Labdarúgás

2021.09.08. 14:50

Válogatottmatematika

A nemzeti tizenegynek nagy bravúrokra lenne szüksége a pótselejtező kiharcolására.

A magyar válogatott harmadik szeptemberi vb-selejtezőjét játssza szerda este 20 óra 45 perctől a Puskás Arénában Andorra csapata ellen. Az előző két találkozón Angliától 4–0-s, és ami talán még fájóbb, Albániától 1–0-s vereséget szenvedtek a mieink. Ezzel a kvalifikáció csoportkörének a feléhez értünk, Marco Rossi tanítványai mind az öt ellenféllel egyszer már megmérkőztek, ez alapján jelenleg hét ponttal a hatcsapatos I. csoport negyedik helyén állunk, ami a jó tavaszi kezdés után némileg csalódást keltő.

El voltunk kényeztetve

A szövetségi kapitány szerint azonban nincs veszve semmi, még van esélyünk kiharcolni a pótselejtezőt érő második helyet. Az olasz szakember meglehetősen optimista, de nekünk, magyar futballrajongóknak is leginkább a reménykedésből jutott az utóbbi évtizedekben – és persze az örökös számolgatásból. Tavaly ősszel egészen el lettünk kényeztetve, hiszen az Eb-pótselejtezőkön Bulgáriát és Izlandot is megverték a magyar fiúk, a Nemzetek Ligája B divíziójában pedig megnyerték a csoportjukat – ezzel feljutva az A divízióba. Az elbasani vereséget követően azonban ismét eljött az idő, hogy elmélyedjünk a matematika világában, és a számok segítségével próbáljuk vázolni a helyzetünket.

Jobb gólkülönbség

Az eddig hibátlan Angliát ki is hagynánk, hiszen nagy valószínűséggel Gareth Southgate csapata megnyeri a csoportot és egyenes ágon kijut a katari vb-re, érdekesebb viszont a második hely kérdése. Ha a „kötelező” magyar győzelmeket vesszük – San Marino, Andorra és Albánia ellen –, akkor azzal 16 pontosok lennének Szoboszlaiék, ami a jelenleg 10 ponttal álló lengyelekkel szemben szinte biztos, hogy kevés lenne. Az utolsó fordulóban egy esetleges lengyelországi magyar győzelem esetén előfordulhat az, hogy azonos ponttal áll majd a két gárda, viszont a kiírás szerint ilyen esetben a jobb gólkülönbség dönt majd a helyezésekről. Ez azért rossz hír nekünk, mert Lewandowskiéknak jelenleg 18–7-es, míg a fiainknak 10–9-es ez a mutatójuk, tehát nagyon úgy néz ki, hogy több pontot kell összeszednie a Rossi-tanítványoknak, mint lengyel barátainknak. Ehhez viszont szinte biztos, hogy az angol válogatottal szemben legalább egy pontot be kellene gyűjteni a Wembley-ben, amire kifejezetten kevés esély mutatkozik.

A fenti számolgatásnak azonban csupán akkor van egyáltalán értelme, ha szerda este 20 óra 45-től nem ismétlődik a 2017-es blama, amikor 1–0-ra legyőzte a déli miniállam a mienket. Ezúttal mindenképpen győznie kell a nemzeti tizenegyünknek, hogy aztán tovább lehessen folytatni a számolgatást. A mérkőzést az M4 Sport csatorna élőben közvetíti majd.

Akadhat egy másik út is

Nagyon sokat jelenthet, hogy Magyarország az előző Nemzetek Ligája-kiírás B divíziójában megnyerte a csoportját, hiszen ezen az úton is el lehet jutni világbajnoki pótselejtezőig. Leegyszerűsítve ez úgy néz ki, hogy az NL-ben nálunk jobb 7 csoportgyőztes – Franciaország, Belgium, Olaszország, Spanyolország, Wales, Ausztria és Csehország – közül ha 6 ott lesz a vb-selejtezőn a csoportja első két helyezettje között, akkor helyezéstől függetlenül biztosan megvan a magyar pótselejtező. 7 egészen biztosan nem lehet, mert a belgák, a csehek és a walesiek egy selejtezőcsoportban vannak. Jelenleg a franciák, a spanyolok, az olaszok és a belgák is vezetik a csoportjukat, utóbbi mögött pedig szinte biztosan a cseh–walesi duóból végez valamelyik együttes. Egyedül az osztrákok miatt aggódhatunk, hiszen egyelőre – hozzánk hasonlóan – ők is csak a negyedik helyen tanyáznak. De bízzunk benne, hogy a hátralévő fordulókban – ha esetleg önerőből nem megy, akkor – a sógorok kisegítenek bennünket a bajból.

Bakos Attila

Borítókép: Szoboszlai Dominik és a csapat is fel kell, hogy álljon a padlóról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában