Magyarország

2008.09.27. 15:15

MDF-TISZTÚJÍTÁS - Dávid Ibolya: az MDF a megoldások pártja

<p>Dávid Ibolya szerint az országnak égetően szüksége van megoldásokra, mert egy tehetetlen kormánnyal szemben most egy tétlen ellenzék áll. A pártok közül az MDF az egyetlen, amely ragaszkodik saját programjához, és tisztességesen politizál - mondta elnöki beszámolójában szombaton Dávid Ibolya, pártja XXII. országos tisztújító gyűlésén Budapesten.</p>

Dávid Ibolya szerint az országnak égetően szüksége van megoldásokra, mert egy tehetetlen kormánnyal szemben most egy tétlen ellenzék áll. A pártok közül az MDF az egyetlen, amely ragaszkodik saját programjához, és tisztességesen politizál - mondta elnöki beszámolójában szombaton Dávid Ibolya, pártja XXII. országos tisztújító gyűlésén Budapesten. A politikus megígérte egyebek mellett azt, hogy továbbra is harcolnak a korrupció ellen, és az eddiginél jobban odafigyelnek a párt belső ügyeire. Beszámolóját a küldöttek nagy többsége megszavazta, négyen nem fogadták el, köztük Almássy Kornél.

Dávid Ibolya a mostani tisztújításon is az egyedüli elnökjelölt, mint az előző, 2007-esen. Beszámolójában az elmúlt hetek botrányaira utalva azt mondta: "megint jöttek, kopogtattak, hozták a hírt, a kisgömböc megint éhes." Az ellenzéki politikus itt üzente a politikai alvilágnak azt, hogy sem ő, sem pártja nem fél, az MDF-et nem lehet bedarálni, azaz más politikai erőkbe olvasztani.

A pártelnök elismerte, hogy a politikai viharok miatt az utóbbi időben nem figyeltek eléggé az MDF belső ügyeire. Azt ígérte, változtatnak ezen - ezért is kérte a megyei pártelnököket a Magyar Demokrata Fórum megújulását jelentő belső alkotmány kidolgozására.

Dávid Ibolya az elmúlt időszak eredményei között említette, hogy ötpárti közös álláspont született az örökösödési illeték felülvizsgálatáról, igaz, végleg eltörölni egyelőre nem fogják azt. A korrupcióellenesség jegyében olyan gyanús ügyekre hívták fel a figyelmet, mint a fővárosi parkolási botrány, és ezután is ezt teszik. Ugyancsak az MDF kezdeményezésére vezettek be a bankkártyás fizetést az APEH ügyfélszolgálatain, illetve bizonyos okmányirodákban.

Az MDF továbbra is nemet mond a populista "cukorka"-politikára, a szélsőségekre, az újabb megszorításokra, és harcolni fog a szociális ellátórendszer igazságossá tételéért. Az utóbbi költségeit most a középosztály fizeti ugyanis, a reformot nem lehet halogatni . mondta Dávid Ibolya. Szorgalmazzák Európa legszigorúbb és legátláthatóbb párt-, illetve kampányfinanszírozási szabályainak megalkotását is. Az MDF ezzel kapcsolatos, legutóbb elutasított javaslatát hamarosan újra benyújtja - tette hozzá.

Dávid Ibolya a kormányt tehetetlensége miatt bírálta. Azt mondta: a jövő évi adótörvények tervezete még viccnek is rossz, az MDF nem fogja megszavazni a javaslatokat. A Fideszt pedig azért illette kritikával, mert még mindig titkos a programja. Az MDF programja ezzel szemben szerinte megvalósítható, és a pártnak legalább 400 ezer biztos szavazója van, közvetve pedig még több lehet. A következő időszak fő feladata ezért, hogy országszerte utat találjanak a támogatókhoz - zárta beszédét Dávid Ibolya.

A pártelnök beszámolóját a küldöttek többsége elfogadta, öten tartózkodtak, négyen pedig nemmel szavaztak. A beszámolót Almássy Kornél sem fogadta el, aki a hírek szerint fel akar szólalni a szombati gyűlésen. Ha valóban erre készül, és lesz erre idő, illetve lehetőség, biztos, hogy az újságírók nem hallják, mivel Dávid Ibolya beszámolója után a rendezvény már nem nyilvános, csak a tisztújítás utánra ígértek sajtótájékoztatót, valamikor késő délutánra.

Almássy Kornélt pénteken kizárták az MDF-ből és annak parlamenti frakciójából is, de ő ezt nem fogadta el, továbbra is a párt, illetve a képviselőcsoport tagjának tekinti magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!