Kézilabda

2024.06.16. 11:30

Mutatjuk, milyen kerettel vág neki a következő szezonnak a DVSC Schaeffler!

A kapusoknál, a szélsőknél és beállósoknál nincs változás, ellenben az átlövőkkel és az irányítókkal. Összeszedtük, hogy a 2024/2025-ös szezonban kik játszanak majd a Loki kézicsapatának sikeréért.

Tóth Huba Elemér

A Magyar Kupában bronzérmet nyerő kézicsapat nagy része marad, kérdéses, hogy az irányítóknál és átlövőknél történt változás még előrébb lendíti-e az együttest

Forrás: MW-archív

A DVSC Schaeffler kézilabdacsapata a 2023/2024-es szezonban nagyszerűen teljesített, ezáltal magasra tette a lécet. A debreceni együttes a Bajnokok Ligájában bravúrt bravúrra halmozott, többek között a nemzetközi elitsorozat két döntőbe jutott együttesét, a Győrt és a Bietigheimot is legyőzte. A Loki a hazai színtéren is jól teljesített, a Magyar Kupában csak egy góllal maradt le a fináléról, így végül a bronzérmet szerezte meg. A hajdúságiak a harmadik kitűzött célt – hogy a bajnokságban is dobogón végeznek – ugyan nem érték el, ám nagyon közel álltak hozzá, ráadásul a Ferencvárost és a Győri ETO-t is rendre megszorongatták. 

kézi, DVSC
Vajon jövőre bizonyíthatnak a női kézi BL-ben Szabó Nináék?
Forrás: Napló-archív

A játékoskeret a nyáron ugyan átalakul, de a Szilágyi Zoltán által irányított együttes a következő idényben minden bizonnyal azon lesz, hogy a mögöttünk hagyott szezonban elért eredményeket is túlszárnyalja vagy legalább megismételje azokat. A klub az előző évhez hasonlóan ismét beadta pályázatát a BL-szabadkártyára, amit a EHF (Európai Kézilabda Szövetség) Végrehajtó Bizottsága első körben június 19-én értékel majd, a végleges döntést pedig június 21-én hozza meg. Ebben a cikkben azt járjuk körül, hogy a következő időszakban a DVSC-t kik vezethetik sikerre, mely játékosok alkotják majd a csapatot.

A DVSC kapusai

A gólvonalon továbbra is a horvát Gabrijela Bartulovics és Catherine Gabriel áll majd.

 A hálóőrök a BL-ben is parádés védésekkel segítették a csapatot, de a bajnoki és MK-meccseken is sokszor jó teljesítményt nyújtottak. Remekül kiegészítik egymást, ha egyikőjüknek nem ment a védés, a másik játékos nagyot alkotott. A csapat nagy előnye lehet, hogy a kapusposzton nem történik változás, és a megkezdett munka folytatódhat.

A Debrecen szélső játékosai

A Loki jobbszélsőinél sincs változás, ugyanúgy Töpfner Alexandra és Grosch Vivien onthatja a gólokat.

Előbbi kézilabdázó – aki az első számú heteslövő – a mögöttünk hagyott idényben a csapat egyik leggólerősebb játékosa volt, az NB I.-ben 94 találatig jutott, míg a BL-ben 71-szer zörgette meg az ellenfelek hálóját. Utóbbi játékos ugyan kevesebb időt töltött a pályán, de neki is voltak olyan találkozói, amikor kiemelkedően teljesített, 64 bajnoki és 17 BL-ben dobott góljára méltán büszke lehet. 

20240522_DVSC-Gy?r_MP_HBN-27
Töpfner Alexandra a heteseket legtöbbször magabiztosan értékesíti, nem túl sok kapus tud kifogni rajta
Forrás: Napló-archív

A jobb oldalhoz hasonlóan a bal szélen sincs változás, a klub ismét bizalmat szavaz Petrus Mirtillnek és Vámos Mírának.

A lányok a 2023/2024-es szezon mérkőzésein általában 30-30 percet töltöttek a játéktéren, parádés megmozdulásaikkal pedig a játékosokra nem csak magyar szinten figyeltek fel. Voltak olyan összecsapások, ahol a szélsők a vállukon vitték a csapatot, ilyen volt például az MTK Budapest otthonában vívott csata is, ahol a Mici becenévre hallgató kézis 9 gólig jutott, Grosch pedig 6-szor volt eredményes. A szélsők fejlődése egyértelműen látszódik, a bajnokságban Petrus Mirtill neve mellé 77 találatot jegyezhettünk fel, Vámos Míra pedig 61 gólt szerzett, a BL-ben szerzett tapasztalatot pedig a jövőben még inkább kamatoztathatják. Ha pedig továbbra is ilyen ütemben lépnek előre, elképzelhető, hogy később akár a válogatottban is számíthatnak rájuk.

