Magyarország

2008.03.29. 15:01

Gyurcsány Ferenc: új egészségügyi miniszter kell

<p>A következő két-három hónapban ki kell jelölni a következő két év feladatait, ehhez pedig újra kell gondolni a kormányprogramot, a koalíciós szerződést, a kormány felépítését és a kormány tagjainak listáját is, ki kell nyitni minden személyi kérdést - mondta Gyurcsány Ferenc az MSZP szombati országos pártértekezletén, aki bejelentette: az MSZP-nek és az SZDSZ-nek új egészségügyi minisztert kell jelölnie.</p>

A kormányfő több mint másfél órás vitaindítójában leszögezte: az SZDSZ-nek le kell szállnia a magas lóról, a jövőben több szakértelmet és párbeszédet kért a koalíciós partnertől.

A miniszterelnök először arról beszélt, hogy szerinte ma Magyarországon a nemzeti progresszió és a szociális, gazdasági populizmus versenyez egymással. Gyurcsány úgy véli: a nemzeti progressziónak ma az MSZP a fő politikai ereje és ebben a szerepben szeretné megtartani is a szocialista pártot, ehhez szeretne minél nagyobb támogatottságot szerezni.

A kormányfő szerint az ellenzék által képviselt szociális, gazdasági populizmus összetevői a szociális demagógia, a nemzeti felsőbbrendűség, az anti-parlamentarizmus, az antiszemitizmus és a riválisok fenyegetése.

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor elismerte, hogy jelenleg a nemzeti progresszió vesztésre áll, amiért az MSZP, a kormány és személyesen ő is felelős.

A pártelnök szerint négy dologban hibáztak. Egyrészt részt vettek az évtized első felében abban a "szociális álomkergetésben," aminek hatására az emberek elhitték: "2002-ben a két száznapos programmal meg lehet oldani minden problémát, ehhez képest most csodálkozunk, hogy az ország most nem akarja elfogadni tőlünk, hogy vizitdíjat kellene fizetnie."

Fidesz: Gyurcsány Ferenc a túlélésért mindenre képes

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc túlélése érdekében minden áldozatot kész meghozni. Így reagált Navracsics Tibor frakcióvezetõ arra a hírre, hogy a kormányfõ kezdeményezi Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztését.

 

A politikus a Fidesz Országos Választmányának szombati tanácskozásán az MSZP országos pártértekezletén elhangzottakra reagálva feltette a kérdést: a miniszterelnök miért csak saját pártján, illetve a koalíción belül akar vitát nyitni a kormányzás jövõjérõl.

A frakcióvezetõ szerint meg kellene adni a lehetõséget az embereknek, hogy õk is véleményt mondjanak arról, hogy kik vezessék az országot, milyen irányba menjen, és ki legyen a miniszterelnök.

A második hibának a 2006. január 1-én elfogadott adócsökkentési programot nevezte, amely szerinte megalapozatlan volt.

A harmadik hibának azt nevezte Gyurcsány, hogy az MSZP sokszor elodázta a reform-döntéseket, a kelleténél többször ijedtek meg, és végül már nem volt elég idő mindenkivel megbeszélni a változásokat, hanem cselekedni kellett.

A negyedik hibát az őszödi beszéd kapcsán Gyurcsány Ferenc saját maga politikai és talán történelmi tévedésének nevezte.

A kormányfő elismerte, hogy nem mert 2006 tavaszán odaállni az ország elé és közölni: "úgy látom Magyarország, hogy változtatni kell egy sor dolgon, az eddigi út nem folytatható, mert tele van illúzióval.

Sok helyen nem volt igazunk, bár mi kormányoztunk, sok dologban nekünk van felelősségünk, éppen ezért ezt és ezt kell tenni, ehhez kérünk támogatást." Gyurcsány Ferenc szombaton elismerte, hogy meg akarta spórolni ezt a szembenézést, és azt remélte, ha majd kormányoznak "az felülírja a múltat."

A miniszterelnök ezután beszélt az SZDSZ-ről. Azt üzente a koalíciós partnerüknek, hogy szálljanak le a magas lóról, és nem kell olyan magasan hordaniuk az orrukat.

A kormányfő szerint nem a reformpolitikával van a baj, hanem a "reformkioktatással, a reformgőggel és a reformblablával". Gyurcsány Ferenc éppen ezért több párbeszédet és szakértelmet kért a koalíciós partnertől.
A miniszterelnök kijelentéseit többször is hosszú tapssal fogadták a pártértekezleten jelenlévő szocialista országos és helyi politikusok.

Az MSZP elnöke ezután a teendőkről beszélt, hogy észre kell vennie az MSZP-nek és a koalíciónak is, hogy több a hiba és a tévedés a saját politikájukban, hogy vérszomjasabb az ellenzék, és nagyobb kihívás előtt állnak, mint azt korábban hitték.

A kormányfő hangsúlyozta: éppen ezért egyetlen "tabu-kérdést" sem szabad kihagyni és újra kell fogalmazni a programot, újra kell szervezni a nemzeti progresszió erőit.

Az MSZP-ről és az SZDSZ-ről szólva a miniszterelnök kijelentette: nem hangzatos kijelentések és szereplés kell, hanem munka, kevesebbet kell beszélni a reformokról és többet kell tenni azért, hogy az emberek értsék azt, végül pedig kevesebbet kell foglalkozniuk a koalíciós partnereknek egymással.
A miniszterelnök hozzátette: "ha valaki úgy gondolja, hogy van saját programja, akkor azt megvalósíthatja, de semmiképpen ne az MSZP rovására tegye."

Gyurcsány Ferenc elmondta: a koalíciós szerződés nem szentírás és két év után igenis van benne mit újragondolni.

Ha 2010-ig szeretnének kormányozni, akkor a" koalíció nem játék," de a koalícióval nem lehet zsarolni, sem az egyik, sem a másik oldalon - mondta az MSZP elnöke. "Ha valakinek valami nem tetszik, nem lehet úgy viselkedni, mint egy megbántott szerető" - fogalmazott a kormányfő, aki hozzátette: ez eddig az MSZP-ben nem volt szokás és határozottan arra kér mindenkit, ne is legyen.

A miniszterelnök itt jelentette be, hogy az MSZP-nek és az SZDSZ-nek közösen új egészségügyi minisztert kell jelölnie, az egészségbiztosítási törvényt pedig korrigálni kell. Gyurcsány szerint ugyanis az egészségügyi reform "körül elfogyott a levegő."
Az MSZP elnöke elmondta: bejelentése előtt tájékoztatta Kóka Jánost az SZDSZ elnökét és Horváth Ágnes (SZDSZ) egészségügyi minisztert is, akik "nem voltak boldogak, de ez természetes."

Gyurcsány Ferenc hozzátette: a háta közepére sem hiányzik egy konfliktus az SZDSZ-szel és reméli, hogy Kóka János megértéssel és elfogadással viszonyul a kérdéshez.

Az egészségügyi reformmal kapcsolatban a miniszterelnök leszögezte: nem szabad az eredeti célokat sutba dobni, de tudomásul kell venni, hogy az ország fele nem tudja, jó-e neki az új rendszer.

Gyurcsány szerint az egészségügyet nem kioktatni kell, hanem meg kell beszélni, hogyan oldják meg a mostani problémákat és hogyan vezessék be az újabb változtatásokat.

A kormányfő ezután kijelentette: nem mond le, amíg ezt a munkát el nem végzik.

A pártelnök türelmet kért az MSZP-től legalább júniusig, szerinte legfeljebb ezután lehet kongresszust tartani, ahol lehet tisztújítás. "Addig vagyok elnök, amíg a párt úgy látja, dolga van velem" - mondta Gyurcsány.
A miniszterelnök szerint a következő két-három hónapban ki kell jelölni a következő két év feladatait, ehhez pedig újra kell gondolni a kormányprogramot, a koalíciós szerződést, a kormány felépítését és a kormány tagjainak listáját is, ki kell nyitni minden személyi kérdést.

A pártelnök beszélt arról is, hogy a kormánynak nem szabad az ellenzék populizmusára populizmussal válaszolnia. Szerinte az a kormány legnagyobb erénye, hogy megértette: nem szabad minden áron győzni, vannak eszközök, amiket ki kell zárni.

Gyurcsány Ferenc saját pártjának üzenve elmondta: minden esetben nemet fog mondani azokra a kérésekre, amelyek bár pillanatnyilag javítanák a kormány és a párt népszerűségét, de nem vállalhatóak.

"Ha valaki odajön hozzám és azt mondja: Ferikém emeljük meg a nyugdíjakat legalább ötezer forinttal és nyerünk hárommillió szavazatot, azt mondom, nem. Ha egy polgármester odajön, hogy Ferikém, tutiba hozom a várost, ha fel tudjuk újítani a főteret, ehhez pedig bele kéne nyúlni az uniós támogatásokba és a Veres Janitól meg kéne egy kis önrész, azt felelem majd, hogy nem" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Végül a miniszterelnök-pártelnök kijelentette: "szerintem jó oldalon vagyunk, de ha nem változtatunk elég sokat, akkor veszíteni fogunk."

  • Az MSZP kiáll Gyurcsány Ferenc mellett
  • Gyurcsány szerint nyugalom és változás kell
  • Pletykák Gyurcsány lemondásáról
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!