Magyarország

2008.03.05. 06:29

A sódarhús, hasonlóan medvéhez: nem játék!

<p>Meglehet, hogy bölcs beregi eleim idejekorán „megérezték” a modern időket jellemző húsos anomáliák bűzét, ugyanis a húsvéti asztalt nem bóti sonkával, hanem – talán ösztönös védjegy gyanánt – padláson pihenő sódarral ékesítették.</p>

A közismert székely – vagy csak annak mondott(?) – bölcselet szerint: a sör nem alkohol, az asszony nem ember, a medve nem játék! Nos, a gondolat első két igazságával bizonyára sokan vitatkoznak, ám a medvére vonatkozó kitételével aligha. Székelyfölddel ellentétben az anyaországban nem a medvéről, hanem a sonkáról állítják ezt a hatóságok.

S milyen igazuk van! Voltaképpen ép ésszel fel nem fogható, hogy egyáltalán miért van szükség Csillagszóró és Kikelet akciókra, hiszen az volna TERMÉSZETES, ha kajafronton béke honolna, s egyáltalán nem lenne szükség semmiféle hadműveletre. Vérlázító, hogy egyesek élelmiszerként mi mindent etetnek meg a jónéppel. Abban azért ne bízzunk, hogy a húskommandósok képesek kivonni a forgalomból az összes gyanús árut. (Cimborám szerint próbavásárlás helyett amúgy is inkább próbakóstolást kéne tartani: a hitvány, netán lejárt szavatosságú terméket egye meg az, aki eladni szeretné.)

Sokan valljuk, hogy az évszázadok alatt tökélyre fejlesztett népi húsfeldolgozási és füstölési praktikák termékeként megszülető kolbásznak, sonkának nincs párja.
Meglehet, hogy bölcs beregi eleim idejekorán „megérezték” a modern időket jellemző húsos anomáliák bűzét, ugyanis a húsvéti asztalt soha nem bóti sonkával, hanem – talán ösztönös védjegy gyanánt – padláson pihenő sódarral ékesítették.

Kapcsolódó cikkek:

Lakás és nadrágszíj

Óriási anyagi terhet vesznek a nyakukba a fiatalok, hiszen a különbözetet tíz, húsz – esetleg harminc – évi hitelre kapják meg. A havi törlesztőrészletek pedig tízezrekre rúgnak. Bővebben...

Csipkerózsika felébredt

Amikor rosszul lettél, nagyon megrémültem. Sosem voltál beteg, és nem jelezte semmi, hogy nincs rendben az egészséged. Pár napig kúráltad a nem létező náthádat, de orvost látni sem akartál. Bővebben...

- Kovács Bertalan -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!