Magyarország

2008.04.18. 07:02

Lavírozók

<p>Büntetőeljárás indult a debreceni börtön több munkatársa ellen. A fő csapásirány annak felderítése, hogy ki, és hányszor szegte meg a rabok fogva-, illetve a külvilággal történő kapcsolattartására vonatkozó jogszabályokat.</p>

Büntetőeljárás indult a debreceni börtön több munkatársa ellen. A fő csapásirány annak felderítése, hogy ki, és hányszor szegte meg a rabok fogva-, illetve a külvilággal történő kapcsolattartására vonatkozó jogszabályokat.

Az ügyészek arra is keresik a választ, hogy falaztak-e egymásnak a büntetés-végrehajtás dolgozói, illetve, ha megsértették a törvényt, vajon mit kaptak cserébe. Azt, hogy mit sikerül bizonyítani, egyelőre homály fedi.

Persze, valószínű, hogy a szándékosságból, illetve a fegyelmezetlenségből következő mulasztások jelentősebb részét nem tudják majd „ráverni” az elkövetőkre, hiszen az esetleges vesztegetés leleplezése csontkemény, általában feltörhetetlen dió: egyszerűen azért, mert a részesek nem érdekeltek az igazság kiderülésében.
A börtönvilágban dolgozók azt mondják, a törvény betűi erősen mállani kezdenek a rácsos ajtók mögött. Ami kívülről fekete-fehér, az odabent súlyos árnyalatokat kap. Egy-egy igazi nehézfiúval – és most ne feltétlenül a testi erőre gondoljanak – sokkal könnyebb boldogulniuk, ha hosszabb pórázon tartják.

Parancsoláshoz, irányításhoz, erőszakhoz szokott emberek, akik számára merőben új, és legalább ennyire elviselhetetlen, hogy bármiben akadályozzák őket. Jót tesz az egójuknak, ha úgy érzik: csíkos „pizsamában” is górék maradtak. Legalábbis valamennyire. 

Durva dolgok a debreceni börtönben

Bár a korábbi rendõrségi közlések szerint büntetés-végrehajtási dolgozónak nem volt köze ahhoz, hogy több fogvatartott vizeletében marihuánára utaló nyomot mutattak ki a debreceni börtönben, most úgy néz ki, egyesek akár meg is üthetik a bokájukat ezzel összefüggésben.

Idén februárban rendõrök tartottak meglepetésszerû akciót a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. Az intézkedésrõl a börtön akkori parancsnokát, Tóth Csaba ezredest is csak a legutolsó pillanatban értesítették.

A rendõrök a rajtaütést megelõzõen olyan információk birtokába jutottak, melyek arra mutattak: a falak között elõzetes letartóztatását töltõ B. Tamás – akit 2007-ben elsõ fokon 10 év fegyházbüntetéssel sújtott a bíróság, miután bizonyítottnak látták, hogy a férfi éveken át kiterjedt kábítószer-hálózatot mûködtetett Debrecenben – közvetve marihuánát csempész be. Olvassa tovább...

A börtönök őrei – akár nevelőtisztként, akár parancsnoki székben – ezért lavíroznak, igyekezvén megmaradni a törvényesség és a törvénytelenség közötti szűk mezsgyén. Amiről könnyen, visszavonhatatlanul lecsúszhatnak, ha a békességnél kézzelfoghatóbb érdek is megjelenik.

  • Durva dolgok a debreceni börtönben
  • Füveztek a rabok a debreceni börtönben
  • Fegyházba megy a ralibajnok
  • Legalizálnák a marihuánát
  • Tavaly nem volt fogolyszökés
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!