Helyi közélet

2024.06.16. 11:23

Első helyezést értek el a nemzetközi versenyen a hajdúböszörményi sírásók

A kemény talaj sem fogott ki a magyar leleményességen és kitartáson. A hajúböszörményi sírásók a nemzetközi versenyen is diadalmaskodtak.

Hajnal László

Nemzetközi sírásó versenyen is remekelt Kiss László és Nagy Róbert

Forrás: Czinege Melinda

Egy kétfős magyar csapat nyert első helyezést június 7-én, a lengyelországi Kielce városában megrendezett nemzetközi sírásó versenyen. A hajdúböszörményi Paraklétosz Nonprofit Kft. csapata 2023 szeptemberében a Nyíregyházán megrendezett országos versenyen elsőként teljesítette sikeresen a feladatot, így a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete (MTFE) jóvoltából a nemzetközi megmérettetésen is részt vehettek. A Haon stábja a Hajdúböszörményi Köztemetőben, a cég telephelyén kereste fel Kiss Lászlót és Nagy Róbertet, akik beszámoltak a lengyelországi verseny kihívásairól.

sírásó, verseny, hajdúböszörmény, kiss lászló, nagy róbert, Paraklétosz Nonprofit Kft
Kiss László (balról) és Nagy Róbert beszélt a sírásó verseny kihívásairól
Forrás: Czinege Melinda

Kiss László portálunknak elmondta, Magyarországon minden évben megrendezik az országos sírásó versenyt, melynek lényege, hogy a résztvevőknek két órán belül egy előre meghatározott méretű sírgödröt kell megásniuk. A sírhelyet egy előre összeállított kalodával ellenőrzik, amelyet a verseny végén a gödörbe engednek. Amelyik megásott sírban akadálytalanul a legmélyebbre ereszkedik a két méter hosszú, 80 centiméter széles szerkezet, kiérdemli a győztes címet.

A visegrádi négyek sírásói mérték össze tudásukat

A lengyelországi versenyt a 10. Necroexpo elnevezésű temetkezési kiállítás részeként rendezték meg, ahol különböző temetkezéssel kapcsolatos tárgyakat, kegyeleti autókat, koporsókat és urnákat vonultattak fel. A versenyen a visegrádi négyek képviselték magukat, így Csehország, Lengyelország, Szlovákia mellett Magyarország is rész vett. A csapatunkat Varga József, az MTFE elnöke kérte fel, hogy képviselje az országot

 – vázolta fel Kiss László.

A nemzetközi verseny annyiban módosult, hogy a forróság miatt egy óra állt a versenyzők rendelkezésére, hogy teljesítsék a feladatot, és kiássák a 150 centiméter mély sírt. A sírásó elmondta, elsőre egyszerűnek tűnt a feladat, mivel a kijelölt területen homokos volt a talaj, ami a jól ismert bodaszőlői viszonyokhoz hasonló, azonban 80 centiméter mélységnél már egy szívós, löszös talajba ütköztek, ez pedig jelentős kihívást okozott. Ekkor már a csákány is előkerült, hiszen az ásó egyre kisebb nyomot hagyott a talajrétegben.

Tudni kell, hogy minden városban más a talajösszetétel. Hajdúböszörményben 120 centiméterig fekete föld van, azután pedig száraz vagy nedves, kemény sárga föld

 – mondta László. Hozzátette, hiába látszik a felszín puhának, alatta mindig van valami meglepetés: akár gyökerek, kövek vagy épp agyagos talaj.

sírásó, verseny, hajdúböszörmény, kiss lászló, nagy róbert, Paraklétosz Nonprofit Kft
A hajdúböszörményi sírásók voltak a legjobbak 
Forrás: Czinege Melinda

A kitartás és a jó taktika elengedhetetlen

Az ásás kemény fizikai munka, így a böszörményi sírásók azt a módszert választották, hogy 2-3 percenként felváltva dolgoztak. Amíg egyikük intenzíven ásott, a másik szusszanhatott kicsit, aztán cseréltek. Így sosem állt meg a munka, szemben a többi csapattal, akik hosszabb ideig is pihentek. A sírásók számára sokat jelentett, hogy az MTFE és a magyar cégek képviselői végig jelen voltak, és folyamatosan buzdították őket.

Így sikerült, hogy a versenyzők közül egyedüliként teljesítették a feladatot, ráadásul a 150 centiméteres mélységet még egy arasszal megfejelték, és a sírgödör még szélesebb is lett az előírtnál. Az eredeti felállás szerint a visszahantolási idő is beleszámított volna a győzelembe, azonban a böszörményi pároson kívül egyik csapat esetében sem ért le teljesen a kaloda.

sírásó, verseny, hajdúböszörmény, kiss lászló, nagy róbert, Paraklétosz Nonprofit Kft
Nagy Róbert úgy véli, a fizikai erő önmagában nem elég, a rutin, a megfelelő taktika és a kitartás is elengedhetetlen
Forrás:  Czinege Melinda

Nagy Róbert úgy véli, a fizikai erő önmagában nem elég, a rutin, a megfelelő taktika és a kitartás is elengedhetetlen. A böszörményi temetkezési dolgozók egyéb teendők mellett hetente akár három-négy sírt is kiásnak kézzel, melyet megfelelő időjárási viszonyok mellett két óra alatt teljesítenek.

 Ez télen a fagyos talaj és a csákányozás miatt kitolódhat. Nagy Róbert hat éve dolgozik a szakmában, míg Kiss László 14 éve sírásó, mindkettőjük harmadik alkalommal vett részt sírásó versenyen. A részvétel ötlete Tályai-Gajdán Ibolyában, a temetkezési társaság ügyvezetőjében született meg, munkatársai pedig lelkesen vállalkoztak a megmérettetésre.

Egyrészt kíváncsiak voltunk, hogy zajlik egy ilyen verseny, másrészt arra, hogy mit tudunk magunkból kihozni

 – mondta Nagy Róbert.

A két sírásó legközelebb idén szeptemberben, Pécsen vesz részt az országos versenyen, ahol ezúttal címvédőként szerepelnek. Ez eddig egy csapatnak sem sikerült, ezért elszántak, és bíznak abban, hogy a verseny másnapján ismét felkeressük őket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában