Fotókkal

2022.03.19. 15:32

Alámerültünk az izgalmakba: a jövő tehetségei csobbannak a vízbe Debrecenben

A több mint 6700 iskolás legjobbjai a cívisvárosban döntik el, idén kik lesznek hazánk diákolimpiai úszóbajnokai.

Forrás: Kiss Annamarie

A hétvégén a cívisváros ad otthont az Úszó Diákolimpia országos döntőjének. A Debreceni Sportuszodában megrendezett eseményen az I-VI. korcsoport versenyzői mérik össze tudásukat, hogy a küzdelem végén a legjobbak megszerezzék a „Magyarország diákolimpiai bajnoka” címet. Idén több mint 6700 versenyző, és több mint 300 iskolai váltócsapat nevezett úszásban a diákolimpiára. A rajtkőre álló fiatalok egyike sem igazolt úszó, így nem klubokat, hanem az iskoláikat és a megyéket képviselték a megmérettetésen.

 

A szombati ünnepélyes megnyitón Barcsa Lajos alpolgármester köszöntőjében elmondta, Debrecen kiemelten kezeli a sportot, így az úszást is. – Büszkék vagyunk rá, hogy ebben a szép uszodában korábban már Európa-bajnokságot is rendeztünk. De nemcsak a létesítményünkre vagyunk büszkék, hanem sportolóinkra is, többek között Senánszky Petrára is, aki olyan példaképként szolgálhat a fiataloknak, amely egész életutat meghatározhat. Bár nem mindenkiből lesz országos csúcstartó, vagy olimpiai bajnok, de azt gondolom, aki itt van már nyert nyert, hiszen ez azt jelenti, hogy rendszeresen sportol – zárta beszédét Barcsa Lajos.

Barcsa Lajos (középen)
Forrás: Kiss Annamarie

A cívisvárosi elöljáró után Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke osztotta meg gondolatait a fiatal sportolókkal. – Nekünk kiemelten fontos, hogy azokat a lehetőségeket, amik Debrecenben megtalálhatóak, a megye más területén is igyekezzünk biztosítani.

Örömmel mondhatom el, hogy a megyében két település is adott be tanuszodára pályázatot. Az úszás hazánkban sikersportág, ezen a rendezvényen is megvan minden esély arra, hogy remek eredmények szülessenek.

De mégis talán a legfontosabb az, hogy mindenki saját magának feleljen meg, mert akkor már biztos, hogy jól teljesített – hangsúlyozta a megyei vezető.

 

A társrendező Debreceni Sportcentrumot Becsky András ügyvezető igazgató képviselte a megnyitón. – Nagyon örülök, hogy visszatért a nyüzsgés a sportuszodába, és ismét a régi verseny hangulatot idézi ez a rendezvény. A debreceni sportuszoda számos alkalommal volt már házigazdája felnőtt és utánpótlás versenyeknek. Külön öröm számomra, hogy idén a budapesti világbajnokság előtt Debrecen rendezi a felnőtt úszó országos bajnokságot. Bízom benne, a most medencébe csobbanó fiatalok közül pár év múlva sokan majd hazai és nemzetközi versenyeken képviselhetik klubjaikat, illetve a piros-fehér-zöld színeket – fejezte ki reményét a Magyar Úszó Szövetség általános alelnöke.

 

A rendezvény díszvendégeként a sokszoros világ-, és Európa-bajnok Senánszky Petra a fiatalokhoz szólt. – A diákolimpia egy különleges verseny. Jól szimbolizálja az elválaszthatatlan kapcsolatot a tanulás, a sport és az élsport között. Számomra is nagyon kedves emlékeket idéz, hiszen uszonyos úszóként diákkoromban ez volt az első megmérettetés, ami átjárást jelentett a klasszikus úszásba – ismertette a debreceni uszonyosúszó világklasszis.

Senánszky Petra 

Dr. Erdős Dániel, a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) ügyvezető igazgatója nyitotta meg a döntőket. Kifejtette, az MDSZ-nek szívügye a diákolimpia, melyen évente körülbelül 160 ezer diák indul el legalább 50 különböző sportágban. A vezető rámutatott, a diákolimpia egyben országos tanulmányi versenynek is minősül, így a III. korcsoporttól fölfelé a dobogós helyezettek automatikusan 10 többletpontot kapnak a felsőoktatási felvételihez, ami tovább növeli a megmérettetés presztízsét. – Igyekszünk olyan helyszínekre vinni az országos döntőket, amik még valóban méltóak a diákolimpia 35 éves hagyományaihoz. Azt gondolom, hogy Debrecennél jobb helyre nem is vihettük volna. A cívisváros számtalanszor bizonyította azt, hogy méltó házigazdája bármilyen sporteseménynek – zárta mondanivalóját az ügyvezető igazgató.

 

A megnyitót a Kenguru Tánc-sport Egyesület fiataljainak látványos bemutatója zárta.

 

Az Úszás Diákolimpia országos döntőjének küzdelmei vasárnapig tartanak a Sportuszodában.

 

MSZ

 

A verseny eredményei itt érhetők el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában