Kulcsátadó

2024.05.27. 14:57

Új közösségi helyet adtak át a Debreceni Egyetemen – fotókkal

A lelki életet erősíti az új helyiség. Létrejött az egyetemi lelkészségek közösségi helye Debrecenben, a kulcsátadó ünnepséget május 27-én, hétfőn tartották az intézmény főépületében. Az eseményen a Hajdúdorogi Főegyházmegye és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye képviseltette magát.

Kosztin Éva

Az egyetemi lelkészségek közösségi terének kulcsátadó ünnepségét tarották a Debreceni Egyetem Főépületében

Forrás: Molnár Péter

– A Debreceni Egyetem azt hirdeti, hogy 1538-as református alapokon nyugszik, de ez ma már sokkal kiterjedtebb. Debrecenben többféle világnézetet, vallást képviselnek a családok, de egy az Isten. Azért jött létre az egyetemi lelkészségek közösségi helye a Főépület Keleti kapujánál, hogy a történelmi egyházak egy stabil ponton legyenek elérhetőek a hallgatóknak és kollégáknak, ezzel is erősítve a lelki életet – fogalmazta meg beszédében Bács Zoltán kancellár.

egyetemi lelkészségek közösségi tere, Debreceni Egyetem, DE, kulcsátadó
Kocsis Fülöp (balról), Bács Zoltán és Palánki Ferenc az egyetemi lelkészségek közösségi helyének kulcsátadó ünnepségén
Forrás: Molnár Péter

Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája örömét fejezte ki, hogy ökumenikus lelkiségi központ született az intézményben.

Amikor tudásra vágyik az ember, Istent keresi. Az egyetemen kell, hogy legyen helye egy olyan kapunak, ami Isten felé nyílik. Biztos vagyok benne, hogy a közösségi hely segíteni fogja, hogy az itt kínált tudás mögött Istenre rátaláljanak

 – mondta. Rámutatott, Debrecent ma is úgy tartják számon, mint a kálvinista Róma, de úgy véli, inkább az ökumené fővárosának tekinthető. Hozzátette, a különböző vallások lelkészei évekre visszamenőleg együttműködnek az egyetemen is, és a lelkészségek közösségi helyével létrehozásával látható előrelépés történik az összefogásban.

Az egyetemi lelkészségek közösségi helye a találkozás lehetőségét biztosítja

– Régóta szerettünk volna megnyitni egy kaput a hallgatók felé, ahol a kollégák rendelkezésre tudnak állni. A rendelkezésre állás alatt azt értjük, hogy biztosítják a találkozás helyét, amikor Isten képviselője találkozik a keresővel. Itt hálát adhat a sikeresen vizsgázó, vagy vigaszra lelhet a nehézségekkel küszködő – foglalta össze a szoba funkcióját Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke. 

Tulajdonképpen mind az Istent keresi, amikor a tudományt műveli, hiszen akkor egyúttal az igazságot is keresi, és az maga az Isten. Ma minden relatív, és mindenkinek igaza van, de létezik egy abszolút igazság, amihez minden igazodik: ez az Isten, és köszönjük, hogy őt képviselhetjük az intézményben

– fűzte hozzá.

A beszédeket követően a DE Főépületének Keleti kapujánál lévő 43-as terem kulcsát Bács Zoltán adta át Kocsis Fülöpnek és Palánki Ferencnek, akik megszentelték a helyiséget.

egyetemi lelkészségek közösségi tere, Debreceni Egyetem, DE, kulcsátadó
Az egyházi elöljárók megszentelték a helyiséget
Forrás: Molnár Péter

Idegen nyelvű alkalmakat is terveznek

Az ünnepélyes kulcsátadás után Bács Zoltán a használatbavételről elmondta, az egyházak feladata lesz, hogy egymás között beosszák a terem használatát, amelyekkel az új tanév kezdetére tűzték ki célul, hogy teljes körűen kialakítják a működési rendet.

Törő András, a debreceni Megtestesülés-templom plébániai kormányzója megerősítette, most alakul még ki a konszenzus, hogyan fogja közösen használni a görögkatolikus és a római katolikus egyetemi lelkészség a termet.

Római katolikus részről érkezett egy angol anyanyelvű pap, aki a jövőben az egyetemi lelkészség munkájában is részt vesz majd, vele lesz majd idegen nyelvű nap, de a görögkatolikus részről is tervben van, hogy idegen nyelvű alkalmakat biztosítanak

 – fűzte hozzá. Azt is megjegyezte, hogy az egyetemen a lelkészség szabadon választható kurzusai a következő tanévben is folytatódnak, csakúgy mint a lelkészségi programok, amelyeket az új közösségi helynek köszönhetően egy központi helyen tudják majd megtalálni a hallgatók.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában