Nagyvilág

2013.05.30. 13:17

Szíria - Lavrov: Aszad távozásának nincs realitása

Moszkva, 2013. május 30., csütörtök (MTI) - Bassár el-Aszad szíriai elnök távozásának nincs realitása - jelentette ki csütörtökön az orosz külügyminiszter, miután kubai kollégájával tárgyalt Moszkvában.

Moszkva, 2013. május 30., csütörtök (MTI) - Bassár el-Aszad szíriai elnök távozásának nincs realitása - jelentette ki csütörtökön az orosz külügyminiszter, miután kubai kollégájával tárgyalt Moszkvában.

Szergej Lavrov szerint a radikális szíriai ellenzék teljesíthetetlen követeléseket támaszt, és mindent elkövet annak érdekében, hogy a közel-keleti országban külső fegyveres beavatkozásra kerüljön sor. Úgy vélte, szervezeteik és "regionális szponzoraik" mindent megtesznek azért, hogy ne kezdődhessen meg a politikai rendezés folyamata, valamint "minden eszközzel, beleértve a nyugati közvélemény tisztességtelen megdolgozását is, a (szíriai) katonai beavatkozást akarják elérni".

Az Isztambulban tárgyaló szíriai ellenzéki szervezetek szerdán megerősítették: ragaszkodnak ahhoz, hogy Bassár el-Aszad elnök távozzon a hatalomból.

Moszkva azt reméli, hogy a nyugati államok megfékezik azokat, akik a Szíriai Nemzeti Koalíciót ilyen teljesen megengedhetetlen, agresszív lépésekre ösztönzik - fejtette ki az orosz külügyminiszter.

"Az egyetlen, ami összeköti őket (a koalíció tagjait), Aszad távozásának követelése" - jegyezte meg az orosz külügyminiszter. Úgy vélte, ennek nincs realitása, és ezzel Oroszország nyugati partnerei is tisztában vannak. Szergej Lavrov közölte, hogy ezt a következtetést a John Kerry amerikai és Laurent Fabius francia külügyminiszterrel hétfőn lezajlott párizsi tárgyalásaiból vonta le.

Az orosz diplomácia vezetője bírálta a Szíriai Nemzeti Koalíciót, amely szerinte "semmilyen konstruktív platformmal nem rendelkezik", és azt is hangoztatta, hogy Moszkva nem tartja a koalíciót a szíriai nép egyetlen képviselőjének. Szavai szerint "léteznek az ellenzéknek más komoly szervezetei" is Szíriában.

Ezek a szervezetek Szergej Lavrov közlése szerint készen állnak a szíriai válság politikai rendezését célzó, tavaly június 30-án Genfben elfogadott megállapodás végrehajtására, valamint a Moszkva és Washington kezdeményezésére összehívandó újabb Szíria-konferencián való részvételre.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!