Magyarország

2008.10.10. 16:51

Független képviselőket keresett meg az MDF

<p>Valamennyi olyan független képviselőt megkereste az MDF, akik a Házszabály alapján beléphetnének az ellenzéki párt parlamenti frakciójába - tudta meg a Független Hírügynökség.</p>

Lengyel Zoltán és Tóth András visszautasította a felkérést. Almássy Kornél, az MDF volt alelnöke, a frakció egykori tagja sem kíván visszatérni a képviselőcsoportba. Állítólag Gyenesei Istvánt is megkereste az ellenzéki párt, a politikus egyelőre nem sikerült elérnünk. Vas János az őt delegáló Tisztelet Társaság felkérésére pénteken lépett ki az MDF parlamenti frakciójából, amelynek így létszáma 9 főre csökkent. Ez egyben azt is jelenti, hogy a képviselőcsoport megszűnhet, mivel a létszáma nem éri el a minimális 10 főt.

Lengyel Zoltán a Független Hírügynökségnek úgy nyilatkozott: továbbra is függetlenként a Független Kisgazda Nemzeti Egységpártot képviseli a parlamentben és biztosan nem csatlakozik az MDF frakciójához.

A Független Hírügynökség úgy értesült, hogy az MDF-től megkeresték Gyenesei Istvánt is, aki független képviselőként került be az Országgyűlésbe a 2006-os választások után, de a legutóbbi kormányátalakításkor Gyurcsány Ferenc őt kérte fel az önálló önkormányzati tárca vezetésére. Úgy tudni, Gyenesei István elutasította az MDF megkeresését. A Független Hírügynökség kereste az ügyben pénteken Gyenesei István, de nem érte el.

Az Országgyűlés független képviselői közül Almássy Kornél most jogilag még tagja az MDF-nek. A párt nyilvántartásából való törlésről az MDF Országos Választmánya hoz határozatot, várhatóan a testület szombati ülésén. Almássy Kornél a Független Hírügynökségnek pénteken azt mondta: nem tervezi, hogy visszalépne a parlament MDF-frakciójába, és nem is keresték meg onnan ilyen szándékkal. A szombati választmányi ülésen egyébként ott lesz - tette hozzá a képviselő, akit nemrég zártak ki az MDF-frakcióból, és azóta független országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!