Magyarország

2008.08.31. 18:06

Diktatorikus módszerek a munkahelyeken

<p>Ipari kamerák, ujjlenyomat-olvasás, hazugságvizsgálat, szégyenfal. Csak pár példa a munkaadók módszereiből, amelyekkel beosztottjaikat alázzák meg, részben a profit miatt, de akad aki hatalomvágyának vagy kíváncsiságának hódol.</p>

A pártállam módszereit idézi, ahogy a profitorientált cégek főnökei megfigyelik és megalázzák az alkalmazottakat - írja a Vasárnap Reggel. De a dolgozó lelke nem a vállalaté, a sok helyen rendszeresen használt megalázó, nyilvános értékelések és a hazugságvizsgáló használata tilos.

Több helyen szégyentáblával "motiválják" a beosztottakat. A sokszor viccesnek szánt, valójában megalázó üzenetekkel (például az ilyenekkel: "te még rejtett értékünk vagy, de számítunk a munkádra") kapcsolatban az adatvédelmi biztos, Szabó Máté kimondta: a konkrét minősítés a személyes adat kategóriájába tartozik, tehát nem tehető közzé önhatalmúlag.

A legnagyobb botrányok a munkahelyek bekamerázásához kötődnek. Egy virágüzletben "statisztika készítéséhez" szereltek fel kamerákat - az öltözőkbe is. "Ha nem tetszik, ne itt öltözzenek", hangzott a munkaadó velős válasza a dolgozók aggályaira. A kamerák képét ráadásul az interneten továbbították a munkatempóra kíváncsi főnökségnek. Bár a kamerák bekerültek a munkaszerződésben, az ombudsman szerint ez csak akkor érvényes, ha előre megegyeztek a felek.

Gyakori a kérdés: hozzányúlhat-e a főnökség a beosztottak munkahelyi számítógépéhez, turkálhat-e adataik, leveleik között. Dr. Freidler Gábor, az Országgyűlési Hivatalának adatvédelmi főosztályvezetője válasza: igen, ha a munkaadó előre kikötötte, hogy csak hivatali célra használható fel a gép. De a vizsgálat előtt szólnia kell az érintettnek, és a személyes adatokat nem tárolhatja, nem használhatja fel.

Ha ezt elmulasztja, bűncselekményt követ el. Egy munkaadó például kémprogrammal ellopta egy beosztott email-kódját, magánlevelezését pedig naponta ellenőrizte.

Nemrég egy cég vezetője vagyonvédelmi okokra hivatkozva átkutatta a dolgozók öltözőszekrényeit. Ez még akkor is jogszerűtlen, ha - mint azt a vezető hangsúlyozta - a szekrények a cég tulajdonában vannak. A dolgozókat ugyanis megilleti a magánszférához való jog, arról nem is beszélve, hogy ha keresnek valamit, arra léteznek szelídebb megoldások is.

Megalázó módszerről számolt be a munkahelyi visszaélések ügyében többmilliós bírság kiszabására is jogosult Egyenlő Bánásmód Hatóság. A hátrányos megkülönböztetés feltűnő példája volt, amikor egy munkahelyen kifüggesztették azok listáját, akik az előző évben táppénzen voltak. A szakszervezet tiltakozása mit sem ért, a dokumentum eltávolításához a hatóság fellépésére volt szükség.

Forrás: Vasárnap Reggel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!