Megváltozott a véleményük

2023.09.04. 11:08

Már a klímafanatikusok is éltetik az atomenergia felhasználását

Belső feszültség alakult ki a klímavédők között, ez egyben azt is jelenti, hogy már a klímaőrültek kezdik kapizsgálni, hogy az atomenergia ma a legkiszámíthatóbb és legbiztonságosabb energiaforrás egyben – írja a V4NA.

MW

2023. március 20-i kép a Dukovany Atomerőmű hűtőtornyairól (illusztráció)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

Egy fiatal klímaaktivistákból álló csoport, a Replanet azzal kavart nagy port a klímavédők között, hogy éghajlatbarát megoldásként tekintenek az atomenergia felhasználására. Ezek az aktivisták úgy vélik, hogy a Greenpeace, a neves környezetvédelmi szervezet jogtalanul ellenzi az atomenergiát.

 

A Dear Greenpeace kampány közepette ezek az aktivisták az atomenergiát támogató szakértői véleményeket kívánják előtérbe helyezni. Azt állítják, hogy a Greenpeace tiszta, szén-dioxid-mentes atomenergia elleni harca nincs összhangban a világ jelenlegi állapotával, amely az éghajlatváltozás miatt súlyos következményekkel néz szembe.

 

Az egyik ilyen aktivista a svéd Ea Anstott, aki nemcsak a klímavédelemért küzd, hanem az atomenergia használatáért is kiáll. Más európai fiatalokkal együtt Anstott a Greenpeace és annak az atomenergiával kapcsolatos elavult álláspontja ellen foglal állást.

A Replanet eltökélt szándéka, hogy a Greenpeace és az Európai Unió Bizottsága közötti jogi csatában meghallgatásra találjon. A Dear Greenpeace kampányuk részeként igyekeznek szakértői véleményeket bemutatni az atomenergia mellett. A Greenpeace pert indított nemrég az Európai Bizottság azon döntése ellen, hogy az atomenergiát felveszi a preferált energiaforrások közé.

 

A fiatal aktivisták azzal érvelnek, hogy az atomenergia az egyik legbiztonságosabb technológia, és nem bocsát ki üvegházhatású gázokat. Kiemelik, hogy az ENSZ Éghajlatügyi Tanácsa az atomenergiát az éghajlatváltozás elleni küzdelem megfelelő technológiájaként ismeri el. Ráadásul rámutatnak, hogy az európai atomerőművekkel rendelkező országok szén-dioxid-kibocsátása alacsonyabb, mint azoké, amelyekben nincs.

 

Németország például azzal, hogy lemondott az atomenergiáról és az összes erőművet leállította, arra kényszerült, hogy a szén-dioxid-intenzív szénerőművekre támaszkodjon, amivel óriási károkat okoz a klímának. Ez a sajnálatos következmény megerősíti az aktivisták felhívását, hogy a Greenpeace gondolja át újra az atomenergia elleni kampányát. 

Végre felébredt néhány klímafanatikus. A baloldali zöldek egy része mostanra azt is felismerte, amit mi, az AfD parlamenti képviselőcsoport évek óta mondunk a német Bundestagban: az atomenergia elengedhetetlen

 – jelentette ki Steffen Kotré, az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt parlamenti energiapolitikai képviselője. Hozzátette, hogy a „zöld front” a maga megrögzött ideológiájával, amely az atomenergia ellen irányul, lassan összeomlik.

Nemrég egyébként az „Our World in Data” brit tanulmánya is kimutatta, hogy az atomenergia az egyik legbiztonságosabb energiatechnológia.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában