Sport

2015.12.19. 10:56

Nyomasztó, fájó a kézis lányok kudarca

Debrecen - Köstner Vílmos úgy érzi, több dolgot is másként kellett volna csinálnia a szakmai stábnak.

Debrecen - Köstner Vílmos úgy érzi, több dolgot is másként kellett volna csinálnia a szakmai stábnak.

A Magyar Kézilabda Szövetség sajtótájékoztatóján Németh András bejelentette, távozik a magyar női válogatott szövetségi kapitányi posztjáról, miután a csapat nem jutott a legjobb nyolc közé, és a 11. helyen végzett a dániai világbajnokságon, ezzel kevés esélye maradt az olimpiai selejtezőn való részvételre.

Óriási csalódás

A válogatott szakmai stábjának edzőként tagja volt Köstner Vilmos, aki készséggel válaszolt a Hajdú-bihari Napló kérdéseire. – Még mindig nyomaszt, ami Dániában történt, óriási csalódást jelentett a szereplésünk. Nagyon bánt, hogy amit két éve elvállaltunk, azt nem tudtuk teljesíteni. A tavalyi, hazai rendezésű Európa-bajnokságon legalább a minimális célt elérte a csapat, viszont a világbajnoki szereplésünk alulmúlt minden várakozást. Amikor Németh András lemondott posztjáról, egyértelmű volt, hogy az egész stábnak távoznia kell. Bevallom, nehéz szívvel fejeztem be a válogatottnál végzett munkát. Most úgy érzem, ez a kudarc szinte életem végéig kísér majd – fogalmazott a debreceni szakember, akitől megkérdeztük, ha lehetne, mit csinálnának másként, amitől sikeresebb lehetett volna a nemzeti alakulat.

Jobb közösségi szellem

– A munka meglátszott a válogatotton, ellenben nagyon hektikus teljesítményre voltak képesek a lányok, kétarcú volt a gárda, s ez részben a szakmai stáb hibája is. Ismét bebizonyosodott, egy ilyen hosszú tornán fontos, hogy jó közösséget alkosson a csapat. Ezen a területen, illetve a regeneráción lehetett volna mást csinálnunk. A motivációs bázis sem volt a legmegfelelőbb, annak ellenére sem, hogy pszichológus szakember is foglalkozott a játékosokkal – reflektált a felvetésre a tréner.

Németh András távozását követően egyből megindultak a találgatások, ki lehet majd az utód? A Napló kíváncsi volt, Köstner Vilmos magyar, vagy külföldi szakembert látna szívesen a női válogatott kispadján? – Teljesen mindegy, hogy milyen nemzetiségű, az a lényeg, hogy jó és hiteles szakember legyen! Azt azért látni kell, hogy kevés a számításba vehető edző. A hazai trénerek közül Elek Gábort képesnek tartanám a feladat ellátására, de elképzelhető olyan külföldi szakember is, aki jelenleg Magyarországon dolgozik. Olyan kapitányra van szükség, aki eredménycentrikusan vezeti a csapatot! – vélekedett a debreceni szaktekintély.

HBN-Boros Norbert


Külföldi edző szükséges

A Napló kíváncsi volt, a Loki kézilabdacsapatának első embere kit látna szívesen a válogatott élén?

– Mindenképpen külföldi szakemberben látom a megoldást! Egy határainkon túlról érkező edző megkavarná az állóvizet, mert nincsenek előítéletei, mindenki tiszta lappal indul nála, s ezáltal plusz motivációt jelent valamennyi játékosnak. Olyan kapitányra lenne szükség, aki megköveteli a kemény munkát, de hagyja érvényesülni a magyar kreativitást – fogalmazott Ábrók Zsolt, a DVSC-TVP ügyvezetője. Köztudomású, a Lokinál december elején volt edzőcsere, Varga Józsefet a szlovén Tone Tiselj váltotta a kispadon.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!