Átadó

2024.05.27. 15:31

Saját otthont kapott a debreceni gyógyszerészeti tudomány – fotókkal

A Debreceni Egyetem egészségipari koncepciójának kialakítása több mint két évtizeddel ezelőtt. Most a Gyógyszerésztudományi Kar új otthon kapott.

Szőke Tímea

Háromemeletes épületbe költözhet a Gyógyszerésztudományi Kar

Forrás: Czinege Melinda

Nemcsak a Gyógyszerésztudományi Kar, hanem az egész egyetemi közösség, a város és az iparági szereplők közös otthona lehet a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és a Gyógyszerésztudományi Kar (NGyKOK és GyK) új épülete – hangzott el az ünnepélyes átadón hétfőn a Vezér utcai Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkban. A jelenleg több mint 600 hallgatóval rendelkező, magyar és angol nyelvű képzést folytató kar eddig több különböző helyen működött, most egyetlen, új, háromemeletes épületbe költözhet, ahol az elméleti mellett gyakorlati képzésre is van lehetőség.

Szilvássy Zoltán (balról), Kossa György, Hankó Balázs, Bácskay Ildikó, Papp László; Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, valamint Bács Zoltán avatta fel a Gyógyszerésztudományi Kar új épületét Debrecen haon
Szilvássy Zoltán (balról), Kossa György, Hankó Balázs, Bácskay Ildikó, Papp László; Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, valamint Bács Zoltán avatta fel a Gyógyszerésztudományi Kar új épületét
Forrás: Czinege Melinda

 

A Debreceni Egyetem egészségipari koncepciójának kialakítása több mint két évtizeddel ezelőtt, a Pharmapolis gyógyszeripari klaszterrel kezdődött, melynek célja többek közt az volt, hogy erősítse a gyógyszeripar innovációs láncát, kiemelten fókuszálva az akadémia és ipar együttműködésére. Ennek mentén, az egyetem egészségipari küldetésnyilatkozatának fő iránya volt az egészségügyi kutatások magas színvonalú kivitelezése, egészségipari innovációkká alakítása a multidiszciplináris kutatói környezet és a korábbi eredmények felhasználásával, mivel ezek a kutatások az élettartam és életminőség folyamatos javításával hozzájárulnak a társadalmi jóléthez és produktivitáshoz

 – idézte fel Kovácsné Bácskay Ildikó, a DE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja.

Gyógyszerésztudományi Kar, debreceni egyetem, Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem
Kovácsné Bácskay Ildikó, a DE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja
Forrás: Czinege Melinda

Arról beszélt, hogy a Debreceni Egyetem stratégiai egészségipari projektjeinek összefűzése teszi lehetővé a multidiszciplináris kutatói környezet létrehozását, aminek egyik megvalósítója a GyK, mely a többi karral együtt adja a DE azon erősségét, miszerint 13 kar egységben tud dolgozni. – Ezért az épületünk kitárja a kapuit az egyetem oktatói, kutatói, és hallgatói előtt egészségipari bázisként, remélve, hogy ők is otthonra lelnek itt – mondta, mérföldkőnek nevezve, hogy a kar saját épületet kapott. Fontosnak mondta, hogy továbbra is együtt gondolkodjanak az iparági szereplőkkel, és azok tudásbázisként tekintsenek az új komplexumra, amely a DE hírnevét növelheti itthon és nemzetközi szinten is.

Elhivatott munka eredményeként jött létre a Gyógyszerésztudományi Kar épületegyüttese

Kossa György, a  Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint egy innovatív, jövőbe mutató kezdeményezés „csodás eredményeként” jött létre a modernitást és a tudományt dicsőítő, küllemében és funkcióiban is sokrétű, ugyanakkor szerves egységet alkotó épületegyüttes, köszönhetően annak az elhivatott, lehetetlent nem ismerő, és a jövő generációkat minden eszközzel támogató munkának, amit a kormány, az egyetemet fenntartó alapítvány, a DE vezetősége, valamint az egyetemi polgárok nap mint nap végeznek. Egyben igazolja az egyetemi fenntartói modellváltás megalapozottságát és sikerét is.

Gyógyszerésztudományi Kar, debreceni egyetem, Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem
Kossa György, a  Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke 
Forrás: Czinege Melinda

A Debreceni Egyetemen folyó oktató, kutató és gyógyító munka egységének megtestesítője az új épületegyüttes, hiszen épp úgy, ahogyan az egyetem egészében, az Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkban is szimbiózisban, egymást segítve valósulhat meg a kiváló kutatói munka, az eredmények hasznosítása a gyógyításban, valamint a hallgatók képzése során

 – hangsúlyozta. – A kuratórium kiemelt célja, hogy támogassa az egyetemet az ipari kapcsolatok bővítésében, a felhalmozott tudástőke és innovációs kapacitás hasznosításában. Magyarországon egyedülálló módon az új kutatóközpontban az egyetem a saját projektjei mellett az intézmény által létrehozott egészségipari klaszterhez kapcsolódó ipari partnerek számára is kutatási és gyártási lehetőséget biztosít – jelentette ki.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja méltatta azokat a rendkívüli erőfeszítéseket, amelyekkel a létesítmény másfél év alatt a „semmiből” felépült. Azt kívánta, ahogyan a DE sporttudományi központja – melyet szintén egyházi áldással avatak fel 2015-ben – sikeres lett, úgy ez az intézmény is az legyen.

