Magyarország

2008.06.19. 17:45

Egyre kevésbé vonzó a felsőoktatás

<p>Veszít vonzerejéből a felsőoktatás, legalábbis a 20-30 éves korosztály körében – derül ki az Országos Felsőoktatási Információs Központ elemzéséből.</p>

2004 óta egyre kevesebben jelentkeznek egyetemekre, főiskolákra, a felvételizők száma idén először 100 ezer alá csökkent. Viszont nőtt azok száma, akiknek pluszpontokat érő nyelvvizsgájuk van.

Gimnáziumban most érettségizik, államilag támogatott, nappali képzésre pályázik és nő – ezek egy átlagos felvételiző jellemzői az idén.

Az utóbbi években folyamatosan csökkent a jelentkezők száma, ez idén először 100 ezer alá esett. A felsőoktatás nem a most érettségizők, hanem a 20 évnél idősebbek körében veszített vonzerejéből.

Ennek több oka is van. Egyrészt a korábbi jelentkezők kétharmada az idősebb, tehát a nem frissen érettségizett korosztályból került ki, akiket előbb-utóbb felvettek valamelyik felsőoktatási intézménybe. Másrészt a képzési rendszer átalakulása és a tandíj bevezetésének lehetősége is szerepet játszhat abban, hogy csökken a jelentkezők száma.

A külföldieket sem vonzzák igazán a magyar felsőoktatási képzések, évek óta az tapasztalható, hogy érdemben nem emelkedik a számuk.

Nyelvvizsgája minden harmadik felvételizőnek van, közülük egyre többen rendelkeznek pluszpontokat jelentő közép- és felsőfokú nyelvvizsgával.

A kutatás teljes anyagát itt elolvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!