Autó-motorsport

2021.10.06. 18:19

Élményeket kell adni a fiataloknak

Szujó Zoltán szerint a hajdúnánási létesítmény az egész régiót kiszolgálhatja majd.

Forrás: MW-archív

Fotó: Bencsik Ádám

Szujó Zoltán másfél évvel ezelőtt Michelisz Norberttel és Talmácsi Gáborral közösen álmodta meg a HUMDA Junior Gokart Challenge-t a hazai autó-motorsport utánpótlás felkarolására. Múltjukból adódóan mindhárman tisztában voltak vele, az autó-motorsportban általában csak azok tudnak több lehetőséghez jutni, akik anyagilag ezt megengedhetik maguknak, ezért Szujóék arra gondoltak, demokratizálva a rendszert megteremtik a lehetőségét annak, hogy a fiatalok kipróbálják magukat. Mivel az autósport belépő kategóriája a gokart, ők is ebben gondolkodtak, hogy kiderüljön mekkora a merítési lehetőség a 6 és 14 év közötti korosztályban.

Ehhez a virtuális világot hívták segítségül, hiszen manapság már az autó-motorsportban rengeteg területen használják a szimulátorokat.

– Van egy nagy kamionunk, amelybe négy gokartszimulátort telepítettünk, ez járja az országot, a gyerekek pedig próbára tehetik magukat – ismertette a Hajdú-bihari Naplónak Szujó Zoltán. – Nálam az az első szűrő, ha valaki nem elégedett a kör idejével, és még kivárja a sorát másodjára, harmadjára, hogy picit még faragjon a köridőn. Ez már egy autó-motorsportos gondolkodás, mert mindig lehet még egy-két tized másodpercet találni. Szerintem a virtuális világ betöltheti a versenyzés első szűrőjét, hiszen nem a gokartpályán kell rögtön bizonyítani, hanem egy sokkal biztonságosabb környezetben. Ugyanaz a szem-kéz, szem-láb koordináció szükségeltetik a szimulátorhoz, mint a valódi versenyzéshez, így meggyőződésem, hogy a szimulátorok ilyen szempontból részben kiválthatják az első lépcsőfokot – hívta fel a figyelmet a sportriporter.

Fotó: Molnár Péter

Szujó Zoltánék jóvoltából a Gokart Challenge legjobbjai kipróbálhatják magukat valódi elektromos gokartokon, és az ország legjobb húsz köridejét elérő fiatal pedig pedig eljuthat egy gokart táborba, ahol például Michelisz Norberttől leshetik el miként lehet egy kanyart még jobban megcsinálni, mire kell figyelni egy kanyar bejáraton, kanyarcsúcspontnál, kigyorsításnál. A televíziós személyiség azt vallja, nem mindegy milyen szakemberek, és miként foglalkoznak a fiatalokkal.

– Én töretlenül hiszem, hogy vannak tehetségek, és vannak vidéki fellegvárak, mint például Debrecen, ahol a salakmotornak óriási hagyományai vannak – szögezte le Szujó. – Az a kérdés, hogy ezzel az utánpótlás anyaggal milyen szakemberek foglalkoznak. Én azt látom, élményeket kell adni a fiataloknak, mert annyi inger éri őket, hogy nem győzik földolgozni ezeket. Fogni kell a kezüket, felnőttként a mi felelősségünk, hogy utakat mutassunk meg nekik, ajtókat nyissunk ki előttük. Szükség van példaképekre, akikre felnézhetnek a fiatalok, akiknek az eredményeiből inspirálódhatnak a gyerekek, de ehhez korszerű és biztonságos létesítmények is kellenek. Született egy ötlet, hogy a MotoGP-t jó lenne Magyarországon vendégül látni, és esetleg épüljön egy olyan pálya, ahol ezt is meg lehet rendezni. Ez a komplexum fog Hajdúnánáson megvalósulni.

„Fontos, hogy egy ilyen létesítményt ne csak pályanapokon lehessen használni, hanem olyan háttérbázisként tudjon szolgálni a környező egyetemeknek ahová a gépjárműképzésben, illetve a mérnökképzésben résztvevő hallgatók ki tudnak menni, és például futóművet tudnak állítani a gyakorlatban.”

Legyen ott egy olyan képzőközpont, ahol van egy vezetéstechnikai centrum, ahova az átlagsofőr ki tud menni a téli időszak előtt, és meg tudja tapasztalni, hogy hol vannak a határai, milyen az, amikor elveszíti egy közel két tonnás jármű fölött az irányítást – mondta el Szujó Zoltán.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában