Gigászok csatája

2020.09.11. 21:14

Haris Attila: nagyon jók lehetnek a Premier League idei összecsapásai

A 2019-2020-as – több szempontból is – történelmi idény alig hat hete ért véget.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A soha nem látott hosszúságú szezont – harminc évi várakozást követően – a Liverpool nyerte meg. A Mersey-parti csapat tizenkilencedik alkalommal lett Anglia bajnoka, de a Premier League-serleget először emelhették a magasba. Túl sok ideje nem volt pihenni egyik gárdának sem, hiszen a hétvégén már indul is minden idők legsűrűbb PL-évada.

Stabilitás és bevásárlás

A Liverpool immár 2018 nyara óta igazán komoly igazolást nem hajtott végre, viszont ezidő alatt nem is távozott senki a meghatározó játékosok közül. Idén nyáron eddig a görög balhátvéd, Kosztasz Cimikasz írt alá, és ha valamelyik sztárja nem hagyja el a vörösöket, akkor nem is várható több érkező. A kihívók közül a Manchester City is jóval visszafogottabb eddig, mint azt megszokhattuk. A holland középhátvéd, Nathan Aké és a fiatala spanyol szélső, Ferran Torres húztak világos kék mezt, de a pletykák szerint Kalidou Koulibalyra is fáj a foga Pep Guardiolának. A mostani átigazolási ablak győztese egyértelműen a Chelsea, hiszen Timo Werner, Hakim Zijes, Kai Havertz, Ben Chilwell, Thiago Silva és Malang Sarr is a londoni kékek játékosa lett. Nyilván a keretnek még össze kell érnie, de Frank Lampard jóval minőségibb gárdával indulhat neki az idénynek, mint egy éve. A fogadóirodáknál is a harmadik legesélyesebbként kezelik a Chelsea-t.

Kiemelkedő izgalmak

Arról, hogy kik lehetnek a Liverpool kihívói a serlegért, és a nemzetközi kupaindulásért a Hajdú-bihari Napló a DVSC középpályását, Haris Attilát kérdezte.

„Egy nagyon jó bajnokság elé nézünk szerintem. Azt gondolom, hogy tavalyhoz képest több olyan csapat lesz, amelyik kiemelkedik majd. Kifejezetten jól igazolt a Chelsea szerintem, bár ezzel nem mondok újdonságot annak, aki követi a futball világát.”

– Az elején szerintem kellhet nekik még idő, hogy összeérjenek. A Manchester Cityt nyilván említeni kell, ők az elmúlt időszakban mindig esélyesek a végső győzelemre. Az Arteta Arsenalja nagyon izgalmas lesz szerintem, már az előző idény végén is látszott, hogy mit szeretnének játszani, és most még jobbak lehetnek. A Manchester Unitednél a Pogba, Fernandes, Martial és Rashford fémjelezte támadógépezet nagyon ígéretes. A Tottenhamnél nem nagyon látom, hogy mi a koncepció. Szerintem a Liverpoolon a Cityn és a Chelsea-n kívül az Arsenal a Man Utd-del harcolhat majd a negyedik BL-helyért. Valószínűbb, hogy a vörös ördögök jönnek ki majd ebből jobban – fejtette ki véleményét a futballista.

Meglepetéscsapatok

Szinte minden szezonban akadnak „sötét lovak”, akik jó teljesítményére előzetesen nem sokan számítottak. – Tavaly ugye a Sheffield United nagyon kevés kapott góllal hozta le a bajnokságot és belerondítottak néhány nagy klub meccsébe. A Leicester City is sokáig harcban volt a BL-indulásért, a végére fáradtak el csak, de ők szerintem továbbra is hozni fogják azt a dinamikus gyors focit, amit megszoktunk tőlóük. Biztos vagyok benne, hogy idén is lesz majd meglepetéscsapat, de hogy ki, azt nem tudnám még megtippelni sem. Az Evertonra jellemző, hogy nagy igazolásokkal készülnek, aztán nem úgy jön ki a lépés. Nagyon kíváncsi leszek, hogy James Rodriguez mit tud majd hozzátenni a játékhoz.

Visszatérők

A három újonc idén a Fulham, a West Brom és a Leeds United. Egyik klubnak sem ismeretlen a Premier League, a legrégebben – 16 éve – a kiesést követően a harmadosztályt is megjárt Leeds volt tagja az élvonalnak. A nemzetközi futballsajtóban az ő szereplésüket övezi a legnagyobb várakozás, leginkább a különleges módszereiről híres Marcelo Bielsa vezetőedzőjük miatt.

A 2020-2021-es szezon nyitánya a Fulham-Arsenal londoni derbi lesz, szombaton 13 óra 30 pertől. Az első játéknapról a két manchesteri gárda meccsét elhalasztották az európai kupákban való szereplésük miatt, ők kaptak plusz egy hét pihenőt.

Az összecsapások egyelőre zárt kapuk mögött zajlanak, de az angol szövetség nagy erőkkel dolgozik azon, hogy megtalálják a nézők beengedésének módját. A magyar szurkolók a bajnokság során, fordulónként akár 5-6 mérkőzést is élőben figyelemmel követhetnek a Spíler TV és a Digi Sport jóvoltából.

Bakos Attila

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában