Magyarország

2008.04.22. 06:14

Ne öld, hisz tiéd is a Föld!

<p>Hogyan nevelhetjük a fiatalokat tudatos környezetvédőkké, ha tőlünk, felnőttektől éppen az ellenkező példát látják? <STRONG>M. Magyar László jegyzete</STRONG></p>

Meglehetősen pesszimista vagyok, ha bolygónk jövőjére gondolok. Immár 38 éve rendezik meg a nagyvilágban a Föld napja környezetvédelmi akciót, azonban a zöld felületek továbbra is csökkennek, veszélyes vegyi anyagok halmozódnak fel, s a globális felmelegedésnek sem tudtuk útját állni.

Elkeseredésemet csak növeli szűkebb környezetem trehánysága is. A környezetvédelem ugyanis ott kezdődik, hogy a csikket nem dobjuk el az utcán, az autóból nem hajítunk ki semmit sem, s a felhasznált buszjegyet sem ejtjük le egy laza mozdulattal a járdára.

Mondhatják sokan megnyugtatásul, hogy a fiatalok már más szemlélettel nőnek fel, bennük van a mi reménységünk. Hogyan nevelhetjük azonban őket tudatos környezetvédőkké, ha tőlünk, felnőttektől éppen az ellenkező példát látják. Csak pár métert kellene mennünk ugyanis a szelektív hulladékgyűjtőig, de arra is restek vagyunk. Az erdők, a tavak, csatornák környéke újra és újra burjánzik a szeméttől, az építési törmeléktől, azt azonban oda csak felnőtt szállíthatta gépjárművel.

Lélektelenek, felelőtlenek, nemtörődömök vagyunk. A saját területünket rendben tartjuk, tisztaságára vigyázunk, de a senki földjére már vihetjük a szemetet. Holott az is miénk, miként az egész Föld. Valamennyiőnkön múlik, hogy ne gyilkoljuk tovább a kék bolygót, hiszen belőle valóban csak ez az egy van.

Olvassa M. Magyar László blogját is, keresse a Fittipaldit!

Kapcsolódó cikkek:

  • Szelektív hulladékgyűjtési road show Újfehértón
    Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő road show-t rendeztek hétfőn Újfehértón.  

  • Óvjuk környezetünket
    Minden egyes emberen múlik, hogy lesz-e gyermekeinknek tiszta vizük, tiszta levegőjük, vagy annyira elszennyezzük Földünket, oly mértékben megváltoztatjuk klímáját, hogy utódaink életét teljesen ellehetetlenítjük. Olvasók mondták:

  • Föld napja: természet Nyíregyházán
    Április 22-én a Föld napja alkalmából a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, valamint a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közreműködésével ismeretterjesztő foglalkozásokat, rajzversenyt, vetélkedőket, biopikniket tartanak Nyíregyházán a Hunyadi és a Szegfű utca sarkán a nyárfás erdőcskénél 10 és 17 óra között.

     

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!