Magyarország

2008.09.26. 19:10

Magyarországon is árulják a mérgező kínai cukorkát

<p>Budapesten is lehet kapni a kínai Fehér Nyúl nevű cukorkát - hangzott el az RTL pénteki Híradójában.</p>

Az édességről korábban kiderült, hogy ugyanazt a mérgező anyagot, a melamint tartalmazza, amit Kínában több tejporkészítményben is megtaláltak. A tejkészítményektől Kínában 53 ezer gyerek betegedett meg, közülük 4-en meg is haltak.

A cukorkát az RTL Híradó stábja találta meg egy boltban, ezután a hatóságok lefoglalták a mérgező anyagot tartalmazó cukorkákat. Az édességet egy laboratóriumba szállították, ahol alaposan megvizsgálják.

Az édességet magyar címke nélkül árusították, de nemcsak ez a baj a cukorral. A gyártó pénteken jelentette be, hogy leállítják a cukorka gyártását, mert ugyanazt a mérgező anyagot, a melamint használták az előállításánál, mint amit a kínai tejporokban is megtaláltak. A melamint eredetileg a ragasztó és a műanyaggyártásban használták, a gyerekeknek elsősorban a veséjét károsítja.
A főként kínai termékeket forgalmazó boltban, ahol a Fehér Nyulat lefoglalták nem csak ezt a cukorkát árulták engedély nélkül. Egy sor terméken nem volt felirat, nem volt szállítólevél, ezeknek a termékeknek a forgalmazását is megtiltották - mondta Waller Gabriella hatósági főállatorvos. A hatóság által zárolt termékek között körülbelül 200 kiló fagyasztott hal, kagyló, tészta volt. A boltot többszázezer forintra is megbüntethetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!