Debrecen számára is fontos az új létesítmény

Papp László, Debrecen polgármestere szerint nemcsak az egyetem, hanem a város életben is jelentősége van az épületegyüttes elkészültének. Előrevetítette, úgy tíz év múlva, amikor az egyetemi innovációs park végső formáját elnyerz, teljesen betölti majd azt a funkcióját, amit húsz éve szántak neki. 

Ha egy város komoly fejlődési pályát szeretne befutni, csak akkor lehet ebben sikeres, ha az egyetem, a tudás képviselője, a kutatás-fejlesztés helyszíne szövetséget tud kötni a gazdasággal. A DE innovációs parkjában ennek lehetünk ma szemtanúi. Az itt zajló építkezések mind azt szolgálják, hogy Debrecen az egyetemmel karöltve és a gazdasággal szövetségben egy páratlanul eredményes pályát fusson be. Debrecen és a gyógyszeripar összefonódása évtizedek óta megkérdőjelezhetetlen, a szektor a város egyik nagy foglalkoztatója, ma mintegy 2 ezer 500 fő dolgozik benne, és a jövőben is stratégiai ágazatunk lesz 

– hangsúlyozta a polgármester.

Papp László polgármester a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és a Gyógyszerésztudományi Kar új épületének átadóján Debrecen haon
Papp László polgármester a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és a Gyógyszerésztudományi Kar új épületének átadóján
Forrás: Czinege Melinda

Kiemelkedően fontosnak nevezte az iparágat, hiszen hozzájárul a gazdaság diverzifikálásához és rendkívül válságálló; úgy véli, ezért folyamatosan fejleszteni kell és gondoskodni a magas szintű utánpótlás-képzésről. – Debrecenben pedig ehhez, köszönhetően a mostani fejlesztésnek is, minden adott, illetve adott a szintlépéshez: az új központ jelenti az egyik garanciát arra, hogy a legmodernebb körülmények között tanuljanak a hallgatók és végezzen áttörő jelentőségű kutatásokat a szakemberek. Olyan egészségipari ökoszisztéma épül az egyetem körül, ami Európában is egyedülálló, ennek az egyik legfontosabb rész ez az épület – mutatott rá, hozzátéve, megkezdheti itt a működését a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem, biztosítva, hogy az egyetem kiléphessen a piacra és gazdasági szereplővé is váljon. 

Arról beszélt, a hallgatók a gyógyszergyártás teljes vertikumát egy helyen ismerhetik meg, és az előadásokon tanultakat a gyógyszertechnológiai laborokban kipróbálhatják, a gyógyszerfejlesztések eredményeit le is gyárthatják. A teljes infrastruktúra adott ahhoz, hogy nemzetközi színvonalú projektek valósuljanak meg – összegzett Papp László.

Sikeres a magyar modell

A magyar gyógyszerészet és a DE örömünnepének nevezte az átadót Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára. A magyar modellről beszélt, mely Debrecenben inspirálódott. – A magyar modell nemzeti, értékalapú, értékálló, a magyar fiatalok, a magyar kutatók sikere a legfőbb mértékadója, a hazai gazdaságot erősíti – hangsúlyozta. Úgy véli, a magyar modell sikerét mutatja az is, hogy egyetemeink egyre erőteljesebbek, folyamatosan lépnek előre a nemzetközi rangsorokban. Cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa közt legyen; többek közt a most átadandóhoz hasonló beruházásoknak és együttműködéseknek köszönhetően is.

Hankó Balázs államtitkár a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és a Gyógyszerésztudományi Kar új épületének átadóján Debrecen haon
Hankó Balázs államtitkár a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és a Gyógyszerésztudományi Kar új épületének átadóján
Forrás: Czinege Melinda

Sikeres fiatalokat akarunk, akik nemzetközi együttműködésekben, csereprogramokban méretik meg tudásukat, ehhez segíti őket a Pannonia program, mely révén a világ vezető egyetemeire juthatnak el. A magyar kutatás világhírű, ehhez is biztosítunk olyan kutatási együttműködéseket, amelyek a magyar kreativitást, elmét tudják megsokszorozni. 34 milliárd forintot költünk arra, hogy a magyar modell a nemzetközi erőtérben is megerősödjön

 – fogalmazott.

– Aki ismerik a Debreceni Egyetem történetét, tudják, hogy számtalan cég, együttműködés a várossal, a térséggel volt az, amely egyre feszítette szét az intézmény kereteit, mert mind versenyképesebb, rugalmasabb, sikeresebb akart lenni. Ez valósult meg a magyar modell által, mely az elmúlt évben 400 hellyel repítette előrébb a Debreceni Egyetemet a nemzetközi rangsorban, az intézményt ma a világ legjobb ezer egyeteme közt jegyzik – mondta Hankó Balázs.

Nem ment könnyen az intézmény megvalósítása, amely fontos az innováció, képzés, üzlet szempontjából – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán, a DE rektora.

 Mint mondta, ehhez közel húsz éve kezdtek neki a gyógyszeripari klaszter létrehozásával, számos szereplővel együttműködve. – Nem az a lényeg, hogy állnak a falak, hanem az, hogy tudjuk, mit fognak itt csinálni, kikkel, kiknek a vállaira állunk majd fel! Nagyon sok ember munkája van ebben a létesítményben, mely az egyetem mellett a városé és a nemzeté is – hangsúlyozta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában