Magyarország

2018.02.24. 09:05

A rövid ideig tartó hideg nem károsítja a növényeket

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A kórokozók és a kártevők egy részét elpusztíthatja a fagy, s ez előnyös lehet.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A kórokozók és a kártevők egy részét elpusztíthatja a fagy, s ez előnyös lehet.

Örvendi László, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének Hajdú-Bihar megyei elnöke a Napló érdeklődésére elmondta, nem lát problémát, mivel a tél végi fagyos időszak inkább kedvező lesz. Az őszi szántások átnedvesedtek, helyenként a felületük kicsit el is folyósodott, így azok a fagyok, amelyek most jönnek, jót tesznek majd a földeknek is. Hozzátette, az őszi vetésű növények szépen kikeltek, megerősödve mentek a télbe, így jobban ellenállnak a hideg időnek. Az őszi és a jelenlegi csapadékosabb időjárás pedig kedvez a növénytermesztésnek, így a mezőgazdászok nagy reményekkel várhatják a tavaszt.

Azért ne tartson túl sokáig…

A gyümölcs még nincs a rügypattanás időszakában, így a -10 fokos hőmérséklet valószínűleg nem okoz benne kárt – jelentette ki Bódi László, a Tedej Zrt. vezérigazgatója. Akkor van gond, ha a túl hideg levegő hirtelen érkezik meg, akkor ugyanis a növény nem tud biológiailag felkészülni. Virágzáskor, a piros bimbós állapotban vagy kisalma időszakban fagyvédő öntözéssel vagy füstöléssel lehet védekezni a nagy hideg ellen, de ebben az időpontban még nem szoktak sehogy sem.

– Abban reménykedem, hogy a meteorológusok kicsit hidegebbet jósoltak, mint amilyen valójában lesz. Most van a metszésnek a közepe, így ha kedvezőtlen az időjárás, akkor el kell halasztani. A metszést legkésőbb március 10-ig szeretnénk befejezni, így a hosszan tartó hidegnek nem örülnénk, hiszen ha a fa élettanilag átáll a termelésre, akkor a kései metszés a terméshozamra is kihathat – összegezte.

Örülnek a hidegnek

Szabó Viktor, a Bold Agro Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette, a jövő heti előrejelzésekben szereplő hideg idő abban az esetben nem fogja befolyásolni a gyümölcsösöket, ha tényleg csak rövid ideig tart. A téli fagy ellen amúgy nem igazán léteznek védekezési módok, így felkészülni sem tudnak rá.

Hangsúlyozta, akkor lehetne baj, ha két hétig tartósan csaknem -20 Celsius-fok lenne a hőmérséklet, mert az már terméskieséssel járna. – A rövid ideig tartó hidegnek tulajdonképpen pozitív hatásai vannak a vegetációra, ugyanis a kártevőket és a gombákat elpusztítja, ennek következtében pedig kevesebb növényvédő kezelést kell alkalmazni. Így ennek a néhány napos hidegnek inkább örülünk, mint hogy aggódnánk miatta – részletezte.

BR, KZs


Jövő hét végén enyhülés

– Egy hét alatt letudjuk a telet! – jelentette ki Pártai Lucia meteorológus, hozzátéve, hogy február végén, március elején egyáltalán nem szokatlan az erős lehűlés, és a szombaton kezdődő semmilyen tekintetben nem minősül szélsőségesnek. – Péntekig napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, éjszaka mínusz 10 fok körül várható, majd a hét végén erőteljes felmelegedés jön esőkkel. Addig hétfőn és kedden lehet kevés hó, mégpedig nagy széllel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!