Magyarország

2008.03.12. 15:21

Megkezdődött a Magyar Gárda feloszlatása miatt per

<p>Budapest - Több száz gárdista és szimpatizáns gyűlt össze szerdán kora délután a Fővárosi Bíróságon és az épület előtt, ahol megkezdődött a Magyar Gárda feloszlatása miatt indult per.</p>

A tárgyalás ezért délután két óra helyett, csak rövid késés után kezdődött meg.

A rendőrség korábban a bíróság épületének fokozott védelmét rendelte el. Ez azt jelenti, hogy megszigorították a ki- és beléptetést, illetve az érintett utcaszakaszon megtiltották a parkolást. Mindez este nyolc óráig lesz érvényben, hogy a bíróság egész nap zavartalanul működhessen.

A Fővárosi Főügyészség december 17-én benyújtott keresetében kérte a szervezet feloszlatását, arra hivatkozva, hogy az Árpád-sávos jelvényekkel, fekete egyenruhában masírozó gárdisták, mások jogait és szabadságát sértik. Indokaikat 18 oldalon fejtették ki, elsősorban a tavaly december 9-én, Tatárszentgyörgyön a "cigánybűnözés ellen" tartott gárdás felvonuláson elhangzottak alapján.

A per soron kívüli tárgyalását a Fővárosi Bíróság elnöke, és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács rendelte el. A soron kívüli eljárást Draskovics Tibor - akkor frissen kinevezett - igazságügyi és rendészeti miniszter február 20-án kezdeményezte.

Dulakodás a bíróságon

Majdnem összeverekedett a Magyar Gárda több tagja az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) képviselőivel a Fővárosi Bíróság épülete előtt. - értesült az MR1.

Igazoltatás és tömeg a bíróságon 

 Igazoltatták a Magyar Gárda tagjai azokat, akik a szervezet ellen kezdeményezett polgári per tárgyalására érkeztek szerdán a Fővárosi Bíróságra. Azt akarták ugyanis, hogy csak újságírók és a gárda egyenruhás tagjai mehessenek be a tárgyalóterembe. Sem rendőrök, sem a biztonsági őrök nem léptek közbe, a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint csak a tárgyalás végén lehetett látni rendőröket a folyosón, előtte nem. A per a bizonyítási eljárás folytatásával május 19-én folytatódik.

A Fővárosi Bíróság Markó utcai épületének földszinti folyosóját zsúfolásig megtöltötték a Magyar Gárda szimpatizánsai és tagjai, kint ugyancsak sokan várakoztak. Megjelent a tárgyaláson Für Lajos, az Antal-kormány egykori minisztere is. A tárgyalást vezető bírót és munkatársát két biztonsági őr kísérte be a tárgyalóterembe.

A Fővárosi Főügyészség azért kezdeményezte a Magyar Gárda megszüntetését, mert szerintük tevékenységük ellentétes számos jogszabállyal, és sérti a cigányság emberi méltóságát az a felvonulás, amelyet a Pest megyei Tatárszentgyörgyön szerveztek tavaly december 9-én.

A Magyar Gárda jogi képviselője, Gaudi-Nagy Tamás a tárgyaláson azt mondta, hogy egy demokratikus jogállamban az állam csak kivételesen avatkozhat be a civil szféra életébe, és kiemelte a szabad véleménynyilvánítás jogának fontosságát is. Kijelentette, hogy a rasszizmus vádja légből kapott, és a Magyar Gárda tagjai soha, sehol nem léptek fel erőszakosan.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!