Magyarország

2008.04.14. 12:58

Ombudsmanokat választ az Országgyűlés

<p>Hétfői ülésén harmadjára is szavaz az Országgyűlés az adatvédelmi és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosairól és döntés várható a tavalyi köztisztasági csomag hat népszavazási kezdeményezéséről is.</p>

Sólyom László államfő március közepén jelentette be, hogy Tóth Gábor Attila alkotmányjogászt jelöli az adatvédelmi biztosi posztra, a jövő nemzedékek ombudsmanjának pedig Bogdányiné dr. Mészáros Ágnes ügyvédet javasolja. Sólyom László harmadik alkalommal tett jelölést a két ombudsman személyére, az első két alkalommal azonban leszavazta jelöltjeit az Országgyűlés.

Az Országgyűlés ezen kívül várhatóan hétfőn szavaz hat népszavazási kezdeményezésről szóló határozati javaslatról. Ezek közül öt MSZP-s, egy pedig fideszes és KDNP-s képviselők által benyújtott kezdeményezés. Ezeket még tavaly októberben a miniszterelnök által bejelentett köztisztasági csomag keretein belül, illetve az ellenzék részéről arra reagálva nyújtották be a parlamenti képviselők.

A kérdések a képviselők költségtérítésére, az állami vezetők vagyongyarapodására, a pártok finanszírozására, illetve az országgyűlési képviselők és a polgármesterek összeférhetetlenségére vonatkoznak.

Kedden parlamenti vitanap lesz négyórás időkeretben, amelyet a kormány kezdeményzett a Munka, Tudás, Tulajdon programjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!