Magyarország

2008.05.23. 18:39

A szülésznők 99 százaléka elutasítja az otthonszülést

<p>A szülésznők 99 százaléka elutasítja az otthonszülést - mondta a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának vezető szülésznője.</p>

Zsámboki Judit szerint, aki a pénteken kezdődött kétnapos Országos Szülésznői Konferencia résztvevője, bármelyik pillanatban bármilyen komplikáció előfordulhat szülés közben, ezért a biztonság, tehát az intézeti, kórházi háttér a legfontosabb.

A vezető szülésznő elmondta: a konferencián elhangzott, hogy nagyon fontos a szüléshez meghitt, családias körülményeket teremteni a kismamáknak, de mindezt kórházon belül. A Debreceni Egyetem Klinikáján már régóta ilyen körülményeket teremtettek: a kismamák eldönthetik például, milyen természetgyógyászati készítményeket akarnak magukkal hozni, milyen tárgyak segíthetik átélni életük egyik legfontosabb élményét.

Zsámboki Judit elmondta: a konferencián többen is azt hangoztatták, hogy fontos lenne tudatosítani, hogy a képesített szülésznői szakma egy olyan hivatás, amelyet nem szabad összekeverni azokkal a születést segítőkkel, akik lakásokban vagy születésházakban segédkeznek a kismamáknak. Hozzátette: úgy érzik, nincsenek igazán megbecsülve, hiszen alacsony a fizetésük és az utóbbi évek egészségügyi racionalizálásai miatt a szülésznők körében is nagy létszámleépítések voltak. Példaként említette, hogy a debreceni klinikán felére csökkent a számuk.

A szülészeti és újszülött-ellátás az egészségügy sikerágazata - mondta a Tóth Zoltán, a konferenciát szervező debreceni klinika igazgatója. Bár évente nem éri el a 100 ezret az élve születések száma, tavaly 96 ezer gyermek született, jelentősen csökkent a születéskörüli anyai és magzati halálozás. A főorvos szerint épp az alacsony születésszám miatt fontos, hogy azoknak a magzatoknak és újszülötteknek, akik világra jönnek a legjobb ellátást, tehát a legnagyobb esélyt megadják a túléléshez.

Az otthonszüléssel kapcsolatban a főorvos is hangsúlyozta: intézeti körülmények között kell családias körülményeket teremteni a szülő nőknek. A konferencián kérték is a szülésznőket ne engedjék félrevezetni a kismamákat. Sokan ugyanis azt mondják, a szülés természetes dolog, tehát nincs szükség orvosi segítségre. Ha ez igaz lenne, nem halnának meg az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 600 ezren a szülésben - tette hozzá.

Tavaly több olyan eset is nyilvánosságra került, amikor otthonszülés közben veszélybe került a csecsemő, illetve a kismama. Horváth Ágnes a korábbi egészségügyi miniszter még 2007-ben egy koncepciót dolgozott ki az otthonszülés szabályozására, de leváltásával az ügy lekerült a napirendről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!