Természet

2024.06.16. 12:27

Nem sűrűn látni olyat, mint amit a hortobágyi kamera felvett – videóval

Szinte egyedülálló módon rizsföldek közelében fészkel a nagy goda a Hortobágyon. Az egyik madárról és két fiókájáról videót is közölt a nemzeti park, amely mindent megtesz, hogy megvédje a fajt az emberi tevékenységtől.

Haon.hu

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság folyamatosan azon dolgozik, hogy megvédje az itthon fokozottan védett nagy goda (Limosa limosa) fészkelőállományát. A faj Európa-szerte, így hazánkban is a kritikusan veszélyeztetett fajok közé tartozik, gyors állománycsökkenése miatt pedig különösen fontosak a védelmét  szolgáló beavatkozások, mutat rá a park Facebook-oldala.

Nagy goda a fiókáival a Hortobágyon
Nagy goda a fiókáival a Hortobágyon
Forrás: Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Hortobágyi rizsföldek mellett költ a nagy goda

Mint írták, a nagy goda jellemzően a magas füvű tocsogós rétek fészkelője, ennek ellenére Kisújszálláson szinte egyedülálló módon rizsföldek közelében intenzív mezőgazdasági művelés alatt álló területeken költ. Az ilyen területeken költő párok jelentősége felértékelődött, ezért a park természetvédelmi őrei a direkt fészekvédelem módszerét alkalmazzák náluk, eredményesen védve őket így az emberi hatásoktól. A poszt szerint a fajvédelmi munka akkor tekinthető eredményesnek, ha a tojásos fészekaljakból fiókák kelnek, majd a fiókákat sikeresen fel tudják nevelni a szülőmadarak.

Az egyik fészkelőhelyre kamerát is tett a park, így szépen megfigyelhető egy szülőmadár és két fiókája a mezőgazdasági területen.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában