Helyi labdarúgás

2023.08.10. 17:30

Minden héten háború – rajtol a vármegyei foci!

A hajdú-bihari első osztályban többen is pályázhatnak a dobogós helyezésekre.

A jó hangulat mindig garantált | Forrás: Napló-archív

A magyar labdarúgás első három osztálya július végén már elrajtolt, de nem kellett sokat várni az egyre népszerűbbé váló vármegyei foci indulására sem. A hajdú-bihari élvonalban a hétvégén már jön a nyitóforduló ezúttal csak 14 gárdával – tavaly 16 csapat versengett.

Hamarosan kezdődnek Európa-szerte a legerősebb bajnokságok, és a legjobb magyar csapatok is gyűjtik már a pontokat, de a vármegyei foci még mindig egy különleges kis ékszer a legtöbb futballrajongó számára. Rotyoghat a bográcsban a pörkölt, szisszenhetnek a sörök, hiszen néhány nap múlva beindul az igazi őszinte futball Hajdú-Biharban.

Sokszor igazi vérre menő csaták zajlanak a pályákon, de a lefújást követően – legtöbbször – barátságossá válik a légkör és nem ritka, hogy a két csapat tagjai együtt ülnek asztalhoz – ez egy olyan miliő, amit érdemes minél többször megtapasztalni.

Változás a mezőnyben

Reméljük sokan kedvet kaptak egy jó vármegyei derbihez, segítségképpen összegyűjtöttünk néhány tudnivalót a hamarosan rajtoló bajnoksággal kapcsolatban. Az előző idényhez képest öt olyan egyesület van, amelyeket már nem láthatunk a most startoló bajnoki versengés során. A 2022-2023-as évad két kiesője a Józsa és a DSC-SI voltak, előbbi a vármegyei II. osztály Északi csoportjában indulva küzdhet a feljutásért, azonban a sportiskola egyik vonalban sem indít felnőtt együttest.

Rajtuk kívül a bennmaradók közül három olyan gárda is volt, amely nem tudta vállalni az élvonalbeli szereplést: a Kabai Meteorit és a Püspökladány a vármegyei II. osztály Déli csoportjában vívhat majd szomszédvári rangadókat, a DASE azonban – a DSC-SI-hez hasonlóan – felnőtt versenysorozatban egyáltalán nem nevezett csapatot. 

Ezen öt együttes helyére csak három érkezett, ezért csökkent le kettővel a bajnokság létszáma. A vármegyei II. osztály első három helyezettje – a Nyírmártonfalva, a Tiszacsege és a Hajdúhadház – közül egyik sem rendelkezett első osztályú licenccel, így a negyedikként végző Nagyrábé léphetett fentebb, illetve egy évnyi vármegyei II. után az Egyek is visszatérhetett az élvonalba. A harmadik „új” klub a mezőnyben a Hajdúszoboszlói SE, amely 2021-ben fölényesen nyerte a megye I.-et, következő szezonban az NB III.-ban pedig a dobogóért küzdött. Tavaly azonban már a kiesés ellen menekültek a fürdővárosiak, majd kiderült, hogy a bennmaradás ellenére nem tudják vállalni a harmadik vonalbeli szereplést. 

A címvédés lehet a cél

A hamarosan rajtoló versenyfutást tekintve a címvédő Monostorpályi lehet idén is a favorit. Bereczky Bence gárdája nagy küzdelemben alulmaradt a Cigánd elleni osztályozón, így a feljutás nem jött össze. A csapat egy jó ideig biztosan nem tud majd hazai környezetben játszani, hiszen megkezdték a monostorpályi sportpálya felújítását, ezért Hosszúpályiban lesz „albérletben”. A másik két dobogós, a Nyíradony és a Hajdúnánás ezúttal is harcban lehetnek az érmekért. Az adonyiak remek győzelmi sorozattal zárták a 2022-2023-as szezont, a nánásiak pedig szép eredményeket értek el a felkészülési meccseiken.

Mindenki Kolompár Krisztiánékat (jobbra, Monostorpályi) akarja majd legyőzni | Forrás: Napló-archív

Vármegyei fociról lévén szó, természetesen nem érdemes különösebben jóslatokba bocsátkozni, ezért mi sem szeretnénk. Az talán azonban várható, hogy a két friss feljutó, a Nagyrábé és az Egyek a bennmaradásért küzdenek majd.

Kiesők sajnos mindig vannak, de mi nagyon szurkolunk azért, hogy ezúttal egyetlen gárda se kerüljön olyan kilátástalan helyzetbe, mint az előző idényben mindössze három ponttal záró DSC-SI.

Nagy kérdés, hogy az NB III.-ból érkező, és nagy átalakuláson áteső HSE mire lesz képes a megújult szoboszlói pályán, hiszen terveik szerint többnyire helyi fiatalokra építik majd gárdájukat.

Kifejezetten masszív lehet a liga felső-középmezőnye, ahonnan többen is pályázhatnak majd a dobogóra. Itt lehet a harmadik helyről az utolsó fordulókban lecsúszó Hajdúböszörmény, az évek óta kiegyensúlyozott BUSE, a kiváló tavaszt produkáló Sárréti DSK, az élre visszavágyó Balmazújváros, a jól igazoló Hajdúsámson vagy a nevéhez híven remekül erősítő Bestrong SC is.

Mi mindenesetre izgatottan várjuk a rajtot, és azt kívánjuk, hogy minél többen látogassanak ki helyi csapataik mérkőzéseire. Buzdítsák a fiúkat és gazdagodjanak sok igazi, őszinte futballélménnyel!

 

Az első forduló sorsolása

Szombat

17.00: Hajdúsámsoni TTISZE–DEAC 
17.00: Berettyóújfalui SE–Bestrong SC
17.00: Sárréti DSK–Hajdúnánás FK
17.00: Aqua General-HSE–Hajdúböszörményi TE
17.00: Létavértes SC'97–Balmazújvárosi FC
17.00: Monostorpályi SE–Nagyrábé Petőfi SK
Egyeki SBSE–Nyíradony VVTK (november 25-re halasztva)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában