze, szerinte miért különleges a kapus poszt. Erre azt mondta, a másfél órás előadása lesz a summás válasza, hiszen hetekig tudna ebben a témában beszélni.

Fotó: unideb.hu

– Lehetetlen megfelelni azoknak az elvárásoknak, melyeket egyesek támasztanak a kapusokkal szemben. Minden sportágban másért nehéz a hálóőrök dolga, ugyanakkor vannak közös pontok is. Próbáltam összeszedni, melyek azok az ismérvek, amik a kézilabdában, a jégkorongban, a vízilabdában és a labdarúgásban is ideális kapussá tesznek valakit, és arra jutottam, hogy az ember akkor lesz a szakmájában kiváló, ha bátor és okos. Emellett természetesen egyéb kritériumoknak is meg kell felelni, fizikai és szellemi téren is. Az az optimális, ha egy kapus elég magas, hosszú végtagjai vannak, kellően agresszív, laza és ruganyos. Megfelelő agresszivitással állandóan támadni kell a labdát, nem pedig passzívan várni. A hálóőr egyéni sportoló a csapaton belül, neki még nehezebb – hangzottak Hoffmann szavai, aki felhívta rá a figyelmet, hogy létezik az az állapot, mikor harmóniában van a test, a lélek és az elme, ekkor is a cselekvések zöme tudattalan, ez az úgynevezett flow. – És hogy miként lehet elérni ezt? A megfelelő fizikum mellett szükséges egy jó adag hit és önbizalom – fogalmazott, majd hozzátette, csak abból lehet „portást” faragni, aki szeretné.

Az is kiderült, hogy Hoffmann úgy véli, napjainkban a világ legjobb hálóőre a szerbiai magyar Sterbik Árpád, aki minden szempontból ideális a posztra.

Idegesítette, ha gólt kapott

Szuper Levente volt az első magyar játékos, akit NHL csapat szerződtetett. A magyar jégkorong-válogatottban 98 alkalommal szerepelt. Tagja volt a 2008-as szapporói divízió I-es jégkorong-világbajnokságon győztes válogatottnak, és részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon. Lapunknak elmondta, remek ötletnek tartja a konferenciát, és szívesen tett eleget a meghívásnak. – Van szerencsém ismerni a többi résztvevő vendéget is, akikkel beszélgettünk már erről a témáról. Ugyanakkor nyilván sportágspecifikus, hogy egy kapusnak milyen feladatai vannak, és milyen elvárásoknak kell megfelelnie. A hokiban például azért van egy picit nehezebb dolgunk, mert százalékosítva az arányokat, amennyiben a védési hatékonyság nincs kilencven felett, akkor az már nem tekinthető túl acélos teljesítménynek. Tízből kilenc lövést legalább meg kell fogni ahhoz, hogy jók legyünk – nyilatkozta Szuper, aki azt gondolja, annak ellenére, hogy mindenki azt mondja, ő mégsem érzi különlegesnek a kapusposztot.

Fotó: unideb.hu

– Ha a számukat nézzük egy csapatban, nyilván kivételes, a jégkorongban egy együttesben van két hálóőr, plusz húsz mezőnyjátékos. A felszerelésünk sem mindennapi, de ez kell is, hiszen nem lehetünk védtelenek egy lövéssel szemben, amely jön mondjuk 160 km/órával. Engem mindig is idegesített, még edzésen is, ha gólt kaptam, éppen ezért mindig is arra törekedtem, hogy mindent megfogjak, ez az ösztön azonban nem mindenkiben van meg – vélekedett.

Nagy port kavart az elmúlt napokban a Debreceni Hoki Klub bejelentése, miszerint pénzhiány miatt nem indul a MOL Liga 2017/18-as szezonjában. Erről is megkérdeztük Szuper Leventét. – Nem ismerem annyira a részleteket ahhoz, hogy véleményt alkossak. Mindenesetre ez nagyon sajnálatos dolog. Az időzítés sem a legjobb, hiszen a nevezés előtt egy héttel jött ez a fordulat, így a játékosok is nagyon nehéz helyzetbe kerültek.

A rendezvényen egyébként több ismert sportember is feltűnt a közönség soraiban, ott volt például a Loki volt kapusa, Balogh János, de Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok vízilabdázó, korábbi szövetségi kapitány is érdeklődve hallgatta a felszólalókat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!