Fotókkal

2022.03.29. 16:53

Liu Shaoangot köszöntötték a Debreceni Egyetemen

A kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó megkapta a a Debreceni Egyetem kiváló hallgatója elismerést.

Forrás: Debreceni Egyetem

A 24 éves versenyző a téli olimpiák történetének első egyéni magyar aranyérmét szerezte a februári, pekingi ötkarikás játékokon, a rövidpályás gyorskorcsolya 500 méteres versenyében. A világklasszis short trackes a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának sportszervező szakos hallgatója, aki az intézmény mentorprogramjában is részt vesz.

 

Egy átlagember elájulna


Szép számú érdeklődő gyűlt össze az egyetem aulájában Liu Shaoang, vagy ahogy becézik, Ádó tiszteletére. Először Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja köszöntötte, aki elmondta, boldogok, hogy ezen az egyetemen tanul, ezáltal közreműködhetnek a sport utáni életére való felkészülésében. Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke is gratulált a gyorskorisnak, majd kiemelte, hogy az egyetem többi fiatalja elé példaként állítható mind a sportpályafutását, mind a tanulmányait tekintve.

Az eseményen Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke is felszólalt, elárulva néhány kulisszatitkot. – Egy kör 112 méter hosszú, amit durván 8-9 másodperc alatt tesznek meg a korcsolyázók. Az egyenesben óránkénti 50 kilométeres sebességgel haladnak, majd a kanyarban 3-4 g erőhatás –, tehát a gravitációs erő három-négyszerese – éri őket.

Ezt nem egyszer teszik meg, hanem egy váltó alkalmával a négy versenyző összesen kilencvenszer. Egy átlagember simán elájul ilyen terhelés mellett, még úgy is, ha egy székben ül. Márpedig a gyorskorcsolyázók a saját váz- és izomrendszerükkel tartják magukat

– osztotta meg a sportvezető, majd kiemelte Liu Shaoang eredményeit is. – Pekingben rajta kívül senki nem jutott be mind a három egyéni távon a döntőbe, ennek a sportágnak a férfiak között Ádó jelenleg nem az egyik, hanem konkrétan a legjobbja a világon – jelentette ki.

 

Közös siker


Ezt követően a DE Hallgatói Önkormányzata nevében az elnök, Csont István a Debreceni Egyetem kiváló hallgatója díjban részesítette a kétszeres olimpiai bajnokot sikerei elismeréseként. A rendezvény zárásaként az ünnepelt szólt néhány szót a megjelentekhez, felelevenítve az olimpia meghatározó pillanatait.  – Aki követte az eseményeket, az értesülhetett róla, hogy az indulás előtt nem sokkal pozitív lett koronavírustesztem, és csak 1-2 napon múlott, hogy egyáltalán elutazhattam Pekingbe. Sajnos kint is rányomta a bélyegét ez a helyzet a hangulatra, a szigorítások miatt nem voltunk annyira szabadok, mint négy évvel ezelőtt. Illetve nagyon megviselt bennünket, és szerintem az egész országot Shaolinnak az ominózus kizárása, amikor elvették tőle az aranyérmet. Nehéz volt utána újra talpra állni. Ettől függetlenül nagyon örülök, hogy a végén mégis mosolyogva érkeztünk haza – mondta, majd hozzátette, hogy

az aranyérem nemcsak az övé, hanem azoké is, akik mindig támogatták és mellette álltak.

Bakos Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában