Magyarország

2016.08.13. 12:27

Okkal volt ideges a fiatal lány, füvet dugott a ruhájába - Ozorán akciózott a rendőrség

Ozora - A Fejér megyei zsaruk kiegészítő erőkkel, társszervekkel biztosították a népszerű rendezvény környékét augusztus 1–7. között.

Ozora - A Fejér megyei zsaruk kiegészítő erőkkel, társszervekkel biztosították a népszerű rendezvény környékét augusztus 1–7. között.

Amennyire csak különbözhet egy fegyveres testület alaki megjelenése és egy újmódi hippikultúra öltözködésben elbeszélt szabadszelleműsége, annyira közös volt az alapmotiváció: mindenki egy biztonságos, probléma- és erőszakmentes hetet akart a színpadok elbontásakor a háta mögött tudni az Ozora fesztiválon.

A Fejér megyei zsaruk kiegészítő erőkkel, társszervekkel biztosították a népszerű rendezvény környékét augusztus 1–7. között.

– A rendezvény előzetesen kalkulált – és láthatóan megvalósult – több tízezres látogatószáma indokolta a fokozott rendőri jelenlétet. Ilyen méretű, nagyszámú autón, buszon érkező tömeg biztonságos koordinációja megkívánja a hatósági felügyeletet. Kollégáim a fesztiválra vezető alsóbbrendű út két pontján ellenőrző állomásokat állítottak fel. Rengeteg külföldi érkezik a fesztiválra, és bizonyos országokban a kábítószer-birtoklásra, -fogyasztásra a hazánkétól eltérő jogszabályok vonatkoznak. A kontrollpontokon előzetes szűréssel igyekszünk elejét venni annak, hogy bárki az otthoni, megengedőbb szabályozást nálunk is evidenciának tekintve közterületen szabálysértést vagy bűncselekményt kövessen el – indokolja a jelenlétet Kiss Z. Edward őrnagy, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

– Kockázatelemzés alapján döntő többségében a külföldi rendszámú járműveket vizsgáljuk át. Felszabadult, együttműködő, a legkisebb mértékben sem arrogáns emberekkel van dolgunk, sokan hónapok óta járják a világot hasonló rendezvényeket látogatva. A drogbirtoklásra vonatkozó hazai normákat minden esetben betartatva intézkedünk, ha tiltott szert találunk, a törvény előírásait alkalmazzuk – beszél feladataikról Lévai Imre Tibor százados, az 1. ellenőrző-áteresztő pont parancsnoka.

Az eljárások minél olajozottabb lefolytatására a fejériek megfelelő infrastruktúrát teremtettek kihallgató-helyiségekkel, tenyérnyomat-szkennerrel. Igyekszenek mindent azonnal megoldani, törvényszegés esetén az eljárás jelentős részét helyben lefolytatni. A két kontrollponton tevékenykedő, több tucat, ellenőrzést végző közrendvédelmis zsarun kívül Igar-Vámosszőlőhegyen, a vezetési ponton nyomozókból álló csoport végzi a kihallgatásokat. Ugyanitt orvos tart 24 órás ügyeletet, kábítószer-fogyasztás gyanúja esetén ő folytatja le a vizsgálatokat.


Fotó: Erdei Mihály


– Ha pozitív a gyorsteszt, vér- és vizeletvizsgálatot végzünk, a levett mintákat szakértőkhöz továbbítjuk. A több faktor vizsgálatára alkalmas teszt kimutatja a kokain, heroin, THC, amfetamin, morfin, metadon és ketamin jelenlétét is. Harmadik alkalommal dolgozom a fesztivál időtartama alatt, azt tapasztalom, hogy terjed a szigorú ellenőrzések híre, kevesebb a visszaélés. Két éve már a nyitást megelőző mínusz második napon hatvan esettel kellett foglalkoznom, idén csökkenő a tendencia – mondja el Székely Péter Pál orvos.

Ahogy nem létezik kutya-macska, úgy nincsen kutya-drog barátság sem, Ozorán legalábbis biztosan nem. A 2. ellenőrző-áteresztő pontnál komplett szimat-garnitúra támogatja a rendőrök munkáját, a kábítószer-kereső kutyák a hőségre tekintettel kímélő váltásokban dolgoznak.

– Megterhelő kutyának, embernek a 35 fokos melegben a szolgálat, úgy kalkuláltam, hogy a hőség és a munkatempó miatt Tigi három kilót biztosan lead egy hét alatt – törli homlokát Rudniczai Rudolf főtörzszászlós, az FMRFK kutyavezetője. Állandó partnere, az egyébként sem túlsúlyos, de ezek szerint fogyókúra elé néző belga juhászkutya lelkesen kutat. A főtörzszászlós az intenzív igénybevételt jó gyakorlási lehetőségnek tekinti, mint elmondja: a világ túlsó feléről idelátogató fesztiválozók esetlegesen elrejtett csomagocskái új dimenziókat nyitnak a kutya képességeinek kiaknázására, a tapasztalatokat azután a mindennapos bevetéseken lehet kamatoztatni. A speciális, éles gyakorlási lehetőségre az ország túlvégi zsarui is lecsaptak, küldtek keresőkutyás egységeket a Vas, a Békés, a Szabolcs-Szatmár-Bereg, a Jász-Nagykun-Szolnok és a Zala megyei főkapitányságok. Tigi és négylábú munkatársai találtak gyanús anyagot csavarhúzónyélben, műszerfal mögött, szerszámosládában, pótkerékben, itt is, ott is, amott is. A NAV sem hagyta ki az alkalmat, ők új kutyás koncepciójukat tesztelik az Ozora környéki utakon:

– Flash egy patterdale terrier – mutat a csöppnyi, fekete keresőegységre Guba Sándor zászlós, pénzügyőr-járőr – az ő feladata szűk, rosszul megközelíthető helyek átvizsgálása. Végigmegy buszok táskatartó polcán, játszva átbújik az ülések alatt. Láttára az intézkedés alá vont személyek először megörülnek, aztán gyakran megfagy a mosoly, amikor azzal szembesülnek, hogy a kis kutya nagy pontossággal fedi fel az elrejtett drogot.


Fotó: Erdei Mihály


A jószemű mektásoknak (mélységi ellenőrzési és közterületi támogató alosztály) négylábú segítség sem kell, néha elég a leleplező viselkedés. Egy francia lány igazoltatása közben nagyon izgett-mozgott, Fehér Roland főtörzsőrmesterben és Miklósi Tibor őrmesterben felébredt a gyanú. A Veszprém megyei mekta járőrvezetői kolléganőjükre bízták a lány ruházatának átvizsgálását, kiderült, oka volt az idegességnek. Tisztes adag marihuánagyanús anyag került elő alsóneműjéből, ellene, mint többi társával szemben is, eljárást kezdeményeztek.

A magyar fesztiválozóknak jó tapasztalataik vannak a zsarukkal. Vivien és Ádám méltányolják, ha saját érdekükben szól a rendészeti tanács:

– Mi sátrat sem hoztunk, az első éjjel az út szélén aludtunk – mondja Ádám. – A rendőrök normálisan szóltak, hogy így veszélyeztetjük magunkat, menjünk beljebb kicsit a közúttól, tulajdonképp igazuk volt.

– Éjjel, amikor a cuccaink között keresgéltem, nekem még zseblámpát is adtak kölcsön, kérnem sem kellett, kifejezetten figyelmesek voltak – teszi hozzá Vivien, majd lehúzzák a közelben vásárolt maradék korty termelői borukat, és amúgy klisémentesen-mezítlábasan elindulnak a színpadok felé.

- Szilágyi Attila / Zsaru Magazin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!