Fejlesztés

2024.05.24. 10:11

Közel kétmilliárd forintos támogatást nyert a Debreceni Egyetem

A vissza nem térítendő összeget az agrárszakképzés fejlesztésére kapta az intézmény.

Haon.hu

A Debreceni Egyetem két pályázat révén csaknem kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból. Az összeget az agrártudományi oktatást és kutatást szolgáló tangazdaságának, kutatóintézeteinek, bemutatókertjének és Innovációs Központjának fejlesztésére fordítja az intézmény – írja az unideb.hu.

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban

– jelentette be Nagy István agrárminiszter a támogatói okiratok átadásán. 

A bemutatóüzemek abban is segíthetnek a gazdálkodóknak, hogy olyan innovatív technológiákat, növénykultúrákat, környezetvédelmi, erdőgazdálkodási, állatjóléti, állategészségügyi, gazdaságirányítási, szervezési és marketing megoldásokat ismerjenek meg, amellyel optimalizálhatják a termelést, csökkenthetik a szennyezőanyag-kibocsátást és eredményesen alkalmazkodhatnak a klímaváltozás várható hatásaihoz

– emelte ki a tárcavezető.

Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes(J); Nagy István agrárminiszter(B)
Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes(J) és Nagy István agrárminiszter(B)
Forrás: unideb.hu

A támogatás kiterjed a bemutatóüzemekben használt gépek, eszközök beszerzésére, infrastruktúrafejlesztésre, valamint megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák kiépítésére. 

A Debreceni Egyetem és a tulajdonában lévő UD Agrár Kft. két pályázatával 1,6 milliárd forint támogatást nyert.

Korszerűsítés és megújulás 

– Nyertes pályázataink révén megújítjuk az oktatáshoz, a kutatáshoz és a hallgatói gyakorlatokhoz kapcsolódó agrárinfrastruktúránkat. A korszerűsítés érinti a Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepet, a Nyíregyházi és az Újfehértói Kutatóintézetet, illetve a Pallagi Kertészeti Kísérleti Telepet. Ezekben az egységekben energetikai korszerűsítést hajtunk végre, illetve gépbeszerzéseket tervezünk. Mindezek mellett a debreceni Böszörményi úti campuson indítunk két beruházást: a Bemutatókertben kutatási és oktatási céllal létrehozunk egy robotgazdaságot, valamint az Élelmiszeripari Innovációs Központhoz kapcsolódóan egy csomagolóüzem és raktár épül – sorolta az infrastrukturális fejlesztéseket Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a támogatásról szólva elmondta, hogy a bemutatóüzemek és kísérleti telepek fejlesztése hozzájárul az intézmény hosszútávú élelmiszer- és egészségipari célkitűzéseinek eléréséhez.

A Debreceni Egyetem tangazdaságai révén jelentős élelmiszer alapanyag-előállító bázissal rendelkezik, míg az intézmény élelmiszertechnológiai tanüzemében már az ipari szintű termeléshez közeli termékek készülnek, így ennek a folyamatnak kulcsszerepe van a »medicalfood« és funkcionális élelmiszergyártás beindításában

– hangsúlyozta Szilvássy Zoltán. 

Bács Zoltán kancellár a támogatás kapcsán kiemelte a debreceni agrárfelsőoktatás országosan is meghatározó szerepét, amelynek lényeges eleme, hogy a DE folyamatosan aktív kapcsolatot ápol az az ágazati szereplőkkel, a szektor és a tudomány és az innováció igényeit szem előtt tartva fejleszti képzési- és kutatási területeit.

A tervezett korszerűsítések megvalósításának határideje 2025. augusztus 1.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában