Salakmotor

2022.08.17. 14:23

Az utóbbi évek legerősebb mezőnye áll rajthoz a Debrecen Nagydíjon!

A világbajnok Jason Doyle mellett három magyarért is szoríthatunk majd.

Forrás: Napló-archív

Szenzációs viadalnak ígérkezik a szombati 47. Debrecen Nagydíj, hangzott el az esemény szerdai sajtótájékoztatóján. Nem véletlen a jelző, hiszen ott lesz a 16 fős mezőnyben az ausztrál Jason Doyle, a négy aktív salakmotoros világbajnok egyike, valamint a csapatvilágbajnok Niels Kristian Iversen és Peter Ljung is.

– Immár 47. alkalommal rendezik meg a Debrecen Nagydíjat, ami egyedülálló – hívta fel a figyelmet Barcsa Lajos alpolgármester. – Kelet-Magyarország egyik legfontosabb technikai viadaláról van szó, ahol a szervezők évről évre igyekeznek minél nívósabb pilótákat idehozni a nézők szórakoztatására. Örülök, hogy ezúttal is sikerült tető alá hozni a versenyt, olyan motorosokat köszönthetünk majd, akikkel a nemzetközi figyelem is a városra irányul – mondta el Barcsa Lajos, aki azt is felfedte, a város 1 millió forinttal járult hozzá a nagydíj megrendezéséhez.

Balról: Barcsa Lajos alpolgármester, Szabó Péter, az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója és Baráth Norbert, a SpeedWolf Debrecen ügyvezetője a szerdai tájékoztatón
Forrás: Kiss Annamarie

A 16 fős mezőnyt 11 nemzet salakosai alkotják, a világbajnokok mellett ott lesz a mezőnyben a múltkori közönségkedvenc Celina Liebmann. A német versenyzőnő kapcsán sok jelzés érkezett a szervezőkhöz, akik teljesítették is szurkolók óhaját. Három hazánkfia is motorra pattan, a rendező SpeedWolf Debrecen duójaként Kovács Roland és Magosi Norbert, valamint Fazekas Dennis képviseli majd a piros-fehér-zöld színeket.

– A legnagyobb érdeklődés mindig egy világbajnokot övez – szögezte le Baráth Norbert, a SpeedWolf Debrecen ügyvezetője. – Jason Doyle-t nem kis munka árán sikerült idehozni. A 36 esztendős világklasszis 2015-ben jutott be a salakos világ elitjét tömörítő Grand Prix-sorozatba, amelyben a mai napig meghatározó szerepet tölt be. A csúcsra 2017-ben ért fel, amikor megszerezte az egyéni világbajnoki aranyérmet. Háromszor nyerte el a híres pardubicei verseny Arany Sisakját, legutóbbi nagy sikere, hogy az ausztrál gárdával első lett a Speedway of Nations-ön, a csapatvilágbajnokságon.

A nagydíj érdekessége, hogy az alapverseny győztese egyből bejut az 5 fős fináléba, a másik négy versenyző pedig a megszokott módon a két elődöntőből kvalifikálhatja magát oda. Mindenkit biztatok, hogy jöjjön ki, mert szenzációs viadalra van kilátás

– hangsúlyozta az ügyvezető.

Maga a verseny szombaton 15.15-kor kezdődik, de érdemes már 13 órára kimenni a Perényi Pál Salakmotor Stadionba, hiszen a szervezők több programmal is kedveskednek az érdeklődőknek.

Az autogramsátorban a drukkerek személyesen találkozhatnak a versenyzőkkel, sőt, 13.30-tól a nagydíj magyar legendái is a szurkolók rendelkezésére állnak majd, legyen szó aláírásról, vagy éppen közös fényképről.

A verseny egyik fő támogatója, a Schaeffler-csoport képviseltében Szabó Péter, az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, szombaton a múlt, a jelen és remélhetőleg a jövő sztárjait láthatjuk majd egyszerre az oválon.

– Ez a régió ki van éhezve a technikai sportokra, reményeim szerint telt ház előtt rendezzük majd meg a viadalt. A rajtlistát látva biztos, hogy ez lesz az egyik legjobb szórakozás augusztus 20-án! Az elmúlt idők legerősebb mezőnye gyűlt össze, arra vagyok kíváncsi, ki lehet majd a meglepetésember, idén talán Timo Lahti lesz az – tippelt Szabó Péter.

A fentebb emlegetett jövőt a debreceni utánpótlásprogram részvevői, a SpeedWolf Juniors tagjai jelenthetik, akik közül ketten – Harangozó László és Kónya Milán – szombaton minimumvizsgát tesznek majd a verseny előtt. A két fiatalt a háromszoros Debrecen Nagydíj-győztes Tihanyi Sándor készítette fel.

Nehéz az ifjakkal foglalkozni, türelem kell hozzájuk, de hiszem, hogy meglesz a munka gyümölcse. Remélem, nem fogja nyomni a vállukat a tét, és az sem, hogy sok néző előtt motoroznak majd. Bízom benne, hogy kihozzák magukból, ami bennük van, és megfutják a limitidőt

– mondta el a korábbi többszörös magyar bajnok.

Tihanyi Sándor többszörös magyar bajnok salakmotor-versenyző
Forrás: Kiss Annamarie

Zárszóként Tihanyi azt is megosztotta, annak idején már azért is nagy harc folyt a klubon belül, hogy ki vehetett részt a Debrecen Nagydíjon, amely Európa egyik legnagyobb hagyományú versenyeként szerencsére máig tartja magát.

MSZ
 

A verseny tervezett rajtlistája

1. Celina Liebmann (német)

2. Magosi Norbert

3. Niels Kristian Iversen (dán)

4. Nick Skorja (szlovén)

5. Kovács Roland

6. Marko Levishyn (ukrán)

7. Matic Ivacic (szlovén)

8. Petr Chlupac (cseh)

9. Timo Lahti (finn)

10. Pawel Miesiac (lengyel)

11. Peter Ljung (svéd)

12. Fazekas Dennis

13. Jakub Jamróg (lengyel)

14. Oleg Mihailov (lett)

15. Sebastian Szostak (lengyel)

16. Jason Doyle (ausztrál)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában