Támogatás

2024.05.21. 12:37

Rangsor alapján támogatja a legeredményesebb középiskolákat a Debreceni Egyetem – fotókkal

Tehetséggondozásra, pályaorientációra ad anyagi támogatást az egyetem. A rangsor elkészítésének módja akár országossá válhat.

Szőke Tímea

A 2023. évi összesített középiskolai felvételi rangsorban kimagasló helyezést elért iskolák támogatásáról szóló okleveleket adtak át a Debreceni Egyetemen

Forrás: Czinege Melinda

A 2023. évi összesített középiskolai felvételi rangsor alapján kimagasló helyezést elért iskolák támogatásáról szóló okleveleket adtak át a Debreceni Egyetem (DE) képviselői kedden az intézmény Karácsony Sándor-termében. 11 iskola összesen 25 millió forintot kap, további 7 elismerő oklevelet vehetett át. Az iskolai tehetséggondozás, a pályaorientáció erősítése céljából a DE minden évben anyagi támogatásban részesíti a DE felvételi adatok alapján készített középiskolai rangsor szerint előkelő helyet elfoglaló, legkiválóbb oktatási intézményeket.

Borné Lampert Andrea (balról), Bartha Elek és Pósánné Rácz Annamária ismertették a felvételi rangsor alapján történő támogatás részleteit Debrecen haon
Borné Lampert Andrea (balról), Bartha Elek és Pósánné Rácz Annamária ismertették a felvételi rangsor alapján történő támogatás részleteit
Forrás: Czinege Melinda

A programot 2022-ben indította el az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítványa középiskolák segítésére – idézte fel Bartha Elek oktatási rektorhelyettes. Mint mondta, ahhoz, hogy az egyetemen minőségi képzés legyen, alapvető fontosságú, hogy jól felkészült diákok érkezzenek a középiskolákból, ezért a Debreceni Egyetemnek stratégiai érdeke is, hogy támogassa a középfokú intézményeket. A most átadott oklevél elismerés is, azok az iskolák kapják, amelyekből tavaly a legtöbb hallgató került be a Debreceni Egyetemre.

Borné Lampert Andrea általános kancellár-helyettes elmondta, másodszor adják át a támogatást, melyet a középiskolák tehetségfejlesztésre, -gondozásra, illetve pályaorientációs programokra fordíthatnak, egy évre szóló szerződés keretében.

A rangsor elkészítése példa lehet másoknak

Országos szinten egyedülállónak nevezte a Pósánné Rácz Annamária oktatási főigazgató azt, ahogyan a DE már évek óta rangsort készít a felvételi adatokból. Habár ez mostanra  jogszabályi kötelessége is a felsőoktatási intézményeknek, Debrecenben példa értékűen valósítják meg. A rangsorhoz pedig támogatási programot is illesztett a DE vezetősége és a fenntartó. 

Szándékunk a középiskolások támogatása, és ennek két iránya van. Egyik a diákoknak nyújtott közvetlen segítség; ilyen a gólya ösztöndíjunk, amit azon első évesek kaphatnak meg, akik középiskolában valamilyen tanulmányi versenyen jelentős eredményt értek el. A másik irány a középiskolák támogatási rendszere, ennek eleme a mostani, rangsor alapján odaítélt támogatás, amit egyébként éppen versenyfelkészítésre is használhatnak az intézmények

 – mutatott rá az oktatási főigazgató. Úgy véli, a program interaktívabbá teszi az egyetem és a  középfokú intézmények kapcsolatát, hiszen utóbbiaknak is fontos visszajelzéssel szolgál, többek közt arról, miben erősek, milyen egyetemi szakokra veszik fel a diákjaikat.

Pósánné Rácz Annamária arról is beszélt, hogy az Oktatási Hivatallal egyeztetések kezdődtek, miszerint a Debreceni Egyetem által használt szempontokat tovább finomítva, közösen kidolgoznának egy egységes hazai rangsorkészítési rendszert.

Elismerő oklevelet vehettek át
 • Debreceni Ady Endre Gimnázium
 • Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium
 • Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium
 • Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium
 • Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
 • Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium
 • DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum
 • Varga Katalin Gimnázium (Szolnok)
 • Földes Ferenc Gimnázium (Miskolc)
 • Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium (Hajdúnánás)
 • Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium
 • Debreceni Tóth Árpád Gimnázium
 • Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Ált. Isk., Kollégium, Óvoda és
  AMI (Nyíregyháza)
 • Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium (Kisvárda)
 • Esze Tamás Gimnázium (Mátészalka)
 • Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium
 • Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma
 • Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában