Nőknek

2012.09.20. 08:37

Az esemény utáni tabletta mellékhatásai

<p>A sürgősségi fogamzásgátló tabletták szedésével kapcsolatban nem mutatták ki, hogy hosszú távon egészségügyi problémákat okoznának.

A sürgősségi fogamzásgátló tabletták szedésével kapcsolatban nem mutatták ki, hogy hosszú távon egészségügyi problémákat okoznának.

Mégis, sok nő tapasztal bizonyos mellékhatásokat. Ezek a mellékhatások általában hamar elmúlnak. A csak progesztagént tartalmazó tabletták által okozott tünetek kevésbé súlyosak, mint a kombinált, ösztrogén-progesztagén tablettáké.

Az esemény utáni tabletta lehetséges mellékhatásai

Hányinger és hányás

A hányinger és a hányás az esemény utáni tabletta egyik leggyakoribb mellékhatása. Ha a hányás a tabletta beszedését követő két órán belül következik be, akkor ajánlott egy újabb adagot bevenni, vagy más módszerről kell gondoskodni. Kérjük ki orvosunk tanácsát. Ha a hányás két óra után következik be, már nem kell félnünk, hogy az esemény utáni tabletta nem tölti be fogamzásgátló hatását, mivel ekkorra az már felszívódott a véráramba. Az orvos is felírhat valamilyen hányinger-elleni gyógyszert. A gyógyszerek esetleges mellékhatásainak egyike lehet a szédülés is. Ezért jó, ha ilyenkor nem vezetünk, nem kezelünk gépeket, és főleg, nem iszunk alkoholt.

Szabálytalan menstruációs vérzés

A szabálytalan, vagy pecsételő vérzést ne tévesszük össze a rendes menstruációs vérzéssel. A rendes vérzés bekövetkezhet egy héttel hamarabb, vagy egy héttel később is, mint ahogy számítunk rá. A vérzés mennyiségét általában nem befolyásolja az esemény utáni tabletta, de néha mégis okozhat erősebb, vagy gyengébb vérzést. Ha a vérzés erősebb, vagy hosszantartó a normálishoz képest, keressük fel orvosunkat.

Kimaradhat egy vérzés

A legtöbb nő esetében a havi vérzés megjön a várt időpontot követő 7 napon belül. Ha a vérzés nem következik be az esemény utáni tabletta bevételét követő 3 hétben, akkor érdemes venni egy terhességi tesztet. Mindenképpen beszéljünk orvosunkkal.

További mellékhatások

Ritkán, de előfordulhat fejfájás, mellfeszülés, szédülés, hasi görcsök is, az esemény utáni tabletta mellékhatásaként. Ilyenkor az orvos felírhat olyan gyógyszereket, amelyek enyhítik ezeket a kellemetlen tüneteket.A méhen belüli fogamzásgátlás lehetséges mellékhatásai

Hasi görcsöket és hátfájást tapasztalhatunk a méhen belüli fogamzásgátló eszközök felhelyezését követő órákban. A beavatkozást követően néhány nő pár hétig tartó vérzést is tapasztalhat. Réz spirál felhelyezése esetén fokozottan nehéz lehet a menstruációs periódus. Megnő a kismedencei gyulladásra való hajlam is, és a szexuális úton terjedő betegségeknek is könnyebben áldozatul eshetünk, különösen, ha több partnerünk is van. Sok esetben a beavatkozás miatt bekövetkező soron kívüli vérzések elfedhetik, vagy késleltethetik egy korai szakaszban levő terhesség tüneteit.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Heves hasi fájdalom esetén azonnal forduljunk orvoshoz. Ezek a tünetek lehetnek egy méhen kívüli terhesség jelei is, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Mivel az esemény utáni tabletta nem nyújt 100 százalékos védettséget, keressük fel orvosunkat, ha nem jön meg a havi vérzésünk a tabletta beszedését követő 3 hét alatt.

Ha terhesség jeleit tapasztaljuk, beszéljük meg ezt orvosunkkal.

Ha védekezés nélkül szeretkeztünk, vizsgáltassuk ki magunkat a nemi úton terjedő betegségek veszélye miatt.

Ha bármilyen szokatlan hüvelyi folyást, vagy kellemetlen szagot tapasztalunk.

Ha mellkasi fájdalmat, légszomjat, fejfájást, látási zavarokat (homályos látás), vagy erős lábfájdalmat tapasztalunk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!