Szponzorált tartalom

2021.04.19. 09:00

Levendulaolaj és más csodaszerek a hajápolásban

A különböző természetes anyagok, főleg a gyógynövények nemcsak a gyógyításban, hanem a szépségápolásban is elhozták az innovációt.

SEO linkmarketing

Fotó: shop.hairline.hu

Egy időben a mesterséges anyagok hódítottak minden területen, aztán kiderült, hogy az egészségre nincsenek feltétlenül jó hatással a szintetikus matériák.

Ehhez azonban sok idő és még több allergiás reakció kellett. Mára felértékelődött minden, ami mentes, free és without.

Pedig a gyógynövények és eleve a természetes anyagok már nagyon régóta szerepet játszanak az emberiség életében. A klasszikus korban egyébként azokat nevezték tudósnak, akik természetfilozófiával foglalkoztak. Tehát a tudomány és a gyógynövények régóta kapcsolatban állnak egymással. Csak régen sámánnak, később boszorkánynak (negatív értelemben) nevezték őket. Aztán a filozófia megjelenésével lassan kialakult a mai jelentése a szónak.

Levendulaolaj a népi gyógyászatban

A levendulát az 1700-as évektől kezdve a tisztaság megtestesítőjének tartották. A paraszti világban fontos szerepe volt a kertek állandó növényének. Levendulabokrok szegélyezték az ágyásokat, a tanya körüli utakat. A népdalok állandó szereplője ez a kékes virágzatú növény, amely mostanság leginkább Tihannyal vagy Franciaországgal köthető össze.

A levendulaszüret turistalátványosság, mindenki szeretne egy csokorral. Díszít, illatosít, készíthető belőle szörp, szappan, illóolaj. Az árvacsalánfélék családjába tartozó virágnak mintegy 40 faja létezik. Egyes helyeken gyomnövényként tartják számon. Magyarországon is szinte mindenhol megterem, egy-egy bokorral sok kertes háznál található.

Ha sikerül olajhoz hozzájutni, akkor párologtathatjuk. Nyugtató, fertőtlenítő hatása van. A pestis ellen is bevetették, hiszen megfigyelték, hogy aki levendulaolajjal átitatott kesztyűt hordott, kevésbé kapta el a betegséget. Gyulladáscsökkentő hatását kihasználva masszázsolajok, gyógyító krémek összetevője. Nem csoda hát, ha a hajápolásban is megjelent.

Levendulaolaj a hajápolásban

A kozmetikai szerekben elsősorban a gyulladáscsökkentő hatását használják ki a levendulaolajnak. A pattanásos arcbőrre kimondottan jó. És el is érkeztünk a hajápoláshoz, ugyanis a terhelt, rossz állapotban lévő fejbőrt pont ennek a tulajdonságának a segítségével hozza helyre. A korpásodás sokak életét megkeseríti. Akinek pusztán a nem jól tisztított fejbőr okozza a bajt, annak szerencséje van. Másoknak azonban nagyon is szüksége lehet a levendulaolaj nyugtató, gyulladáscsökkentő hatására.

Száraz korpa esetén csökkenti a gyulladásból adódó hámosodást, míg zsíros korpa esetén a faggyúmirigyek működését szabályozza és tereli vissza a normál állapotba.

Egyes gyártók kimondottan a göndör hajúaknak szánt termékcsaládjaikban használják a levendulaolajat. Ezáltal a göndör haj hidratált, fényes marad.

PR cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában