Magyarország

2008.03.10. 17:47

Egészségügyi bizottság: a kormánypárti javaslatot támogatják

<p>A népszavazás eredményének megfelelően a vizitdíj és kórházi napidíj eltörléséről szóló ellenzéki indítvánnyal szemben a kormány hasonló célú törvényjavaslatának általános vitára bocsátását támogatta az Országgyűlés egészségügyi bizottsága hétfőn.</p>

A többségben lévő kormánypárti tagok közül Havas Szófia (MSZP) igennel voksolt a fideszes és KDNP-s képviselők javaslatára, a többiek viszont tartózkodtak. A 11 támogató szavazat így is kevés volt a 23 tagú testületben az általános vitára bocsátáshoz. A kormánypárti indítványnál az ellenzéki képviselők tartózkodtak, egyedül Csáky András (MDF) szavazott igennel. Így ez a javaslat 14-9 ellenében megkapta a szükséges támogatást.

Mind a két javaslat a vizitdíj és kórházi napidíj azonnali eltörléséről szól. A különbség az ellenzéki javaslatban az, hogy megjelöli, miből pótolják az eltörlésből fakadó bevételkiesést.

Mikola István, a bizottság fideszes alelnöke elmondta, hogy javaslatuk szerint idén a költségvetés átcsoportosításával 15,8 milliárd forintot tudnának kompenzációra szánni. Szerinte az Oktatási Minisztérium, a Külügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal büdzséjében olyan kormányzati pr- és luxustételek szerepelnek, amelyeket a kiesett vizitdíj és kórházi napidíj pótlására lehetne fordítani. A fideszes politikus jövőre pedig a pénznyerő automaták adóbevételéből összesen 41 milliárd forinttal lehetne pótolni az eltörölt díjak miatt kieső összeget.

Kincses Gyula az Egészségügyi Minisztérium államtitkára elmondta, hogy a kormánypárti javaslat már április elsejétől eltörölné a díjakat. A kormány nem kívánja bizonytalan helyzetbe hozni a kiesett bevételek miatt az egészségügyi szolgáltatókat, ezért ha nem is a mostani javaslatban, de később egy külön törvénymódosításban várhatóan valamilyen formában rendezni fogja helyzetüket. Később egy képviselői felvetésre hozzátette: ez nem a díjak kompenzációját, hanem finanszírozási rendszerének újragondolását jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!