A DVSC Schaeffler 2024/2025-ös játékoskerete
Forrás: DVSC Kézilabda/Facebook

A Loki átlövői

Kijelenthető, hogy a jobb- és balátlövő poszton lesz a legnagyobb változás. Mivel Planéta Szimonetta és Kácsor Gréta személyében két alapember távozott, helyükre olyan játékosokat igyekeztek a klub vezetői keresni, akik a nemzetközi színtéren is bizonyítottak már. A Vipers Kristiansandtól érkezik a francia Océane Sercien-Ugolin, aki ha jó formába lendül, könnyen lehet, hogy meccsről meccsre majd a Loki kezdőcsapatában bizonyíthat. Mivel Hámori Konszuéla felépülése még akár decemberig is eltarthat, pótlására a DVSC ideális megoldásként szerződtette az osztrák Kristina Dramacot, aki az elmúlt idényben a horvát liga egyik legjobb játékosa volt. Érkezik még a svéd válogatott meghatározó játékosa, Kristin Thorleifsdóttir is – aki korábban a Haonnak már az első debreceni élményeiről is beszámolt –, talán ő számít az egyik legerősebb igazolásnak, de tudását még a pályán is bizonyítania kell, hogy belopja magát a debreceni szurkolók szívébe. A csapatkapitány, Hornyák Dóra továbbra is rendkívül nagy segítséget nyújthat a fiataloknak, a védelem szervezésében továbbra is fontos szerep hárulhat rá. Az együttes továbbra is számít a szerb nemzeti csapatban is rendre bevetett Jovovics Jovanára, aki a mögöttünk hagyott idényben többször is megcsillogtatta tudását, és bár a hazai szezonzárón súlyos fejsérülést szenvedett, ez minden bizonnyal már nem fogja hátráltatni a nyári felkészülésnél.

20240317-DVSC-Vipers-kezi-Debrecen-KA_80
Hornyák Dóra sok jó tanáccsal látja el a fiatalokat
Forrás: Napló-archív

A hajdúsági irányítók

A házi góllövőlista élén végző Vámos Petra távozása nagy fejtörést okozhatott a DVSC szakmai stábjának, de pótlására a Mosonmagyaróvártól Tóth Nikolett érkezik a pótlására, Szabó Nina pedig marad a csapatnál. A klub Csernyánszki Liliánát ugyan kölcsönadta Vácra, de szerződését úgy kötötték, hogy a játékos bármikor visszahívható. Minden bizonnyal még sok a kérdőjel, hogy a Loki a következő idényben milyen játékkal rukkolhat elő, azonban ha Szabó Nina továbbra is úgy teljesít, mint tette azt a BL-ben, akkor ezen a poszton is továbbra is erős maradhat a Vasutas. Bár Tóth Nikolett az utóbbi években többször is sérüléssel bajlódott, de ha teljes mértékben egészséges, tehetsége alapján egyértelműen sok góllal segítheti az együttest.

CM20230920_DVSC Schaeffler-DKKA_NBI. bajnoki_kézilabda_sport_HAON (49)
Füzi-Tóvizi Petra a DVSC egyik húzóembere
Forrás: Napló-archív

A Vasutas beállósai

Az elmúlt idény legjobbjának választott Füzi-Tóvizi Petra már a 10. idényét kezdheti meg a felnőtt csapatban. A játékos a válogatottal jelenleg az olimpiára készül, ha pedig az ötkarikás játékokon is bizonyíthat, bizonyára nagy löketet adhat számára. Mellette a főként védekezésben bevetett Tamara Haggerty bizonyíthat, aki a holland nemzeti együttesben is rendre szerepet kap. A DVSC jövő évi keretének tagja Juhász Kata is, aki 2023 tavaszán a Nemzeti Kézilabda Akadémiáról érkezett Debrecenbe, de megsérült, és azóta mindenki a felépülésében bízik. A Lokomotív hátsó fala az utóbbi időszakban rendkívül jól működött, amely Füzi-Tóvizinek és Haggertynek is köszönhető volt, ha pedig a folytatásban is hasonlóan jól kivitelezik a megbeszélt taktikát, retteghetnek az ellenfelek.

A DVSC Schaeffler kézilabdacsapatának 2024/2025-ös játékoskerete:

  • Kapusok: Gabriela Bartulovics, Catherine Gabriel
  • Jobbszélsők: Grosch Vivien, Töpfner Alexandra
  • Jobbátlövők: Hámori Konszuéla, Océane Sercien-Ugolin, Kristina Dramac
  • Irányítók: Szabó Nina, Tóth Nikolett
  • Beállók: Füzi-Tóvizi Petra, Tamara Haggerty, Juhász Kata
  • Balátlövők: Hornyák Dóra, Jovovics Jovana, Kristin Thorleifsdóttir
  • Balszélsők: Vámos Míra, Petrus Mirtill

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában