Hirdetés

2021.07.16. 10:33

Hogyan válaszd ki magadnak a tökéletes klímát otthonodba

A légkondicionáló berendezések (más néven klímák) számtalan családot mentettek már meg világszerte a forró, párás éghajlati viszonyoktól.

Forrás: Pexels

Még hazánkban, ahol többé-kevésbé négy évszak váltja egymást, is életmentő lehet, ha a meleg nyári hónapok során az ember nem sül meg otthonában. Sőt, a legtöbb egység fűtésre is használható, így nem csak az év egy részében bizonyulnak majd hasznosnak. Mivel a légkondicionálók ilyen fontos kellékei lehetnek a háztartásnak, elengedhetetlen, hogy megfelelő berendezést, vagy berendezéseket válassz magadnak otthonodba. Többféle klíma létezik, és a tökéletes légkondi kiválasztásához ismerned kell otthonodat és igényeidet is. Lássuk, hogy mik a legfontosabb szempontok a helyes választáshoz!

Méret és kapacitás

Egy légkondi kiválasztásakor több okból is fontos figyelembe venned a hűteni kívánt helység méreteit. Először is, egyáltalán befér-e egy teljes méretű légkondicionáló egység abba a szobába, vagy terembe, ahová szánod? Szintén fontos, hogy a készülék megfeleljen a szoba kapacitásának. Egy kisebb szobába egy tonnás kapacitású légkondi is elég lesz, és értelemszerűen arányosan nagyobb teljesítményű kell majd, ha nagyobb szobába tervezel lehűteni.

Természetesen, ha egy légkondicionáló berendezés nagyobb teret képes lehűteni, akkor több energiát is fog fogyasztani, ami megint csak egy nem elhanyagolandó szempont. Felesleges túl nagy teljesítményű egységet választani egy kisebb szobába, ahogy az is hiba, ha egy nagyobb teret kisebb teljesítményű géppel próbálsz lehűteni. Habár természetesen a klíma árát is érdemes figyelem venni, az elsődleges szempont a szoba mérete kell legyen a választáskor.

A légkondicionáló típusa

Többféle típusú légkondicionáló berendezés létezik, amelyek más és más célokra ideálisak, így nem mutathatunk rá egyre, ami mindenki számára jó választás lenne. Ott vannak például a központi légkondicionáló rendszerek, amelyek feladata egy egész háztartás

lehűtése. Természetesen ezek a rendszerek költségesebbek és telepítésük is körülményes, hacsak nem egy újonnan épülő házba szerelik be őket a falak kialakításakor.

Gyakoribbak a kétrészes, illetve az ablakba szerelhető klímák, amelyek sokkal több helyre (falakra vagy ablakokba) telepíthetők, és egy-egy szoba hatékony lehűtésére alkalmasak. A kétrészes berendezések költségesebbek ugyan, mint az ablaki egységek, de több funkciót és hatékonyabb működést is kínálnak azoknál.

Extra funkciók

Ha szeretnéd a legtöbbet kihozni légkondicionálásra szánt keretedből, akkor válassz olyan berendezést magadnak, ami a számodra legfontosabb funkciókat kínálja. Ha például párás környéken élsz, vagy az év egyes részeiben problémát okoz a nedves levegő otthonodban, akkor egy olyan készüléket érdemes választani, ami a páratartalmat is képes szabályozni.

Ha fontos számodra, hogy távolról is tudd irányítani klímádat, akkor okoskészülékre lesz szükséged, amit egy telefonos alkalmazással vezérelhetsz akkor is, ha nem vagy épp otthon. Ezek a funkciók egyeseknek fontosabbak, mint másoknak, de kétségtelen, hogy sokkal kényelmesebbé és kellemesebbé tehetik az otthon töltött időt!

PR-cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában