Magyarország

2009.01.03. 08:33

Gáz van és lesz?

<p>Ismét kiújult a gázvita, így megint kelet felé kell tekintenünk, jóllehet itthon is van éppen elég bajunk. - <STRONG>Kolodzey Tamás jegyzete</STRONG></p>

Kiújult a gázvita, így megint kelet felé kell tekintenünk, jóllehet itthon is van éppen elég bajunk. Hallgatjuk-nézzük a Kijevből és Moszkvából érkező híreket, s tanácstalanul kérdezgetjük: most akkor fizetnek az ukránok, vagy sem? Ha nem, elzárják-e a csapokat az oroszok? A felek „labdáznak”, miközben a meccset már egész Európa aggódva figyeli.

Mi közünk van nekünk, magyaroknak, vagy az unió más országainak ehhez a sajátos vitához? Látszólag semmi – mégis nagyon sok. Vagy három évvel ezelőtt ugyanis a hasonló okok miatti veszekedést követően Ukrajna napokig nem jutott gázhoz, mire szomszédunk – némi pánikot okozva – szépen csapolgatta a területén áthaladó vezetékeket.

Az oroszok most elővigyázatosak: nyomatékkal hangsúlyozták, hogy Nyugat-Európa felé minden körülmények között betartják szerződéses kötelezettségüket, s ha baj történik, bárki taposson nyugodtan az ukránok bütykére. Meglehet, hogy az előre kiosztott „dádá” hatására egyelőre minden rendben van, már ami a szállítást, a nyomást, a mennyiséget illeti.

De azért tanulgatjuk az egyéb kifejezéseket: stratégiai biztonsági készlet, föld alatti tároló, tranzitútvonal és persze kívülről fújjuk azt is, hogy Gazprom... Szóval kémleljük a kijelzőket és mondjuk: nincs nyomáscsökkenés, nincs krízishelyzet. Reméljük, nem is lesz.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!