Kerékpársport

2023.08.13. 14:38

Triálosok varázsoltak a DebEx Parkban – fotókkal, videóval

Ez látványos volt! A kerékpárosoknak nehéz akadálypályákon kellett végighaladniuk anélkül, hogy letették volna a lábukat.

Szabó Dóra

Az utánpótláskorúak is próbára tették magukat

Forrás: Czinege Melinda

A Debreceni Extrémsport Park (DebEx) első triál kerékpáros versenyét rendezte meg a cívisvárosi Trial-Sport Klub vasárnap. A nagyszabású viadalon három ország versenyzői mérettették meg magukat. A szervezők négy kategóriában várták az indulókat, akik mind azon voltak, hogy minél kevesebb hibát vétsenek kerékpárjukon, és megszerezzék a győzelmet.

A sportolók mellett több érdeklődő, néző is kíváncsi volt, miként is zajlik egy ilyen viadal, a gyerekeket ugrálóvár és arcfestés várta. Remek hangulat uralkodott a DebEx-en, a versenyzők maximális koncentrációval tették a dolgukat, a pálya szélén pedig hangos tapssal ismerték el a bringás akrobatákat.

Erős mezőny gyűlt össze

Vígh Tamás, a Debreceni Extrémsport Park szakmai vezetője, versenyigazgató is árgus szemekkel figyelt, és mindenkihez volt egy-két jó szava. Az egyik fiatal magyar tehetséggel azt is megvitatták, ki kinek szorított a szombati világbajnokságon.

– Idén márciusban adták át a parkot, már a tervezéskor is kifejezett célja volt a városvezetésnek és a szakmai partnereknek is, hogy minél több versenyt rendezzünk. Rekreációs és élsporttal is szeretnénk foglalkozni, a mostani viadal kiváló lehetőség arra, hogy az élsport irányába lépjünk egy nagyot. Ez a legelső ilyen tornánk, de szeretnénk hasonlóakat rendezni a gördeszkások és a BMX-esek részére is – részletezte Tamás, majd azt is elmondta, az aktuális próbatétel regionális besorolású, ami azt jelenti, hogy pontszerzési lehetőséget biztosít az indulóknak az éves összetett eredményeikhez. 

– Lengyel, szlovák és hazai versenyzők mérik össze tudásukat, öt pályát jelöltünk ki, plusz egy részt a bemelegítéshez. Az előregisztráció mellett jellemző, hogy a helyszínen is többen szoktak nevezni, olyan negyven és ötvenöt fő közöttire tehető az indulók száma. 

A mezőny erős, sok válogatott is eljött, igaz, mivel épp szombaton volt a világbajnokság, ahol három magyar is indult, ők nem tudnak most itt lenni. A hobbibiciklisektől a profikig minden kategóriában vannak versenyzők

– fogalmazott a versenyigazgató, aki úgy látja, erős az utánpótlás hazánkban, legalább hat-nyolc olyan fiatal van, aki már most nemzetközileg jegyzett, szép jövő előtt állnak.

Vígh Tamás eddig közreműködött a szakág vezetésében, versenyeket szervez, vezeti az egyesületet, edzéseket tart és versenyzik is, ezúttal is megmutatta, mit tud.

Vígh Tamás, triál, Debrecen
Vígh Tamás versenyigazgató
Fotó: Kiss Annamarie / Forrás: Napló-archív

Azt is megtudtuk, magas kihasználtsági szinttel működik a park, az ország minden részéről szoktak jönni, a gördeszkapályára azt mondják, Magyarországon a legjobb, a BMX-es terep olimpiai pontszerző verseny helyszíne lesz szeptemberben, és a triálosok számára kialakított terület is magas színvonalú.

A verseny egészen öt óráig tart, így akit érdekel, és igyekszik, még odaérhet a „show-ra”. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában