Nagyvilág

2012.07.06. 17:43

Szíria - Szíria barátai csoport: Bassár el-Aszadnak mennie kell

Párizs, 2012. július 6., péntek (MTI) - A Szíria barátai elnevezésű országcsoport szerint Bassár el-Aszad szíriai elnöknek "távoznia kell a hatalomból".

Párizs, 2012. július 6., péntek (MTI) - A Szíria barátai elnevezésű országcsoport szerint Bassár el-Aszad szíriai elnöknek "távoznia kell a hatalomból"."A résztvevők megállapodtak és egyértelműen kijelentették, hogy azoknak, akiknek a jelenléte hiteltelenné tenné az átmenetet, félre kell állniuk. Ezért kiemelték, hogy Bassár el-Aszadnak távoznia kell a hatalomból" - olvasható a közel száz nyugati ország és arab állam harmadik, Párizsban rendezett találkozóján pénteken elfogadott zárónyilatkozatban. Arról is döntöttek, hogy kommunikációs eszközök szállításával támogatják a szíriai ellenzéket annak érdekében, hogy annak tagjai "egymás között, illetve a külvilággal biztonságosabban tudjanak kommunikálni és meg tudják magukat védeni a békés fellépés keretei között". Szíria barátai azt is kérik az ellenzékiektől, hogy próbáljanak meg a közös célokra összepontosítani, miután az elmúlt héten számos nézeteltérés merült fel az átmenet mikéntjét és az esetleges katonai beavatkozás kérdését illetően.

A dokumentumban egyebek mellett az is szerepel, hogy a Szíria barátai országcsoport az ENSZ Alapokmányának - a nemzetközi békét fenyegető konfliktusokra vonatkozó - VII. fejezete alapján egy olyan, kényszerítő erejű határozat sürgős elfogadását kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsától, amely kötelezi a szíriai rezsimet Kofi Annan, a világszervezet és az Arab Liga közös szíriai különmegbízottja tervének alkalmazására. A VII. fejezet lehetőséget teremtene a nemzetközi közösségnek az erő alkalmazására is. Ezt azonban Guido Westerwelle német külügyminiszter Párizsban kizárta.

A konferencián nem volt jelen a szíriai rezsim legfőbb nemzetközi támogatójának számító Oroszország és Kína. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter azonban őket is a megfogalmazott követelések támogatására kérte.

"Muszáj újra a Biztonsági Tanácshoz fordulni és a genfi rendezési terv alkalmazását kérni, amelyhez Oroszország és Kína is csatlakozott" - fogalmazott Párizsban az amerikai diplomácia vezetője.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Törökország, Irak, Kuvait és Katar külügyminiszterei, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Nabíl al-Arabi, az Arab Liga főtitkára és Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombaton Genfben vitatta meg a Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, a világszervezet és az Arab Liga szíriai különmegbízottja által kidolgozott rendezési tervet. Az elvi megállapodást követően a szíriai ellenzék azt elutasította, az aláírók pedig különbözőképpen értelmezték. Moszkva és Peking azt hangoztatta, hogy a szíriaiaknak kell dönteniük a jövőjükről, a nyugati országok pedig a szíriai elnök távozását követelték.

"Miután az oroszok és kínaiak elfogadják a politikai átmenetet, el kell hogy fogadják azt a határozatot is, amely meghatározza, hogy amennyiben valaki nem tartja tiszteletben a béketervet, az milyen következményekkel jár, beleértve a VII. fejezetet is" - hangsúlyozta Clinton. Ezt azt jelenti, hogy a nyugati álláspont szerint Moszkvának és Pekingnek el kell fogadnia, hogy Szíria szankciókkal sújtható, amennyiben nem tartja tiszteletben az Annan-tervet. Márpedig a BT-ben vétójoggal rendelkező két ország eddig minden közös nemzetközi fellépést megakadályozott a szíriai rezsim ellen.

A részvevő országok üdvözölték, hogy a Szíria barátai elnevezésű országcsoport következő találkozóját - várhatóan augusztusban - Marokkó látja vendégül.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!